Tujina

FOTO in VIDEO: Trump z Melanio znova na poplavnem območju, pohvalil odziv reševalnih ekip

Houston, 02. 09. 2017 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Donald Trump je s soprogo Melanio znova obiskal Houston, ki so ga prizadele poplave. Kongres je zaprosil za 6,6 milijarde evrov pomoči za prizadete v orkanu Harvey. Poplave so sicer zahtevale več kot 50 življenj. Še vedno pa grozi tudi ekološka katastrofa, saj se iz kemične tovarne Arkema blizu Houstona še naprej vali črn dim, znova so tudi odjeknile eksplozije.

Predsednik ZDA Donald Trump je kongres prosil za 7,8 milijarde dolarjev (6,6 milijarde evrov) pomoči za prizadete v poplavah v južnih državah Teksas in Louisiana, ki ju je prizadel orkan Harvey. Trump, ki je danes drugič obiskal Teksas, tokrat Houston, je nedeljo razglasil za nacionalni dan molitve za žrtve orkana, ki je zahteval več kot 50 življenj.

Predsednik Trump je v Houston prispel s soprogo Melanio, kjer se je srečal z žrtvami poplav in lokalnimi predstavniki. Kot so sporočili iz Bele hiše, bo nato obiskal še sosednjo zvezno državo Louisiano, ki jo je prav tako prizadel Harvey. Pred odhodom je Trump tvitnil "Amerika je z vami".

Trump je ob obisku pohvalil hiter in učinkovit odziv reševalnih ekip. "Stvari se dobro odvijajo. Čeprav je bilo zelo težko, je bila to čudovita stvar. Tudi za državo, ki je to gledala in za svet, ki je gledal," je dejal. S soprogo Melanio sta se srečala z žrtvami poplav in pomagala pri deljenju hrane in pomoči.  

Donald in Melania Trump sta znova obiskala Houston, kjer sta se srečala tudi z žrtvami poplav.
Donald in Melania Trump sta znova obiskala Houston, kjer sta se srečala tudi z žrtvami poplav. FOTO: AP

Bela hiša naj bi po tokratnih 7,8 milijarde dolarjev kmalu zaprosila še za 6,7 milijarde dolarjev (5,6 milijarde evrov) pomoči, kaže vsebina pisma kongresu po poročanju ameriških medijev. V njem so tudi izpostavili, da je skoraj pol milijona gospodinjstev zaprosilo za finančno pomoč.

Zasebna vremenoslovska agencija AccuWeather, ki za mnoge ameriške medije skrbi za vremensko napoved in podatke, ocenjuje, da bo gmotna škoda po orkanu presegla 190 milijard dolarjev (160 milijard evrov), kar je okoli odstotek ameriškega bruto domačega proizvoda.

Guverner Greg Abbott je sicer dejal, da bodo po prvih ocenah potrebovali več kot 125 milijard dolarjev (105 milijard evrov). Opozoril pa je, da bo obnova trajala več let.

V Arkemi pri Houstonu odjeknile nove eksplozije, iz kemične tovarne se vali gost dim

Zaradi Harveyja, ki je v Teksas pred dobrim tednom dni prišel kot orkan četrte stopnje, medtem pa je že oslabel v ciklon, je v zatočiščih okoli 42.000 ljudi, je povedal guverner Teksasa.

Več tisoč domov in podjetij je še vedno brez elektrike. Reševalci s pomočjo helikopterjev in čolnov še vedno rešujejo ljudi iz poplavljenih domov.

Medtem so znova odjeknile eksplozije v kemični tovarni blizu Houstona, kjer zaradi poplave ne deluje hladilni sistem. Znova je bilo videti tudi črn dim.

V okolici Arkeme merijo kakovost zraka.
V okolici Arkeme merijo kakovost zraka. FOTO: AP

RT poroča, da so evakuirali številne okoliške prebivalce. Richard Rennard iz Arkeme je povedal: "Gost dim se vali nad Crosby, za zdaj se požar še ni razširil, a v objektu tli. Pričakujemo lahko še več eksplozij, saj hladilni sistem ne deluje."

Jeff Carr, še eden od zaposlenih v kemični tovarni, se je strinjal, da bi prve eksplozije lahko vzeli kot svarilo, saj jih bo zagotovo še več. 

Odgovorni so sicer že prejšnji teden, ko se je Harvey šele približeval območju, zaprli objekt. Zaposlene in okoliške prebivalce so zaradi varnosti evakuirali.

Podjetje sicer proizvaja tekoče organske perokside, ki se uporabljajo pri proizvodnji potrošniških izdelkov, kot so žarometi za avtomobilsko industrijo in PVC za cevi ter embalažo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začela se je sanacija

Župan Houstona Sylvester Turner je povedal, da so reševalci še vedno na delu, da pa so v mestu, kjer je bilo poplavljenih 136.000 poslopij, že prešli v fazo obnove. Večina mesta je "zdaj suha", vodostaji padajo, oblasti pa se zdaj ukvarjajo predvsem z odpravljanjem škode in ponovnim vzpostavljanjem osnovnih storitev.

