Tujina

V drugem reaktorju vzpostavili električni tok

Tokio, 20. 03. 2011 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
46

Mednarodna agencija za jedrsko energijo pravi, da je pri poškodovani jedrski elektrarni v Fukushimi prišlo do pozitivnega razvoja dogodkov, da pa situacija ostaja zelo resna. V 5. in 6. reaktorju zopet delujejo hladilni sistemi.

Število mrtvih po potresu in cunamiju, ki sta pred devetimi dnevi prizadela severovzhod Japonske, je po zadnjih podatkih naraslo na 8.133, uradno pogrešanih pa je 12.272 ljudi, skupno torej 20.405. Več kot 360.000 ljudi se je moralo zateči v zasilna bivališča.

V potresu je umrlo najmanj 8.000 ljudi.
V potresu je umrlo najmanj 8.000 ljudi. FOTO: Reuters

Najhuje je bila prizadeta prefektura Mijagi, kjer so doslej potrdili 4.882 mrtvih, pričakujejo pa, da utegne to število preseči 15.000. Druga najhuje je bila prizadeta prefektura Ivate z doslej 2.525 potrjenimi smrtnimi žrtvami, sledi pa ji prefektura Fukušima s 670 mrtvimi.

Fukušima je sicer tudi prizorišče nesreče v tamkajšnji jedrski elektrarni, iz katere uhaja radioaktivno sevanje. Potem ko so ponoči iz Japonske prihajale vzpodbudne novice, so se te kasneje znova poslabšale, vendar se po besedah upravitelja nuklerke spet izboljšujejo.

Na v potresu in cunamiju prizadetih območjih so medtem začeli z gradnjo zasilnih prebivališč, manjših hiš, kamor bodo sčasoma preselili stotisoče ljudi, ki so v potresu in cunamiju ostali brez domov in morajo trenutno bivati v mrzlih ter prenatrpanih zakloniščih.

Potem ko so operaterji sporočili, da bodo v okolje morali izpustiti določeno količino radioaktivnega plina in na ta način zmanjšati pritisk v tretjem reaktorju, ki je spet narasel, pa so pozneje sporočili, da tega ne bodo storili. Družba Tepco se je namreč odločila, da ne obstaja takojšnja potreba za znižanje pritiska v tretjem reaktorju. Čeprav je pritisk razmeroma visok, se je namreč že stabiliziral.

Enajst vojaških vozil je danes prvič doslej z vodo zalivalo tudi četrti reaktor, zaenkrat približno eno uro, a bodo z delom še nadaljevali. A predstavnik japonske agencije za jedrsko in industrijsko varnost je moral priznati, da zalivanje reaktorjev z vodo od zunaj, z vodnimi topovi in letali, morda sploh ne bo zaleglo oziroma pomagalo preprečiti segrevanje jedrskega goriva.

Čeprav so se dela zavlekla in inženirji niso verjeli, da jim bo uspelo priklopiti električni tok v drugem reaktorju, pa so danes sporočili, da jim je to uspelo. Drugemu reaktorju poškodovane jedrske elektrarne Fukušima so namreč znova začeli dovajati elektriko, s katero naj bi zagnali vodne črpalke za hlajenje pregretega jedrskega goriva. Ali bodo vodne črpalke dejansko delale, še ni jasno. Po podatkih predstavnika Tepca Naohira Omure v samem reaktorju namreč še ni elektrike. "To bo trajalo več časa. Ni še jasno, kdaj bomo lahko znova zagnali sistem," je povedal Omura.

Helikopter
Helikopter FOTO: Reuters

S priklopom elektrike naj bi inženirjem uspelo zagnati vodne črpalke, ki so obstale ob rušilnem potresu in cunamiju 11. marca, ko je uničilo praktično vso infrastrukturo v okolici, tudi vse rezervne sisteme za pogon vodnih črpalk. To je nato povzročilo pregrevanje jedrskih sredic v reaktorjih, pa tudi izrabljenega goriva v posebnih bazenih poleg reaktorjev.

Inženirji upajo, da so črpalke v drugem reaktorju, kjer je tudi eksplodiralo, še uporabne in niso bile preveč poškodovane. Če črpalke res potrebujejo samo elektriko, potem se bo položaj v Fukušimi začel obračati na bolje. Še danes nameravajo začeti tudi z dovajanjem elektrike prvemu reaktorju, kjer je prav tako eksplodiralo.

Izboljševale pa naj bi se tudi razmere v petem in šestem reaktorju Fukušime, kjer hladilni sistemi znova delujejo. Agencija za jedrsko varnost je potrdila, da črpalka za hlajenje deluje v petem reaktorju, kjer naj bi se temperatura spustila iz 68 na 37 stopinj Celzija. Zasilni dizelski generator deluje v šestem reaktorju, kjer se je temperatura prav tako znižala.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je v nedeljo izjavila, da je pri poškodovani jedrski elektrarni v Fukushimi v zadnjih 24-ih urah prišlo do pozitivnega razvoja dogodkov, da pa situacija ostaja zelo resna.

