Tujina

Iz samice med zapornike

Washington, 30. 04. 2011 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriškega vojaka, ki naj bi izdajal depeše State Departmenta WikiLeaksu, so preselili v vojaški zapor v Kansasu, kjer bo lahko živel normalno in ne bo več cele dneve v samici.

Ameriškega vojaka Bradleyja Manninga, ki je obtožen predaje na tisoče tajnih dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu ter depeš State Departmenta spletni strani WikiLeaks, so v četrtek iz zapora v bazi marincev Quantico v Virginiji premestili v vojaški zapor Fort Leavenworth v Kansasu, kjer ga čaka precej milejša obravnava kot doslej.

Manning je bil osem mesecev zaprt v Quanticu, kjer je kar 23 ur dnevno preživel v samici, zvečer pa so ga slekli, saj naj bi kazal nagnjenost k samomoru. Njegov odvetnik in podporniki so trdili, da je to laž, in zahtevali, da se z njim začne postopati bolj humano. Zaradi tega je med drugim celo odstopil tiskovni predstavnik State Departmenta Philip Crowley, ki je postopanje z Manningom označil za neumno in nepotrebno.

Vojaka so preselili v Kansas (simbolična slika).
Vojaka so preselili v Kansas (simbolična slika). FOTO: Reuters

Predsednik ZDA Barack Obama sicer trdi, da so mu podrejeni iz Pentagona zagotovili, da so do Manninga humani in delujejo v skladu s pravili. Preiskavo o tem so sicer sprožili tudi Združeni narodi, demokratski kongresnik iz Ohia Dennis Kucinich pa je obrambnemu ministru Robertu Gatesu grozil celo s tožbo na sodišču.

Vojska se je hotela pred javnostjo malce oprati in je v četrtek prvič doslej odprla vrata zapora v Fort Leavenworthu za novinarje, ki sicer niso smeli snemati, lahko pa so si ogledali, v kakšnih pogojih živijo Manning in ostali zaporniki. Manning se bo lahko poslej družil s sojetniki in živel normalno, kolikor je to v zaporu pač mogoče.

V petek je Pentagon tudi sporočil, da je poseben preiskovalni odbor 22. aprila končal s svojim delom in ugotovil, da je vojak Manning telesno in duševno sposoben za sojenje. Datum prvega zaslišanja pred sodnikom še ni znan. Bradleyja sicer bremeni gora obtožb, med drugim o pomoči sovražniku, zaradi česar mu grozi celo smrtna kazen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez20000
30. 04. 2011 18.48
in Obama, vrhovni poveljnik organizacije, ki je Manninga mučila, je dobil Nobelovo nagrado za mir? Obama je večja sramota kot Buš!
Jimi1
30. 04. 2011 13.06
Hja.... Resnica je največja žrtev vseh totalitarnih režimov, tudi DEMOKRACIJE.
mac4_m
30. 04. 2011 12.33
takole mučijo in zapirajo prave ameriške heroje, ki razkrinkavajo terorizem, medtem, ko poveljnike, predsednike in vojake, ki morijo civiliste po iraku in afganistanu nikdar ne kaznujejo. Res pravi vzor demokracije...
antonino
30. 04. 2011 12.30
KAKŠNO NAKLADANJE O HUMANOSTI IN ČLOVEKOVIH PRAVICAH - VPRAŠAJTE SE, KAJ SE V RESNICI SKRIVA ZA TEM. FUJJJJJ