Ob tem je župan pozval k izpraznitvi domov v bližini dveh vodnih zajetij, saj ju bo v prihodnjih dveh tednih treba izprazniti, da bi se tako izognili katastrofi ob morebitnem novem deževju. To se nanaša na 15.000 do 20.000 domov.

Tudi v drugih krajih v okolici Houstona, ki ga je orkan najhuje prizadel, je še vedno kritično. V Beaumontu, kakih 160 kilometrov od Houstona, so stanovalci še vedno brez vode. Po besedah Abbotta so tam nekatera območja še vedno "smrtno nevarna". Vodostaj reke Neches na vzhodu mesta je več kot dva metra nad svojim prejšnjim rekordom in naj bi ostal na tej višini še v prihodnjih dneh.

Kot znak vračanja v normalo v Houstonu naj bi na tamkajšnjem stadionu ta konec tedna ponovno potekale baseball tekme. Večina šol bo po poročanju lokalnih medijev ponovno začela s poukom v torek, delno je svoja vrata že odprl živalski vrt v Houstonu.

Več domov in podjetij je še vedno brez elektrike.
Več domov in podjetij je še vedno brez elektrike. FOTO: AP

Lidia v Mehiki terjala tudi smrtne žrtve

Tropska nevihta Lidia je medtem v petek prešla mehiško zvezno državo Baja California in pri tem na Kalifornijskem polotoku povzročila veliko škode. Uničevala je infrastrukturo in hiše ter terjala življenja najmanj štirih ljudi, so sporočile oblasti.

Dve osebi sta umrli zaradi električnega udara, dve - eden od njiju je bil otrok - pa sta utonili, ko sta se poskušali prebiti čez narasli vodotok.

Lidia se je v sredo oblikovala v Tihem oceanu in nato z močnimi sunki vetra in nalivi pustošila ob mehiški obali in v notranjost vse do prestolnice Ciudad de Mexico. Sedaj se počasi pomika čez Kalifornijski polotok na severozahodu Mehike, kjer je znano letovišče Los Cabos. Sunki vetra dosegajo 95 kilometrov na uro, na Bajo California naj bi padlo 15 do 30 centimetrov dežja, ponekod tudi do 50 centimetrov.

V krajih Cabo San Lucas in San Jose del Cabo so evakuirali turiste in jih premestili v začasna zatočišča. V mestu La Paz se je v zatočišča zateklo okoli tisoč ljudi, v Los Cabosu okoli 3000.

Po napovedih ameriških meteorologov bo nevihta danes zvečer zapustila polotok in oslabela.

Na mednarodnem letališču v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico so v sredo zvečer zaradi močnega dežja odpovedali ali preusmerili številne lete, tudi letala, na katerem je potovala Nobelova nagrajenka za mir, pakistanska aktivistka Malala Jusafzaj. Namesto v mehiški prestolnici, kjer naj bi imela govor, je pristala v Cancunu, kakih 1600 kilometrov stran.

