Tujina

FOTO: 'Sežigajo nas, ubijajo nas, požgali so našo vas'

Jangon, 02. 09. 2017 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pripadniki manjšine Rohingja v Mjanmaru bežijo pred nasiljem, ki jih nad njimi izvajata vojska in skrajneži. V sosednji Bangladeš je samo v zadnjih 24 urah zbežalo skoraj 20.000 pripadnikov te muslimanske manjšine, skupno v osmih dneh, od začetka nasilja, že 60.000. "Vojska in skrajneži nas sežigajo, ubijajo, požgali so našo vas," pravijo begunci.

Tiskovna predstavnica visokega komisariata Združenih narodov za begunce UNHCR Vivian Tan je sporočila, da je od začetka nasilja 25. avgusta v Bangladeš zbežalo skoraj 60.000 pripadnikov Rohingje, zatirane muslimanske manjšine v večinsko budističnem Mjanmaru. Samo v zadnjih 24 urah jih je zbežalo 20.000, je opozorila.

Nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je medtem danes pozvala oblasti v Mjanmaru, naj dovolijo neodvisnim opazovalcem na prizadeta območja.

Kot je opozorila, je na novih satelitskih posnetkih videti popolnoma uničene muslimanske vasi, kar vzbuja skrbi, da je uničenje v zahodni zvezni državi Rakhine veliko večje, kot so sprva domnevali.

Bežijo otroci, stoletniki, moški, ženske ... 

Begunci, ki so se zatekli v ribiško vasico Shah Porir Dwip v Bangladešu, opisujejo grozovitosti, ki se dogajajo v Mjanmaru. Pravijo, da so območje bombardirali, ljudje so bili živi zažgani ... "Zbežali smo v Bangladeš, da rešimo svoja življenja," je za AP dejal Karim. "Vojska in skrajneži iz Rakhine nas sežigajo, sežigajo nas, ubijajo nas, našo vas so požgali."

Novinarjem je pojasnil, da je plačal 150 dolarjev na vsakega člana družine, da so jih pretihotapili na lesenem čolnu do Bangladeša. Za beg so se odločili, ko so videli, kako so vojaki pobili 110 pripadnikov manjšine Rohingja v njihovi vasi Kunnapara. "Vojska je uničila vse. Potem ko so pobili nekaj ljudi, so požgali njihove hiše in trgovine," je dejal. V skupini beguncev, ki je zbežala skupaj z njim, je tudi osem dni star dojenček in 105 let stara ženska.

Pomoči na prizadetih območjih ni

Od začetka nasilja v državi Rakhine so humanitarne organizacije tam nehale delovati, pomoč je prenehal dostavljati tudi Svetovni program za hrano, ki je pomoč v hrani zagotavljal okoli 120.000 ljudem, večinoma pripadnikom manjšine Rohingya.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v petek že opozoril na naraščajočo humanitarno katastrofo, če mjanmarske oblasti še naprej humanitarnim delavcem ne bodo dovolile dostopa do prizadetih območij.

Z valom beguncev pa se zdaj spopadajo v Bangladešu. Tamkajšnji Rdeči polmesec je poslal svoje ekipe v begunska taborišča, kjer bodo ocenili njihove potrebe. A, ker begunci prihajajo v različne kraje, je koordinacija pomoči otežena. "Upamo, da bomo na območje kmalu pripeljali vodo in hrano," je dejala predstavnica organizacije Misada Saif

Napetosti in nasilje se stopnjujeta že več let

Gre za najhujše medversko nasilje v državi v zadnjih letih, v katerem se mjanmarske varnostne sile in pripadniki manjšine medsebojno krivijo za množične poboje in požiganja vasi. V nasilju je bilo doslej ubitih najmanj 400 ljudi.

Okoli milijonu pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya v Mjanmaru zanikajo pravico do državljanstva ter jim omejujejo številne druge pravice. Njihovo gibanje je zelo omejeno, prav tako dostop do osnovnih storitev. Tamkajšnja vlada jih obravnava kot nezakonite priseljence iz Bangladeša.

Napetosti med muslimani in budisti so izbruhnile leta 2012, zaradi česar je več kot 100 tisoč pripadnikov manjšinske muslimanske skupnosti moralo zapustiti svoje domove. Večina jih od takrat živi v begunskih taboriščih. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni