Tujina

Iz kozmetičnih izdelkov v naša telesa

New York, 21. 09. 2015 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številni ekologi zahtevajo prepoved uporabe majhnih plastičnih delcev v kozmetičnih izdelkih, saj ti po najnovejši raziskavi zelo škodujejo tako našemu okolju kot morskim živalim in posledično tudi nam.

Ste že kdaj natančo pogledali gel za tuširanje? Ste v njem opazili kakšne drobne delce? Večinoma gre za majhne delce plastike, imenovane ''mikro kroglice''. Čeprav so narejene da zdrgnejo vašo kožo in odstranijo odmrlo kožo, pa jih najdemo tudi v čistilnih sredstvih, obraznih maskah, vsebujejo pa jih tudi zobne paste. Čeprav izgledajo neškodljive in nepomembne, pa jih množično odplaknemo v naše kanalizcije in nato vsakodnevo onesnažujejo naše reke in oceane.

Številni kozmetični izdelki vsebujejo mikro delce plastike, ki onesnažujejo okolje.
Številni kozmetični izdelki vsebujejo mikro delce plastike, ki onesnažujejo okolje. FOTO: iStockphoto

''Soočamo se s krizo plastike, pa tega sploh ne vemo,'' je povedala Stephanie Green, soavtorica članka o plastičnih kroglicah. ''Naše čistilne naprave niso narejene za ravnanje s takimi onesnaževalci, celotna količina kontaminacije pa je ogromna. ''Mikro kroglice'' so zelo trpežne,'' je še dodala.

Svetovni oceani so polni drobne plastike. Gre za vse delce, ki so manjši od petih centimetrov. Nova raziskava kaže, da si v ZDA vsak dan utre pot v jezera in reke okoli osem bilijonov ''mikro kroglic''. Vendar je to le majhen del težave, saj ostane 99 odstotkov drobnih koščkov plastike – okoli 800 bilijonov – ujetih v blatu za čiščenje odplak, ki jih nato raztrosijo na kmetijska polja. Dež pa nato številne odnese nazaj v vodotoke.

In kakšne so posledice? Številne vodne živali ne prepoznajo razlike med svojim plenom in ''mikro kroglicami'', tako da užijejo velike količine plastike ne da bi to vedele. Poleg tega pa plastika deluje kot spužva, ki vase vsrka strupe iz morja, ti pa končajo v ribah. Čez čas pa te ribe končajo na naših krožnikih.

Vse to je avtorje raziskave in številne ekologe spodbudilo, da zahtevajo prepoved uporabe ''mikro kroglic'' v kozmetičnih izdelkih. Ocenjujejo namreč, da je samo v enem kozmetičnem izdelku 360.000 teh kroglic, ki bi jih lahko nadomestili z biorazgradljivo alternativo, kot so zdrobljene orehove lupine ali celo sol.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
21. 09. 2015 20.35
a o dvigu cene za Daraprim (pyrimethamine) s 13,50$ na 750$ (5000%) ne pišete? To je zdravilo proti AIDSu in raku
BŠK
21. 09. 2015 16.54
+2
Pazite tudi pri gnojilih nategujejo in dajejo notri zdrobljeno plastiko in pesek! Fuj!Sama kemija!Me je kar minilo iti tudi na plažo kjer videvam kupe zrnc plastike in nafte od plovil
GAYPROPAGANDA
21. 09. 2015 11.04
+6
Najboljši piling za obraz je navadna gaza. Z zmočeno gazo z krožnimi gibi na rahlo zdrgnemo kožo. Poceni in okolju prijazno. Pa še ne draži kožo.
SonyGirl
21. 09. 2015 18.47
+3
Lahk pa v dlan stisneš nekaj čistilnega mleka za obraz in malce fino drobljene soli, zmešaš in nato naneseš na obaz in si prav tako izvrstno odstraniš odmrlo kožo.