V Ciudad de Mexicu je v četrtek zaradi dežja nastala velika razpoka na glavni cesti, široka najmanj deset metrov in globoka sedem metrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nevzdrzni
03. 09. 2017 20.44
Melanija pripelaj se ga v slo da se nam stisne 7miljard!
markaurel
03. 09. 2017 14.16
+2
neverjetna "humanitarca"
Solina
03. 09. 2017 13.10
-4
kaj mislite bi se Melanija pogovarjala v svojem maternem jeziku če bi jo iznenada Kdo nagovoril? verjamem da bi izdala svojo domovino in mati. predlagam televizijski hiši da preveri, saj z tem tudi sama sebi dela reklamo in prepoznavnost.
Solina
03. 09. 2017 13.05
+0
spominja me na našega sedanjega predsednika, samo da on trave ne kosi pa več ima problemov z ženskami.
Bassettt
03. 09. 2017 11.26
+2
Zaigrano ali ne, vsi so isti. Ampak učinek in posledice že ima. Vsaj manj visi na twittu s starim tonom , haha. in je prav lepo videt, da se bodo bolje povezali, vsi ti Američani, kajti slike so nareje in že to je sporočilno...
ssecnik
03. 09. 2017 11.20
+8
Huda rita,tam na zadnji fotki.
sid33
03. 09. 2017 11.14
+6
Če je kdo prebral prispevek, a slučajno kje piše, da je trump daroval miljon dolarjev za sanacijo...
nikhrast
05. 09. 2017 09.05
To je davčna olajšava, odpisal bo ta milijon.
M_teorija
03. 09. 2017 10.45
+1
Čist po Trampovo da so poplave čudovita stvar!? Za talibane mogoče!?
PegySue
03. 09. 2017 10.24
-6
Donald na vsaki fotki zaseda drugo pozo in delo. Dviguje škatle,se fotografira s prebivalci,objema otroke,se pogovarja,posluša,medtem ko Melana na vsaki fotki stoji,se smehlja in je lepa.Na zadnji fotografiji v galeriji,stoji pred neko žensko.Namesto,da bi jo nagovorila,je glavo raje obrnila proti možu in prisluhnila njegovemu pogovoru. Vem,da ni lahko biti prva dama.Ampak,če ni vedela kaj bi sama s sabo,bi se ravnala po instinktu in si v naročje posadila enega od otrok.S tem bi naredila in pokazala zelo veliko.
sid33
03. 09. 2017 10.29
+3
trumpet2018
03. 09. 2017 10.31
+3
pa ni Melanija varuška v vrtcu, da bo prekladala otroke po naročju. ona dobro ve kaj dela, brez skrbi. princesa Diana je to bolje obvladala, ker je bila prej varuška v vrtcu oz. vzgojiteljica če se prav spomnim
Ost1234
03. 09. 2017 11.15
+2
Melči je pač manekenka. Pomembna je poza in ne iskren človeški odziv. Trumpi pa je politik. Se čudim, da se ni fotkal z lopato v roki med kao čiščenjem nanešenega mulja ...
trumpet2018
03. 09. 2017 12.16
+2
kaj je pred nekaj dnevi izjavila praznoglava kura Kim Kardashian : Da bi vsak vodil državo bolje od Trumpa, tudi njena 4 letna hči. Da tistega medicinskega eksperimenta Jennerja raje ne omenjam, ker bo LGBT skupnost spet skočila pokonci. zakaj je ta kura slavna? Ker je spala z nekim temnopoltim športnikom, njena zvodniška mama pa posnetke prodala vividu, da so lahko prodajali posnetke kot pornič. in takšne bedake ćasti naša mladina
panda80
03. 09. 2017 10.15
+3
Pa trump stiska crno deklico......
Ost1234
03. 09. 2017 11.15
+1
trumpet2018
03. 09. 2017 10.14
+6
pohvalno da sta Melanija in Trump športno oblečena, da ne izgledata kot dva uradnika.
Apostol1
03. 09. 2017 10.11
-4
Tule se človek vpraša koliko je iskrenosti ob takih obiskih predsednikov na področjih ki so jih prizadele naravne nesreče. Vedno ima tak obisk običajno dva namena ,prvi je moralna pomoč nesrečnim ljudem , drugi pa samopromocija in običajno skoraj vedno je bolj pomembna samopromocija kot pa moralna pomoč. To ne velja samo za Trumpa , velja tudi za našo Barbiko morda še veliko bolj.
trumpet2018
03. 09. 2017 10.19
+6
kakšna samopromocija neki, zanimivo kako nekateri samo podtikajo in to brez osnove. Trump je najbolj slavna oseba na tem svetu, in najbolj vplivna, ne rabi nobene samopromocije, Melanija prva dama sveta. ne moreš primerjati vrhunskega podjetnika z nekim klovnom.
nikhrast
04. 09. 2017 08.44
Pahor je predsednik v parlamentarnem sistemu, noben politične moči nima.
Herz
03. 09. 2017 09.28
+4
Tokrat bodo verjetno pristranski mediji kritizirali, da je Melanija prišla v neprimernih, preozkih hlačah in da so tako nizki čevlji popolnoma neprimerni za poplave ter da to kaže na nepredstavljivo žalitev prizadetih v poplavah.
jonbonslon
03. 09. 2017 08.18
+13
kje so zavistneži danes?nič o čevljih?o čem pa ?
proofreader
03. 09. 2017 08.15
-2
In zakaj ne vklopijo hladilnega sistema, sedaj ko vode ni več?
murinar
03. 09. 2017 08.38
+3
ivan.z Doba
02. 09. 2017 14.26
+38
V Indiji je zaradi poplav umrlo več kot tisoč ljudi.... Indija ni omembe vredna.
Kollerik
02. 09. 2017 22.05
+33
pozabljaš, da ima ta portal ameriške lastnike...
brezveze13
02. 09. 2017 14.12
+4
PRILOŽNOST ZA NAŠE PAMETNE OKOLJEVARSTVENIKE DA PODAJO PRITOŽBO
Maxx365
02. 09. 2017 22.38
+9
A trumpu, ker je odstopil od podnebnega sporazuma?
IS58
02. 09. 2017 12.36
-1
Kdaj bo zalilo tovarno, da se bo ogenj pogasil???
Robertinhox
02. 09. 2017 12.10
-1
to je vse nastavljeno, ja vredu zaj kr neke tovarne brez zaščite pa to
ljx
02. 09. 2017 12.00
+2
Neki tazga k na Vrhniki.