Tujina

Škandalozna vojaška vaja

Berlin, 15. 04. 2007 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po spornem fotografiranju nemških vojakov z lobanjami, se je pojavil video rasističnega izpada inštruktorja.

Lani so javnost šokirale fotografije vojakov, ki se izživljajo nad lobanjami
Lani so javnost šokirale fotografije vojakov, ki se izživljajo nad lobanjami FOTO: Reuters

Nemčijo pretresa nov škandal v vojski. Lani je nemški časnik Bild objavil fotografije nemških vojakov v Afganistanu, ki so se izživljali nad lobanjami in kostmi iz množičnega grobišča, tokrat pa je javnost razburil posnetek rasističnih izpadov inštruktorja.

Nemška televizija je predvajala posnetek, v katerem nemški vojaški inštruktor vojaku naroča, naj si med streljanjem med vojaško vajo v gozdu pred sabo predstavlja temnopolte v newyorškem Bronxu.

"Si v Bronxu. Črn kombi se ustavi pred tabo. Trije temnopolti Američani izstopijo in žalijo tvojo mater na najhujši možni način .." je inštruktor narekoval vojaku, ki je nato večkrat ustrelil in hkrati preklinjal v angleškem jeziku, inštruktor pa mu je naročil, naj preklinja še glasneje.

Predstavniki newyorških oblasti so medtem zaradi posnetka, posnetem julija 2006 v vojašnici v Rendsburgu, že izrazili obžalovanje. "To me je res razžalostilo. Nemška vlada mora narediti nekaj, da to popravi... Ti ljudje očitno ne vedo nič o temnopoltih Američanih ali o Bronxu," je ob tem poudaril predstavnik oblasti Bronxa, Adolfo Carrion in dodal, da posnetek kaže na to, da je rasizem po svetu še vedno živ.

Carrion je sicer izrazil pripravljenost, da obišče Nemčijo, kjer bi se pogovoril z voditelji tamkajšnje vojske, ali da bi gostil nemško delegacijo. Po njegovem mnenju si prebivalci Bronxa, še posebej temnopolti, zaslužijo opravičilo nemške vojske.

Iz nemškega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da preiskava o posnetku, za katerega so izvedeli januarja, že poteka. Predstavnik vojašnice je še povedal, da je posnetek, ki so si ga med sabo izmenjavali vojaki, pristen. Inštruktorja so začasno suspendirali. 90-sekundni posnetek je sicer že tretji škandal v nemški vojski, potem ko so na dan prišle fotografije z nemškimi vojaki v Afganistanu, ki so pozirali z lobanjami, in po zlorabah rekrutov s strani inštruktorjev.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.