Tujina

Iz Pakistana beži na tisoče ljudi

Islamabad, 07. 05. 2009 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z območja spopadov na severozahodu Pakistana je v zadnjih dneh zbežalo že več deset tisoč ljudi, val beguncev pa ne pojenja. Vse glasnejša so tudi opozorila pred izbruhom humanitarne krize.

Uporniki so kljub dogovoru iz Svata vdrli v sosednje okrožje Buner, ki se nahaja le sto kilometrov od prestolnice Islamabad, konec aprila pa je pakistanska vojska na severozahodu države, v dolini Svat, okrožju Buner in okrožju Spodnji Dir, sprožila obsežno kopensko in zračno ofenzivo. Dogovor, ki naj bi tako končno prinesel mir na območje, je tako de facto mrtev, čeprav naj bi uradno še vedno veljal.

Pakistansko letalstvo je danes silovito bombardiralo skrivališča talibanskih upornikov na severozahodu države in s tem okrepilo ofenzivo, ki jo je vojska sprožila konec aprila. Glavna tarča včeraj so bila oporišča skrajnežev v dolini Svat, kjer so od februarske sklenitve mirovnega dogovora med pakistansko vlado in talibani, po katerem naj bi se slednji v zameno za uveljavitev šeriatskega prava v Svatu odpovedali nasilju, potekali najsrditejši boji, v katerih je bilo v Brunerju in Spodnjem Diru ubitih približno 80 skrajnežev.

Danes pa še posebej srditi spopadi potekajo v mestu Mingora v dolini Svat, nekdaj priljubljenem smučarskem središču, ki pa je po dveh letih talibanskega nasilja povsem uničeno. Še dodaten udarec miru na območju je zadala smrt najstarejšega sina pomembnega islamskega klerika Sufija Mohameda, ki je februarja podpisal omenjeni mirovni dogovor. Ubit je bil v napadu pakistanskih bombnikov v okrožju Spodnji Dir.

Begunci bežijo iz mesta Mingora.
Begunci bežijo iz mesta Mingora. FOTO: Reuters

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari se je skupaj z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem v sredo mudil v Washingtonu, kjer sta se s predsednikom ZDA Barackom Obamo pogovarjala o okrepljenem boju proti talibanom. ZDA so pakistanske oblasti ob tem pozvale k nadaljevanju odločnega boja proti skrajnežem na severozahodu države.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je posvaril, da severozahodu Pakistana grozi humanitarna kriza. Po ocenah pakistanske vlade obstaja nevarnost vala beguncev, saj bi lahko z območja spopadov zbežalo kar pol milijona ljudi. ICRC zaradi nasilja nima več dostopa do najbolj prizadetih delov, kopiči pa zaloge hrane in drugih nujnih potrebščin za tisoče civilistov, ki že bežijo z območja spopadov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
08. 05. 2009 09.04
Kuga sodobnega časa je nepopustljiv brezobziren lov za profit, ki ga tako ali drugače podpirajo vse verske organizacije, če le lahko tako širijo svojo moč.
Rahan
08. 05. 2009 08.33
no niso vsi glih kuga, ampak tisti ki hočejo svoja prepričanja vsiliti drugim in ne izbirajo sredstva kako to storit.. drugače so pa muslimani čist prijetni
hondica
07. 05. 2009 15.00
Muslimani si želijo šeriatsko pravo tudi v evropi...in po vsem svetu. Zato so kuga sodobnega časa.