Graham Andrew, višji uradnik agencije je še dodal, da stopnja sevanja v večjih japonskih mestih ni bistveno spremenila in ostaja pod stopnjo, ki bi bila nevarna za zdravje.

Tiskovni predstavnik japonske vlade je medtem priznal, da bo treba nuklearko Fukušima slej ko prej zapreti, saj je morska voda, ki jo reševalci uporabljajo za nujno hlajenje tamkajšnjih reaktorjev, korozivna in uničuje ključne dele elektrarne. To je prvič, da je vlada v Tokiu spregovorila o zaprtju Fukušime, potem ko bodo reaktorji enkrat ohlajeni in bodo razmere znova pod nadzorom.

Radiacija dosegla živila in vodo

Evakuacijski pas okoli jedrske elektrarne Fukushima
Evakuacijski pas okoli jedrske elektrarne Fukushima FOTO: Reuters
Japonski mediji poročajo o težkih razmerah v evakuacijskem pasu do 30 kilometrov od nuklearke Fukušima, je iz Japonske sporočil Boštjan Bertalanič. Zaradi sevanja se ljudje bojijo zapuščati svoje domove. Ostareli in bolni, ki so ujeti v evakuacijskem pasu, so ponekod brez ustrezne zdravniške oskrbe in čakajo na pomoč. Dostava zdravil in hrane je blokirana.

Japonska vlada se bo do jutri odločila ali bo omejila porabo in pošiljke živil iz območja v potresu prizadete nuklearke, je danes sporočil predstavnik vlade Jukio Edano.

Radiacija iz nuklearke je namreč že dosegla živila in vodo. V prefekturi Fukušima so v soboto odkrili kontaminirano mleko, v prefekturi Ibaraki pa kontaminirano špinačo. Ugotovljena kontaminacija sicer naj ne bi predstavljala "takojšnje" nevarnosti zdravju. Poleg tega so v Fukušimi in nekaterih drugih prefekturah, med drugim v Tokiu, našli sledi radioaktivnega joda v vodi iz vodovoda, a stopnja radioaktivnosti ni presegla vladnih varnostnih standardov.

Tajvanske oblasti pa so danes sporočile, da so v seriji japonskega graha zaznale radiacijo, vendar je stopnja tako majhna, da ne more škoditi človeškemu zdravju.

Merjenje sevanja evakuirancev
Merjenje sevanja evakuirancev FOTO: Reuters

Japonsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je stopnja radiacije presegla varnostne standarde v prefekturi Ibaraki, v Fukušimi. Iz prefekture Fukušima pa je prepovedalo prodajo surovega mleka.

