Tujina

Italijanski predsednik politično krizo v reševanje prepustil moškim

Rim, 31. 03. 2013 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Giorgio Napolitano je oblikoval poseben odbor, ki bo poskušal najti rešitev za politično krizo, ki pesti Italijo. Ker v odbor ni imenoval nobene ženske, se je nanj vsul plaz kritik znanih Italijank.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano se je odločil, da bo politično krizo poskušal rešiti posebej za ta namen ustanovljen desetčlanski odbor. Vanj je imenoval nekdanjega predsednika ustavnega sodišča, vodjo statističnega urada, člana uprave centralne banke in več politikov, tako iz desnega kot tudi iz levega političnega bloka.

Ker pa v odboru ni niti ene ženske, je postal tarča kritik. "To je žalostno, zelo žalostno," je dejala Emma Bonino, nekdanja evropska komisarka, sicer pa ugledna aktivistka za enake pravice žensk v politiki.

"Lahko rečem, da ta komisija ne odraža slike naše družbe. Zanika obstoj žensk v družbi, to ni daljnovidna izbira," je dejala za časopis La Repubblica.

Emma Bonino
Emma Bonino FOTO: Reuters

Oglasili sta se tudi ena najbolj uglednih italijanskih odvetnic Giulia Bongiorno in televizijska voditeljica Michelle Hunziker. Slednja je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da se "stvari ne izboljšujejo".

Tudi današnja izdaja časopisa Corriere della Sera ima na naslovnici članek z naslovom: "Kot ponavadi, ni nobene ženske".

Po parlamentarnih volitvah je v Italiji nastala politična kriza. Izid je bil namreč tak, da nikomur ne uspe sestaviti vlade. Včeraj se je celo špekuliralo, da bo Napolitano podal svoj takojšni odstop, s čimer bi lahko omogočil izvedbo novih predčasnih volitev, a je to možnost opustil.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
31. 03. 2013 18.26
+3
Čisto prav je naredil. Slovenski pregovor pravi, uboga domačija, kjer koklje pojejo in petelin molči. Evropa ima navečji delež žensk v politiki in v gospodarstvu, pa poglejmo kje smo kot Evropa.
AmazonianQuenn
02. 04. 2013 11.31
Tomi do te krize ste nas pripeljali prav "ta" pravi deci, ker vam nikoli ni dovolj kraje, ropanja in ponizevanja. Zanimivo pa je, da v svetovnem merilu, tam kjer so zenske ta glavne vse laufa v nulo!!!! Cas je, da se stari impotentni deci spravijo ven iz politike saj niso vec sposobni racionalno razmisljat!
231koak
31. 03. 2013 18.03
+2
Kdo bo prej priznal bankrot? a Slovenija b Italija c Španija
231koak
31. 03. 2013 18.04
+2