Tujina

Iz globin Sredozemskega morja potegnili poškodovan snemalnik zvoka letala EgyptAir

Kairo, 16. 06. 2016 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so v Sredozemskem morju našli razbitine letala EgyptAir, ki je 19. maja izginilo s 66 ljudi na krovu, je egiptovski preiskovalni komite sporočil, da so našli eno od črnih skrinjic - snemalnik zvoka v pilotski kabini. Ko so ga potegnili iz globin, so ugotovili, da je poškodovan, a ne kritično.

Potem ko so včeraj, mesec dni po izginotju, v Sredozemskem morju našli razbitine letala EgyptAir, je egiptovski preiskovalni komite danes sporočil, da so našli eno od črnih skrinjic letala - snemalnik zvoka v pilotski kabini.

Črna skrinjica je bila razbita na več kosov, a ekipa, ki jo je potegnila iz globin, je uspela najti del, ki vsebuje spominski modul, kar je najpomembnejši del te črne skrinjice.

Snemalnik so z ladjo po imenu John Lethbridge, ki je last ameriškega podjetja Deep Ocean Search, pripeljali v pristanišče v Aleksandriji in ga predali preiskovalcem v analizo. Drugo črno skrinjico - zapisovalnik podatkov o poletu -, pa še iščejo.
 

Bo skrivnost končno razkrita?

Razbitine letala je včeraj našel poseben robot za iskanje pod morsko gladino. Iskalna operacija poteka okoli 290 kilometrov severno od obale Egipta, med Egiptom in grškim otokom Kreta, na globini do 3000 metrov pod morsko gladino.

Najdba skrinjice bi lahko pomagala razkriti vzrok strmoglavljenja Airbusa A320, ki je z radarjev izginil 19. maja s 66 ljudmi na krovu. Iskanje razbitin je bilo precej dolgotrajno, 1. junija pa so v Sredozemlju so zaznali signal ene od črnih skrinjic.

Prve forenzične analize so nakazale, da je na letalu verjetno odjeknila eksplozija. Kot je pred dnevi dejal eden od forenzikov, so našli 80 ostankov človeških teles, ki so zelo majhni. "Niti enega celega dela telesa ni, ne roke, ne noge ne glave. Edina logična razlaga je, da je na letalu eksplodiralo," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Djangoman
17. 06. 2016 10.01
tele letalske skrinjce mi niso bile nikoli jasne... vedno ko je nesreča jo ali ne najdejo ali pa je tako razsuta da je neuporabna? A ni namen teeh zadevic da preživijo nesrečo in dajo eno informacijo o tem zakaj se je zgodilo?
tedo9GWTSmedo
16. 06. 2016 21.41
-4
Koga to briga. Itak si bodo izmislili razlog za nesrečo, da se bo lahko potem obtožilo Turke, Ruse ali Sirijo.
skydrol7
16. 06. 2016 20.43
+1
za enkrat so dobili le CVR FDR pa se iscejo
mucek4
17. 06. 2016 08.16
+2
Nikakor mi ni jasno, zakaj avijoni ne morejo imeti dveh identičnih škatel, ki bi snemali oboje.
Janez_53
17. 06. 2016 09.56
+1
Meni pa nikakor ni jasno, da teh naprav ne opremijo z napihljivo oblogo, da bi v primeru padca v vodo splavale na površje in ne bi imeli problemov z iskanjem na morskem dnu.