Japonski vremenoslovci medtem napovedujejo, da naj bi še danes v bližini elektrarne in na območju Tokia rahlo deževalo, zaradi česar je vlada ljudem svetovala, naj uporabljajo dežnike, saj bi tudi dež lahko vseboval sledi radioaktivnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
21. 03. 2011 02.44
take kot si ti verjetno lahko psihicno ohromijo, druge , ki se malo bolj spoznajo na situacijo pa ne,
marjanka9
20. 03. 2011 22.36
Še kar so vzpostavili električni tok. Ne moreš verjet. Imeli so pa cajt komentirat napad na Libijo. Ne morem verjet. Načeloma ne verjamem v teorije zarot, ampak tole je pa od sile. Pol Azije je pod grožnjo jedrske katastrofe, vključno z Rusijo in Kitajsko(!), Evropa in ZDA pa osvajajo libijsko nafto. In mi smo osvajalčevi postreščki. Evo, vidite to je največja nevarnost NEK. Da lahko z njo popolnoma ohromijo ljudi. Tiste bližnje fizično s sevanje, bolj oddaljene pa psihično s strahom. Zapret NEK!!!!!!!
taurus90
20. 03. 2011 19.48
Tonček Balonček Mudel, prou bedn si. dej usaj pr enmu članku se zadrž svojih neokusnih političnih prepričanj. folk umera ti pa o politki.
Tonček Balonček
20. 03. 2011 18.04
Nič ne gre na bolje, niso še na varni strani radarja in ne morejo ujeti nemško-francoskega vlaka!!
Lain
20. 03. 2011 17.25
Zgleda da se je splošno stanje še kar izboljšalo in za zdaj ni nekih večjih nevarnosti.Samo da gre tako tudi naprej.Le na bolje. Samo znanje, volja, hladnokrvnost in potrpljenje pa se vse lahko reši. Eni pa so govorili kot o nekem drugem hujšem Černobilu, kjer se je spet dogajala čisto druga zgodba.
big brother
20. 03. 2011 17.22
Na boljše jim gre le v besedah, drugače pa je situacija že več dni izven nadzora.
spam1
20. 03. 2011 16.31
ro004: ne bi šlo, količina vode bi morala biti prevelika
mesojed
20. 03. 2011 15.28
@ro004 tak reaktor že obstaja AP1000 PWR ki lahko zdrži 3 dni brez dolivanja vode in za hlejana ne rabi ekekričnega napajana
Tonček Balonček
20. 03. 2011 15.14
Pomrli bodo tudi tisti, ki delajo na vetrnih elektrarnah in tisti, ki z elektriko nimajo nič, a vam to ni jasno? A kuge in črnih koz s epa nihče ne boji? Pa prašičje gripe? AIDS-a?
marjanka9
20. 03. 2011 14.37
SuperVeloce Ja, vsaj 80 let bodo dočakali. Ne ti nas farbat. Zato so pa dali reševat same starejše ljudi, ne?
Dzingiskank
20. 03. 2011 13.44
Samo da jim gre na boljše!!!!
Roman Grah 1
20. 03. 2011 13.25
Vse jedrske elektrarne bi morale biti zgrajene tako, da tudi v primeru, da ostanejo brez vsakršnega napajanja in popolnoma odrezane od sveta, lahko hladijo reaktorje. Nad reaktorjem bi lahko zgradili bazen, v kateri bi se veš čas nahajala prečiščena in borirana voda v ustrezni količini, ki bi jo v primeru ovare hladilnega sistema po principu težnosti spustili v reaktor in zadrževalni hram. Ob dovolj veliki količini vode, bi le-ta lahko hladila zaustavljeni reaktor še nekaj dni, dokler se ne odpravijo ovare na hladilnem sistemu oz. sistemu napajanja. Reaktorska stavba bi bila nekaj metrov višja in nekaj dražja, bi pa zato bilo bolj poskrbljeno za varnost. Podobno kot deluje WC kotliček brez, da bi bila potrebna elektrika ali karkoli drugega.
SuperVeloce
20. 03. 2011 13.19
Menim, da tisti, ki "veste", da bodo vsi delavci v elektrarni pomrli, niste skupaj zreli niti za osnovnosolško spričevalo! Nehajte širiti debilizme!
sebo-x
20. 03. 2011 13.00
" V Fokušimi imajo sistem, kjer se gorilnih palic ne da odstranit in zato tudi ni možnost zabetoniranja reaktorja, tako kot v Černobilu. " ksenak2 ne blebeči neumnosti, od kje pa izrabljene gorivne palice v hlajenem bazenu nad reaktorji, pri obeh tipih reaktorjev je možno odstraniti gorivne palice, pri Černobilu pa to ni bilo možno, ker je prišlo do take poškodbe reaktorja, ekplozije in staljene sredice, v ta reaktor so zmetali borovo kislino in svinec, nakar so čez njega postavili betonski sarkofag.
ksenak2
20. 03. 2011 12.21
Pri nuklearnih nesrečah gre v glavnem za Murphija z dodatkom človeškega faktorja. Pri tej nesreči moramo temeljito premislit naše konkretne naravne razmere z vsemi mogočimi kombinacijami: vmeščenost nuklearke praktično v Krško, bližina milijonskega zagreba v zračni črti cca 30km, tektonska prelomnica z mogočimi potresi, poplavnost ali sušnost (klimatske spremembe!!) reke Save, sama tehnologija in možnosti ukrepanja ali nezmožnosti ukrepanja, V Fokušimi imajo sistem, kjer se gorilnih palic ne da odstranit in zato tudi ni možnost zabetoniranja reaktorja, tako kot v Černobilu.
ksenak2
20. 03. 2011 12.20
Pri nuklearnih nesrečah gre v glavnem za Murphija z dodatkom človeškega faktorja. Pri tej nesreči moramo temeljito premislit naše konkretne naravne razmere z vsemi mogočimi kombinacijami: vmeščenost nuklearke praktično v Krško, bližina milijonskega zagreba v zračni črti cca 30km, tektonska prelomnica z mogočimi potresi, poplavnost ali sušnost (klimatske spremembe!!) reke Save, sama tehnologija in možnosti ukrepanja ali nezmožnosti ukrepanja, V Fokušimi imajo sistem, kjer se gorilnih palic ne da odstranit in zato tudi ni možnost zabetoniranja reaktorja, tako kot v Černobilu. Poseben problem Krškega je tudi bližina vojaškega letališča Cerklje, ne le zaradi realne teroristične ali vojaške nevarnosti (pravkar smo stopili v nevarno vojno!!), temveč tudi zaradi možnosti zrušitve letala na jedrsko centralo.
big brother
20. 03. 2011 12.08
Kaj pomaga električni tok??? a bodo ruševine hladil???? NE SE HECAT
luckyss
20. 03. 2011 11.58
marjanka9 Seveda, bodo lahko Gadafijevi teroristi lažje našli cilj.
marjanka9
20. 03. 2011 11.56
luckyss Potem je pa še dobro, da imamo vojaško letališče pri NEK, ne?
luckyss
20. 03. 2011 11.50
Mislim, da bomo kmalu priča vojaškemu varovanju jedrskih objektov po Evropi - če malo povežemo zadnje dogodke po svetu in logično razmislimo..