Tujina

Odpovedale zavore

Moskva, 09. 07. 2006 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Nesrečo ruskega letala je po mnenju preiskovalcev povzročila okvara hidravličnega sistema na zavorah.

Nesrečo ruskega letala airbus A-310, ki se je zgodila davi med pristajanjem na letališču pri Irkutsku, je povzročila okvara hidravličnega sistema na zavorah. Rusija pa je medtem z odlokom, ki ga je danes podpisal ruski predsednik Vladimir Putin, za ponedeljek razglasila dan žalovanja po vsej državi.

Med pristajanjem je letalo zgrešilo pristajalno stezo in treščilo v betonski zid
Med pristajanjem je letalo zgrešilo pristajalno stezo in treščilo v betonski zid FOTO: Reuters

"Doslej zbrani podatki med preiskavo kažejo, da je, potem ko je letalo pristalo in začelo zavirati, prišlo do okvare v zavornem sistemu. Ta je nato privedla do okvare ostalih mehanizmov," je poudaril eden od strokovnjakov, ki sodelujejo v preiskavi nesreče. Po njegovih besedah je to pomenilo, da je pilot po pristanku izgubil nadzor nad letalom.

V strmoglavljenju je umrlo najmanj 120 ljudi
V strmoglavljenju je umrlo najmanj 120 ljudi FOTO: Reuters

Letalo s 193 potniki in devetimi člani posadke družbe Sibir je bilo na poti iz Moskve v Irkutsk na vzhodu Sibirije. Med potniki je bilo 14 otrok, starih dvanajst let ali manj, ki so bili na poti na počitnice na Bajkalsko jezero v bližini Irkutska.

Med pristajanjem je letalo približno ob 7.50 po krajevnem času zapeljalo s pristajalne steze, treščilo v betonski zid, nato pa še v letališko poslopje. Zatem je letalo zajel ogenj, ki so ga gasilci po treh urah pogasili. Letalo se je ustavilo nedaleč od stanovanjskih hiš.

Nesreča v Rusiji
Nesreča v Rusiji FOTO: POP TV

Podatki ruskih oblasti o številu smrtnih žrtev se razlikujejo. Rusko ministrstvo za izredne razmere je za zdaj potrdilo 122 smrtnih žrtev in 54 ranjenih. Podatki o ostalih niso znani. Iz letalske družbe Sibir so potrdili, da je med smrtnimi žrtvami dvanajst tujcev: trije Nemci, dva Poljaka, dva Azerbajdžanca, dva Belorusa in trije Kitajci.

Območje Irkutska je bilo v zadnjih dvanajstih letih že štirikrat prizorišče letalske katastrofe. V najhujši doslej, nesreči letala tupoljev TU-154 3. julija 2001, je umrlo 145 ljudi.

Današnja nesreča je že druga letalska nesreča v Rusiji v zadnjih dveh mesecih. 3. maja letos je umrlo 113 potnikov in članov posadke, ko je letalo airbus A-320 armenske družbe strmoglavilo med pristajanjem na letališču Soči na jugu Rusije. Na nesrečo naj bi vplivala dež in slaba vidljivost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.