Tujina

Italijo presenetila sodna odločitev

Bruselj/Rim, 18. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski, predvsem pa italijanski časniki so presenečeni nad sodbo, ki je nekdanjemu italijanskemu premieru in dosmrtnem senatorju Giuliu Andreottiju zaradi sodelovanja pri umoru naložila 24 let zapora.

Andreotti je začuden nad "absurdno" odločitvijo sodišča
Andreotti je začuden nad "absurdno" odločitvijo sodišča FOTO: Reuters

Nižjestopenjsko sodišče v Palermu je sicer Andreottija oktobra leta 1999 zaradi pomanjkanja dokazov in neverodostojnosti mafijskih prič v Perugii oprostilo. 83-letni sedemkratni italijanski premier se na današnjo obsodbo lahko pritoži.

V skladu z obtožnico naj bi novinarja Pecorellija na Andreottijev ukaz leta 1979 likvidirala mafija. Nekdanji premier naj bi se bal, da se je novinar – ni še znano, kaj točno je odkril - dokopal do za zanj obremenjujočega gradiva. Na odločitev sodišča je Andreotti odvrnil, da vedno je in bo verjel v pravico, ter da se bo še naprej boril proti absurdnim obtožbam.

Berlusconi pravi, da gre za politično sodbo
Berlusconi pravi, da gre za politično sodbo FOTO: Reuters

Kot iz Rima za 24ur poroča dopisnica Jerca Kos, je odločitev sodišča dodobra pretresla italijansko politično prizorišče. "Medtem ko vladajoče desnosredinske stranke kritizirajo sodnike, je levosredinska opozicija previdnejša in izraža le presenečenje nad obsodbo. Italijanski predsednik Ciampi je izrazil globoko pretresenost, najostrejši pa je bil premier Silvio Berlusconi, ki je mnenja, da gre za politično sodbo ter da je Andreotti žrtev ponorelega sodstva", poroča Kosova.

Predstavniki italijanske levice so po poročanju Kosove zadržane do Berlusconijevega mnenja in ponavljajo, da je potrebno počakati na obrazložitev sodne odločitve.

Odzivi tiska na sodno odločitev

Kaže, da je obsodba nekdanjega italijanskega premiera in dosmrtnega senatorja Giulia Andreottija na 24 let zapora zaradi sodelovanja pri umoru novinarja Mina Pecorellija komentatorje evropskih časnikov močno presenetila. Belgijski dnevnik Le Soir je ocenil, da s takšno obsodbo nihče ni računal. Še posebej, ker je nižjestopenjsko sodišče septembra 1999 vse obtožence oprostilo: Giulia Andreottija, seniorja italijanske politike in sedemkratnega premiera - ki so ga že oprostili obtožb glede sodelovanja z mafijo, Tana Bandalamentija, ki je že več let v priporu v nekem ameriškem zaporu, krščanskodemokratskega senatorja, ministra in Andreottijevo desno roko, Claudia Vitaloneja, mafijskega blagajnika Pipa Cala, sicer člana rimske bande Magliana, in dva morilca.

Osuplost nad nedeljsko odločitvijo sodišča v Perugii pa so izrazili tudi italijanski časniki. Italijanska La Repubblica je obsodbo označila za "presenetljivo odločitev", medtem ko je La Stampa pisala o "kolcanju sodišč" in obžalovala "cik-cakasto pot" italijanskega sodstva. Tudi Corriere della Sera, ki je v Italiji najbolj bran časnik, je odločitev sodišča označil za "presenetljivo". "Obsodbe je treba spoštovati, čeprav nas niso prepričale ali se preprosto z njimi ne strinjamo. Nezakonito se je ravnati proti temu principu oziroma proti nekemu dogodku, ki nas zbega in spravlja v nemir, kot je obsodba na 24 let zapora," piše časnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou