Tujina

Iz globin pozdravil družino: po tednu dni se ekipa s poškodovanim jamarjem prebija proti površju

Berlin, 14. 06. 2014 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekipa, ki iz globine 1000 metrov rešuje nemškega strokovnjaka za raziskovanje jam, počasi napreduje proti površju. Do dnevne svetlobe bodo sicer potrebovali še nekaj dni, zaenkrat pa se poškodovanec, ki je tudi sam izjemno izkušen jamar, počuti dobro.

Reševanje iz jame v Nemčiji
Reševanje iz jame v Nemčiji FOTO: Reuters

Že teden dni poteka reševanje strokovnjaka za raziskovanje jam iz nemške jame Riesending. 52-letni Johann Westhauser, priznan in izkušen jamar, je po nesreči med spustom v jamo obtičal 1000 metrov globoko, ker do njega vodi pot, polna ozkih grl, skozi katera se jamarji le s težavo prebijajo, za prenos ponesrečencev pa niso primerna, pa je reševanje zelo zapleteno.

Westhauserja skušajo zdaj iz jame izvleči zavitega v spalno vrečo in stiropor, reševalci pa pravijo, da se raziskovalec, ki ima med drugim poškodbe glave, počuti bolje, na posebnih nosilih mu je udobno, iz globin pa pozdravlja svojo družino.

Z Westhauserjem se iz globin prebija 14-članska ekipa in zdravnik specialist, kot so sporočili, imajo za seboj že del uspešno premaganega izjemno težkega odseka jame, zato ocenjujejo, da proti površju dobro napredujejo.

Iz bivaka 5, odkoder so se nazadnje javili, so na poti proti bivaku 4, stik s površjem pa je na tem odseku pretrgan.
Strokovnjak je sicer obtičal na lokaciji, ki je od vhoda v jamo oddaljena šest kilometrov, tudi najbolj izkušeni jamarji pa do tja potrebujejo 12 ur.

Da se bodo Westhauser in ekipa dejansko prebili na površje, bodo sicer potrebovali še vsaj nekaj dni. Gre za reševanje, ki ga reševalci, čeprav gre za vrhunsko ekipo, še niso doživeli, kot pravijo, je treba imeti za reševanje, ki ga izvajajo zdaj, predvsem veliko potrpljenja, saj bi si tako zahtevno situacijo lahko zamislili le z veliko domišljije.

Na terenu je sicer 200 reševalcev, policijski helikopter poleti do desetkrat na dan, kar stane okoli 20.000 evrov. Ocenjujejo, da bi lahko bilo to najdražje reševanje na nemških tleh vseh časov.

Zdravstveno stanje strokovnjaka je medtem stabilno, čeprav zdravniki opozarjajo, da nevarnost preti vseskozi. Ker ga v jami seveda niso mogli primerno pregledati, namreč ne vedo, kakšne so razsežnosti njegovih poškodb glave, prišlo bi lahko do možganskih krvavitev, ki jih v jami seveda ne morejo obravnavati. A zaenkrat večjega preplaha ni bilo, so dejali člani ekipe ob zadnjem javljanju iz jame.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
14. 06. 2014 21.17
+4
.Želim, da se zanj, in za vse reševalce , dobro izteče.in da bo še lahko lezel" v lepe jame. (omenjanje Stroškov se mi zdi pa popolnoma neprimerno.
AkenBosch
14. 06. 2014 20.02
+3
To je pa najboljše ime jame, kar sem jih do zdaj slišal - dobesedno pomeni "ogromna reč" :) Jamarju in ekipi pa želim čimprejšnjo vrnitev in dosti sreče.
Stalaktitka
14. 06. 2014 19.46
Izkušeni jamarji, Italijani, so do tja potrebovali 6 ur!!!
odpisan2x
14. 06. 2014 17.09
+2
glede na prejšno objavljeno informacijo ste sami hiper sonzacionalisti.+
Suckhead
14. 06. 2014 16.54
-6
Na koncu bo umrl od lakote :p