Tujina

Italijanski senat potrdil zakon o istospolnih skupnostih

Rim, 25. 02. 2016 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanski senat je potrdil zakonodajo o priznanju istospolnih partnerstev, ki pa ne omogoča posvojitev partnerjevih bioloških otrok. Zakon mora zdaj potrditi še spodnji dom italijanskega parlamenta. Če zakonodaje senat ne bi potrdil, bi to pomenilo nezaupnico vladi.

Iz zakonodaje so morali črtati členm, ki bi istospolnim omogočil, da posvojijo partnerjeve biološke otroke.
Iz zakonodaje so morali črtati členm, ki bi istospolnim omogočil, da posvojijo partnerjeve biološke otroke. FOTO: AP

Italijanski senat je danes potrdil zakonodajo o priznanju istospolnih partnerstev, na katero je premier Matteo Renzi vezal glasovanje o zaupnici vladi. Senat je namreč doslej blokiral zakonodajo o pravicah istospolno usmerjenih. Zakon mora zdaj potrditi še poslanska zbornica, spodnji dom italijanskega parlamenta.

Sprejeta zakonodaja je rezultat težko izpogajanega kompromisa med Renzijevo Demokratsko stranko (PD) in konservativno koalicijsko partnerico Novo desno sredino. Zakonodajo so spravili skozi senat šele, ko so iz prvotnega osnutka črtali člen, ki bi istospolno usmerjenim omogočil posvojitev partnerjevih bioloških otrok.

Sedaj, ko je senat potrdil zakonodajni predlog o istospolnih partnerstvih, se bo začela še obravnava v spodnjem domu, poslanski zbornici.

Italija je edina večja zahodnoevropska država, v kateri registracija istospolnih skupnosti še ni bila mogoča ter v kateri zakonodaja istospolnim partnerjem ni dajala nobenih pravic in zaščite.

Glede na javnomnenjske raziskave večina Italijanov podpira registracijo istospolnih partnerskih zvez, obenem pa je velika večina zadržana glede možnosti posvojitve otroka istospolnega partnerja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3