Tujina

IZ LONDONA: Britanija je pripravljena na poroko stoletja!

London, 28. 04. 2011 00.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Katja Benčina
Komentarji
58

Več kot 8000 novinarjev z vsega sveta je že zavzelo svoja mesta za poroko stoletja. Ulice in spomeniki v Londonu so očiščeni, zastave dvignjene, v mesto so že prispeli številni turisti, ki si bodo poroko ogledali v živo. <b>Tam je bila tudi naša novinarka Katja Benčina</b>.

Poroko princa Williama in Kate Middleton boste V ŽIVO v petek, 29. aprila, lahko spremljali tudi na POP BRIO in naši spletni strani 24ur.com.

Le še en dan nas loči od težko pričakovanega dogodka, ko bosta pred očmi vsega sveta usodni da dahnila princ William in Kate Middleton. Londonske ulice so tako že preplavili številni turisti, ki v dolgih vrstah čakajo na vstop v Westminstrsko opatijo, da bi si ogledali prizorišče poroke, kupujejo spominke s podobo Kate in Williama in upajo, da bodo jutri vsaj za trenutek v živo videli slavna mladoporočenca. Ne le turisti, v mestu je tudi več kot 8000 novinarjev z vsega sveta, ki se z zadnjimi informacijami v živo javljajo v informativne oddaje in širom po svetu prenašajo utrip londonskih ulic v pričakovanju poroke stoletja. To si bo namreč po predvidevanju britanskih medijev v živo ogledalo 1,5 milijona obiskovalcev, prek televizijskih ekranov pa kar dve milijardi ljudi.

Harry je napovedal, da bo v svojem govoru povedal tudi kakšno pikantno zgodbo, ob kateri bo William zardel.
Harry je napovedal, da bo v svojem govoru povedal tudi kakšno pikantno zgodbo, ob kateri bo William zardel. FOTO: Reuters

Tako je ključnega pomena, da poroka poteka varno in brez presenečenj. Na stotine varnostnikov, policistov, vojakov in specialnih enot bo skrbelo za to, da se slavnostni dogodek ne bi spremenil v katastrofo. Varnost bo še posebej poostrena med procesijo, ko bodo na strehah višjih hiš dogodek budno spremljali tudi ostrostrelci.

Dolge vrste turistov se vijejo iz Westminstrske opatije, kjer si obiskovalci želijo ogledati prizorišče poroke.
Dolge vrste turistov se vijejo iz Westminstrske opatije, kjer si obiskovalci želijo ogledati prizorišče poroke. FOTO: Katja Benčina

Potek dogodka

Za prizorišče tega zgodovinsko pomembnega dogodka sta William in Kate sledila tradiciji in izbrala cerkev, kjer se je poročilo že 14 Williamovih prednikov, med njimi leta 1947 tudi britanska kraljica Elizabeta II. Tja se bosta v bentleyju iz kraljeve hiše Clarence ob 11. uri in 10 minut odpravila brata Harry in William. Pol ure pozneje se bo iz Buckinghamske palače skupaj s princem Philipom na prizorišče odpeljala tudi kraljica Elizabeta II. Zadnja pa bo iz prestižnega hotela Goring krenila Kate Middleton. Skupaj s petimi družicami in očetom se bo v črnem rolls-royceu iz leta 1977 popeljala vse do Westminstrske opatije. Tam jo bo oče pospremil po kar 72 metrov dolgi poti do oltarja, sprehod pa bo trajal dovolj dolgo, da si bodo oči vsega sveta lahko podrobno ogledale nevestino težko pričakovano opravo. Že dolgo se namreč ugiba, kakšna bo poročna obleka, kdo jo je kreiral, kakšen nakit in čevlje bo nosila, kakšna bo nevestina pričeska in podobno. Bruce Oldfield, Sarah Burton in Sophie Cranston je le nekaj imen, ki jih britanski mediji omenjajo kot možne kreatorje poročne obleke.

Po zadnjih predvidevanjih britanskega časopisa Daily Mail naj bi se Kate odločila, da si bo obleko oblikovala kar sama. Zapisali so celo, kakšna naj bi bila, in sicer naj bi bila izdelana iz satena in čipk slonokoščene barve, z bisernimi gumbki in trimetrsko vlečko. Poleg tega naj bi nevesta nosila diamantne in biserne uhane ter tiaro. A kljub vsemu so to le predvidevanja, saj je Kate prepričana, da bo njena oprava ostala skrivnost vse do jutri.

Ekipe novinarjev z vsega sveta se izpred Buckinghamske palače javljajo v živo.
Ekipe novinarjev z vsega sveta se izpred Buckinghamske palače javljajo v živo. FOTO: Katja Benčina

Poroka bo predvidoma trajala uro in petnajst minut, nato pa se bosta mladoporočenca slavnostno popeljala mimo parka St. James do Buckinghamske palače. Tam bo na balkonu palače sledil prvi javni poljub mladoporočencev, pet minut pozneje pa še veličastni prelet neba britanskih kraljevih zračnih sil.

