Tujina

Iz nasedle ladje pri Novi Zelandiji izteka nafta

Wellington, 06. 10. 2011 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, S.S.Š.
Komentarji
1

Iz tovorne ladje, ki je nasedla v bližini severne obale Nove Zelandije, izteka nafta. Naftni madež se je v okolici poškodovane ladje razširil že na območju petih kilometrov in pomeni resno grožnjo za okolje.

Ekološka katastrofa v Novi Zelandiji
Ekološka katastrofa v Novi Zelandiji FOTO: Reuters

Ladja Rena, ki v dolžino meri 236 metrov, je v sredo približno 20 kilometrov od pristanišča Tauranga nasedla na morski greben Astrolabe, ki je poznan po svoji bogati flori in favni.

Zaradi poškodb je voda poplavila dva od skladiščnih prostorov na ladji, ki se nagiba pod kotom deset stopinj. 23-članska posadka ladje, ki pluje pod liberijsko zastavo, je na varnem in se trudi ustaviti nadaljnje iztekanje nafte.

Kot so sporočile tamkajšnje pomorske oblasti, nafta, ki pušča iz ladje, najverjetneje prihaja iz poškodovane napeljave, medtem ko naj bi bili rezervoarji z gorivom nepoškodovani. Če bi ti vendarle počili, bi se lahko bali prave okoljske katastrofe, saj so napolnjeni z okoli 1700 tonami nafte, svarijo oblasti.

Direktorica novozelandske obalne straže Maritime, Catherine Taylor, je naznanila, da predstavlja ladja okoljsko nevarnost, liberijski lastniki ladje pa morajo po odredbi poskrbeti za zaščito in reševanje. Za reševanje nastale situacije so lastniki izbrali mednarodno podjetje Svitzer, a bo Maritime skrbno nadzoroval potek reševanja. Po besedah poveljnika reševanja Roba Servicea, je Svitzer podjetje z izkušnjami in znanjem za tovrstne akcije.

Po besedah tiskovne predstavnice Maritimea bodo reševalno akcijo načrtovali skrbno in postopoma, doslej pa niso podali še nobenega sklepa. Najprej bodo ocenili škodo, že sedaj pa obstaja bojazen, da bi se lahko nevarne snovi na krovu, ladja je tovorila v zbiralnikih tudi zelo vnetljivi vodik, v stiku z vodo vnele.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Schtrom
06. 10. 2011 11.23
morski greben Astrolabe, ki je poznan po svoji bogati flori in favni - nič več