Tujina

Skupina slovenskih popotnikov ostaja v Nepalu do konca programa

Ljubljana, 28. 04. 2015 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Nepalu je tri dni po katastrofalnem potresu še vedno okoli 60 slovenskih državljanov. Trije so sicer medtem odšli v Indijo, sta se pa oglasila še dva Slovenca, so sporočili z zunanjega ministrstva. Še vedno pa jim ni uspelo vzpostaviti stika z dvema slovenskima pohodnikoma.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Razmere v Nepalu kaotične
    02:32
    Iz 24UR: Razmere v Nepalu kaotične
  • Iz 24UR: Kako se bodo vrnili domov?
    00:55
    Iz 24UR: Kako se bodo vrnili domov?
  • Iz 24UR: Pomoč v Nepal prihaja z vsega sveta
    00:41
    Iz 24UR: Pomoč v Nepal prihaja z vsega sveta
  • Iz 24UR ZVEČER: Gost v studiu: Andrej Šter, MZZ
    04:31
    Iz 24UR ZVEČER: Gost v studiu: Andrej Šter, MZZ
Skupina Slovencev čaka na potrditev, da se lahko vkrcajo na letalo.
Skupina Slovencev čaka na potrditev, da se lahko vkrcajo na letalo. FOTO: Reuters

V Nepalu, ki ga je v soboto prizadel silovit potres, je po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva (MZZ) še vedno okoli 60 slovenskih državljanov, trije so medtem odšli v Indijo.

Ena skupina Slovencev in nekaj posameznikov je v bližini letališča v Katmanduju. Čakajo na dovoljenje, da se lahko vkrcajo na češko letalo, ki bo iz Katmanduja odletelo predvidoma jutri dopoldne, je povedal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter. Kot je pojasnil v oddaji 24UR ZVEČER, je pet Slovencev to možnost zavrnilo. "Niso izkoristli sedežev, ki smo jih rezervirali na letalu. Pravih razlogov za to ne vemo, vemo samo to, da se niso odločili, da bi se pravi čas pojavili na letališču," je dejal in dodal, da to ni ne prava in ne varna odločitev. "Tudi če ta trenutek izgleda, da se zadeve umirjajo, lahko pride do novih zapletov ali do težav, ki jih ta trenutek še ni, kot je npr. izbruh kakšne bolezni ali pomanjkanje dobrin, kot sta hrana in voda ..."

Slovenca, s katerima jim še ni uspelo navezati stika, se menda vračata po isti poti, po kateri se je uspešno vrnila skupina, v kateri je tudi alpinist Viki Grošelj, je še povedal Šter. Grošelj je namreč pojasnil, da je bila tista pot v potresu poškodovana, vendar je prehodna. Zato po Šterovih besedah računajo, da bosta tudi ta dva pohodnika prišla do lokacije, od koder se bosta lahko oglasila.

Skupina popotnikov ostaja v Nepalu do konca programa

Organizirana skupina 22 popotnikov, v kateri je 14 Slovencev in osem Hrvatov, je trenutno v vasici nad Pokharo, približno 150 kilometrov zahodno od prestolnice Katmandu.

Iz mobilnega operaterja Simobil so sporočili, da so vsem svojim uporabnikom, ki so v Nepalu, omogočili brezplačne klice in sporočila, da bodo lahko vzpostavili stik z domačimi. Ob tem so jih pozvali, naj se po vrnitvi obrnejo na njih glede stroškov, ki jih bodo imeli s klici in sporočili v Nepalu.

Njihov vodič Matjaž Berlot iz potovalne agencije Shappa je povedal, da so razmere na območju mirne, jih pa še vedno stresajo popotresni sunki. Samo ponoči so čutili dva. Na območju, ki je odlično izhodišče za trekinge v pogorju Annapurne, po njegovih besedah ni videti hujših posledic potresa, čeprav se nahaja relativno blizu njegovega žarišča.

Kot je še povedal Berlot, nihče iz njegove skupine zaradi potresa ni predčasno prekinil potovanja. Ena skupina v Nepalu ostaja do 3. maja in se vrača v domovino po programu, druga pa naj bi potovanje nadaljevala v Tibetu, vendar bodo program prilagodili glede na razmere, je pojasnil.

Razmere zelo nepredvidljive, zato svetujejo, da popotniki zapustijo državo

Na MZZ sicer svetujejo, da tisti, ki lahko zapustijo Nepal, to tudi storijo. Po Šterovih besedah so namreč razmere postale zelo nepredvidljive in v posameznih krajih se že dogaja, da primanjkuje osnovnih življenjskih dobrin. Preskrba je otežena in ljudje so odvisni od lastnih zalog, je dejal. 

MZZ svetuje tistim, ki se še nahajajo v Nepalu, naj državo zapustijo, saj primanjkuje osnovnih življenjskih dobrin.
MZZ svetuje tistim, ki se še nahajajo v Nepalu, naj državo zapustijo, saj primanjkuje osnovnih življenjskih dobrin. FOTO: Reuters

Šter je opozoril, da nihče od približno 60 slovenskih državljanov, ki so še, ali so bili v Nepalu, ni uporabil spletne aplikacije zunanjega ministrstva, s katero lahko najavijo svoje potovanje ter posredujejo svoje kontakte in okviren načrt poti. "To zdaj izjemno otežuje vzpostavljanje kontakta," je povedal.

Navedel je, da se srečujejo s primeri, kjer imajo popotniki sklenjeno zavarovanje za najnižjo ceno, ki ne obsega skoraj nikakršnih zagotovil za pomoč v takšnih primerih. "Zaenkrat imamo srečo, da ni nihče soočen s kakšno poškodbo, boleznijo ali škodnim primerom."

Vlada namerava Nepalu poslati finančno pomoč

Šter je povedal, da so imeli danes na zunanjem ministrstvu sestanek s predstavniki uprave za zaščito in reševanje pri obrambnem ministrstvu ter ministrstva za zdravje. Posredovali so jim kontakte ljudi, ki se obračajo na ministrstvo. Po njegovih besedah gre zlasti za zdravnike, ki so se pripravljeni vključiti v pomoč prizadetim prebivalcem Nepala. "Prepričan sem, da bodo kolegi z uprave za zaščito in reševanje našli način, da te hvalevredne pobude vključijo v nek realen načrt, ki bo pomenil dobrodošel prispevek Slovenije tej nesrečni državi," je poudaril.

Na upravi za zaščito in reševanje pa so potrdili, da bo vlada v sredo razpravljala o finančni pomoči Nepalu po potresu. Za zdaj druga pomoč ni predvidena, saj po zadnjih informacijah enot za iskanje in reševanje v Nepalu ne potrebujejo več, so še dodali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
28. 04. 2015 19.31
+4
Prispevajte za RK Slovenije, da bo Brunskoletova lahko dviglna svojo in Jakličevo plačo!
lesto18aM
28. 04. 2015 23.41
Novorazodetje
28. 04. 2015 15.42
+2
Upam, da Slovenija ne bo plačevala njihovo evakuacijo domov. Če so plačali pot tja dol, naj si jo plačajo še domov.
revanšist
28. 04. 2015 18.49
+1
revanšist
28. 04. 2015 14.21
+9
a zdaj pa rep med noge.Pomagajo naj iskati preživele
hitz
28. 04. 2015 14.47
+13
Ja se sami se ne znajdejo bojo pa guzvo delal pravim resevalcem...