Harry napovedal, da bo Williama spravil v zadrego

Pomembno vlogo pri poroki bosta imeli tudi zakonski priči, in sicer Williamov brat princ Harry in Kateina sestra Pipa Middleton. Vsi bodo nedvomno nestrpno pričakovali njuna govora. ''Imam že pripravljenih nekaj zgodbic, a bom moral previdno izbrati med njimi, saj bo na poroki tudi moja babica. Zagotovo pa se bom potrudil, da bom izbral takšno, zaradi katere bo William nekoliko zardel in izgubil še kakšen las,'' je navihano razkril Harry. Iz njega pa so se pošalili v britanskem Daily Mirrorju, kjer pišejo, da bo Harry, velik ljubitelj piva, najverjetneje razočaran nad izbiro alkohola na sprejemu. Ker na tako prestižnem dogodku pitje piva po mnenju kraljeve družine ni primerno, se bo Harry moral zadovoljiti s penino in vrhunskim vinom, ki ga bodo takoj po poroki stregli povabljencem v 19 sobanah Buckinghamske palače.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fihner
30. 04. 2011 09.56
Kaj imajo tu Sex pistolsi? Še ta komad so mnogi odigrali bolje.
Frane Šajn
29. 04. 2011 12.13
picajzel 8,03 Nekaj podobnega če se prou spomnim al ne hmmmm, zdej pa res nevem!
picajzel
29. 04. 2011 08.03
Kok je blo pa pr nas, ko se je Janša ženu????
punke
29. 04. 2011 07.47
AL STE"DOSADNE Z TO POROKO!" LUDEKI SE POROČIJO,TE EN CEJT NORIJO PA SE HITRO LOČIJO,...SPLOH PA TAKE NA SCENI OZ.JAWNE LUDEKI.TO TAK JE,PA TAKE PA TO,...
naivna
29. 04. 2011 06.10
Ne mislim, da od Slovenije rabijo, kaksno financno pomoc zato poroko in slavje, ce pa je britancem to vsec in hocejo obdrzad tradicijo naprej, zakaj pa ne.. In ce vas res nebi to nic zanimalo, nebi klikali in komentirali na ta clanek.
ZALJUDI
28. 04. 2011 20.44
kuk je ta princ grt,tuk ku js!!!
batmann
28. 04. 2011 20.33
Martian28.04.2011, 20:051 če bi fovšija prinašala denar....bi bilo 3/4 slovencev miljarderjev... _________________________________... da nebi dost manjkalo do 100% ! Recimo 99,9999% !!! Žalostno a resnično
JurijGrmMlajsi
28. 04. 2011 20.25
In, ne nisem noben monarhist, toliko pa poznam, situacijo da vem da je to pri njih del tradicije in stvar nacionalnega ponosa, to pa vedno spoštujem, zato me tudi moti da se je njihov monarhizem spustil tako nizko. BTW, res da živijo parazigsko, sam glede na to kako vlade peharijo svoje državljane, je njihov prispvek v tem zanemarljiv oziroma včasih celo več prinesejo v blagajno kot dobijo. Pa četudi s takim malomeščanskim afnanjem
JurijGrmMlajsi
28. 04. 2011 20.22
Enhaton Ja, res nam je bila potrebna huda znanost da bi ugotovili da niso "modre krvi". Dosadni ste že s to znanostjo, ona ima svoje mesto, ne morete pa jo uporabljati za vse. Tu govorimo o družbeni tematiki ki z naravoslvjem nima kaj dosti za opraviti. Lahko si monarhist, republikanec, komunist, demokrat ali anarhist- VSE to je v ENAKI meri fiktivno in obstaja zgolj v naših glavah! Glede na to, da je parazitov itak preveč tile so še najmanši problem. Bolj moteče tu je kič in tak "tabloidni" odnos do nečesa kar bi naj bila častitiljiva tradicija, kajti njihvo trenutni odnos ki se kaže v tej evforiji sploh ni izražanje spoštovanja do tradicije, saj delajo iste če ne še hujše cirkuse okrog kakih kmetavzerskih povzpetnikov a la Beckhamovi
Martian
28. 04. 2011 20.05
če bi fovšija prinašala denar....bi bilo 3/4 slovencev miljarderjev...
nekdonekje
28. 04. 2011 19.46
Še zmer pa so zmagal Sex pistolsi s svojim znamenitim komadom God save the queen :D
geografinja22
28. 04. 2011 19.40
Haha... ne znate druga kot pa jamrat kk ste vi bogi, pa kk so bogi drugje po svetu... sama faušija vas je, pa sam jamrat znate!! Hvala bogu nas je sam 2000000, da drugod po svetu ne izstopamo tolk s to našo nevoščljivostjo.. zgledujte se po britancih... sama sreča in veselje sta jih :)
Alexxsaso@yahoo.ca
28. 04. 2011 18.50
Še en dokaz, da večina ljudi v zadnjih 1000 letih ni napredovala niti za cm.... Še vedno verjamejo v pravljice... Takšne ali drugačne. Obojne pa imajo en cilj - zastreti ljudem sliko realnosti zavoljo lastnega profita.
gigi39
28. 04. 2011 17.39
ma butasto kaj pa nas to zanima ......
armagnac
28. 04. 2011 17.18
Kralji in kraljice....naj grejo v svoj pravljični svet in se sami financirajo
armagnac
28. 04. 2011 17.16
Admin ne pretiravaj,saj imamo svobodo govora kajne
Hyper
28. 04. 2011 16.20
Sej nam ne rabite porocat o stvareh ki nas ne zanimajo....
yokerxdinterfan
28. 04. 2011 16.12
hmmmm boga kate čez nekaj časa b o spoznala da bi bilo bolje da se nebi poročila z kraljevskim *
yokerxdinterfan
28. 04. 2011 16.10
no če hočete raziskati london kar se da čist mate zdele priložnost.....če bo naslednja poroka čez 1000 let ga do takrat navjo spucali......so pa naivni kako lahko prenašajo te parazite ki pa re nič ne naredijo za državo razen samopromocije
njanez43
28. 04. 2011 15.24
Samo to rečem, da mi dol visi za to poroko! Mar Britanija res nima nobenega bolj pametnega dela, kot cirkus s to poroko?