Tujina

Vohunil za Veliko Britanijo

Moskva, 08. 07. 2007 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruske oblasti so aretirale nekdanjega davčnega inšpektorja, ki je priznal, da je v sodelovanju z Litvinenkom vohunil za Veliko Britanijo.

Žarko je skupaj z Litvinenkom vohunil za Veliko Britanijo
Žarko je skupaj z Litvinenkom vohunil za Veliko Britanijo FOTO: POP TV

Ruske oblasti so sporočile, da so aretirale nekdanjega davčnega inšpektorja Vjačeslava Žarka, ki je priznal, da je v sodelovanju z Aleksandrom Litvinenkom vohunil za Veliko Britanijo. Uradna Moskva priznanje razume kot dokaz, da je Litvinenko delal za britanske obveščevalce in da so ti vpleteni v njegov umor.

Žarko naj bi se pred desetimi dnevi sam predal ruskim oblastem in jim priznal, da je sodeloval z britanskimi obveščevalci že od leta 2002. Tega leta je obiskal London, kjer ga je Litvinenko spoznal s predstavniki MI6. Žarko se je nato s svojimi nadrejeni redno sestajal v Turčiji, na Finskem in Cipru, kjer jim je predajal poročila o ruski ekonomiji in politiki. V zameno za informacije mu je MI6 plačala okoli 60.000 funtov. Ocenjuje, da so mu izplačali še dodatnih 150.000 funtov za povračilo stroškov.

Vohunil, ker je potreboval denar

Ali je Litvinenko novačil vohune za MI6?
Ali je Litvinenko novačil vohune za MI6? FOTO: Reuters

"Ko mi je Litvinenko povedal, da bi lahko zaslužil veliko denarja s sodelovanjem z britanskimi obveščevalci sem pristal, saj sem potreboval denar,“ je dejal 36-letni Žarko.
"Po Litvinenkovi smrti sem bil zaskrbljen, saj sem se bal, da se bom vpletel v nekaj zelo nevarnega. Takrat sem se odločil, da se bom predal oblastem,“ je še povedal.

Lugovoj trdi, da ga je Litvinenko vabil v sodelovanje z MI6
Lugovoj trdi, da ga je Litvinenko vabil v sodelovanje z MI6 FOTO: Reuters

Ruske oblasti ne bodo obtožile Žarka vohunstva, saj kakor trdijo, ni razkril nobenih državnih skrivnosti in se je predal oblastem samovoljno. Njegovo pričanje je prišlo na dan mesec dni po trditvi Andreja Lugovoja, da ga je MI6 poskušala pridobiti za svojega agenta s pomočjo Litvinenka.

Velika Britanija je obtožila Lugovoja vpletenosti v smrt Litvinenka in zahtevala od Rusije njegovo izročitev. Rusija to ni storila. Rusko generalno tožilstvo se je sklicevalo na ustavno prepoved izročanja ruskih državljanov drugim državam. Prav tako je Kremelj jezno zavrnil obtožbe, da bi Lugovoj imel kakršno koli vlogo pri umoru Litvinenka.

Litvinenko novačil vohune za MI6?

Berezovski in Žarko naj bi se poznala že v Rusiji
Berezovski in Žarko naj bi se poznala že v Rusiji FOTO: Reuters

Tako Žarko kot Lugovoj trdita, da je MI6 uporabljal Litvinenka za rekrutiranje tajnih agentov. Žarko prav tako trdi, da je prvič spoznal Litvinenka prek Borisa Berezovskega, izgnanega ruskega tajkuna in Putinovega nasprotnika. Žarko, kot davčni inšpektor, naj bi leta 2000 Berezovskega prosil za pomoč, saj so oblasti iz političnih razlogov želele zaključiti primer nekega ruskega tajkuna, na katerem je delal Žarko. Berezovski je poskrbel, da se je primer nadaljeval. Leta 2002 je Žarko zapustil vrste davčnih inšpektorjev. Ostal je v kontaktu z Berezovskim, ki je takrat že zbežal v Britanijo. Žarko je prav preko njega spoznal Litvinenka.

"Litvinenko je zavedel britanske obveščevalce. Mislili so , da sem v preteklosti delal za rusko obveščevalno službo in da bodo imeli veliko koristi od mene,“ je dejal Žarko.

Britanski obveščevalci naj bi po Žarkovih trditvah sprva bili zainteresirani za podatke nekaterih ruskih podjetij. Nato so želeli natančna poročila o politični situaciji v Ukrajini in Oranžni revoluciji. Prav tako so zahtevali podatke o operacijah ruskih obveščevalcev , ki naj bi bile uperjene proti zahodnim nevladnim organizacijam, ki delujejo v Rusiji.

Žarko trdi, da je izdajal le informacije, ki so že bile javnega značaja. Hotel je le zaslužiti na hitro denar in ne bi storil ničesar, kar bi ogrozilo Rusijo, je zatrdil Žarko. Z britanskimi obveščevalci se je zadnjič sestal lanskega novembra v Istanbulu, le nekaj dni po Litvinenkovi smrti. Zadnjič se je telefonsko slišal z njimi v juniju.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
09. 07. 2007 14.10
Friderik, fora je v tem da če je zgodbica dovolj nora, potem bo vsak rekel "TEGA si pa res niso mogli izmislit!" Poleg tega se mi zdi zgodbica vseeno zelo verjetna, saj tisto s finančnim stanjem v Rusiji in VB je še kakor es. Če je vse skupaj RES pa ne vem, vsekakor bo pa tole še bolj zaostrilo odnose, se mi zdi...Rusija je pač spet dovolj močna, da meša štrene Zahodnim veljakom.
civitasstain@gmail.com
09. 07. 2007 09.15
Ja ti vohuni. Prodajajo svojo dušo za nekaj denarja.
friderik1st
09. 07. 2007 08.59
-1
Malo bolj kredibilno zgodbico bi se pa Rusi lahko izmislili??!!
eBuddy
09. 07. 2007 07.45
ni heca z mater rusijo......
DarthRevan
08. 07. 2007 22.30
No, zdaj pa bi lahko kdo rekel "Ups..."