Tujina

Italijanski senatorji potrdili protikrizno zakonodajo

Rim, 11. 11. 2011 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
5

Italijanski senat je potrdil zakon o stabilnosti in dopolnilo z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU. Ko bo zakon potrjen tudi v poslanski zbornici, se bo poslovil Silvio Berlusconi.

Današnji nastop v senatu utegne biti za Berlusconija zadnji.
Današnji nastop v senatu utegne biti za Berlusconija zadnji. FOTO: Reuters

Italijanski senat, kjer je danes svojo funkcijo prevzel tudi najresnejši kandidat za predsednika tehnične vlade Mario Monti, je potrdil zakon o stabilnosti in protikriznih ukrepih, ki jih je država obljubila Bruslju. S tem je senat odprl pot potrditvi zakona v spodnjem domu parlamenta, v poslanski zbornici.

Senat je zakon sprejel s 156 glasovi za, proti je glasovalo 12 senatorjev. Opozicija se glasovanja ni udeležila, da bi s tem izrazila nasprotovanje, obenem pa ne želi ovirati procesa, ki naj bi vodil v Berlusconijev odstop.

Nekdanji evropski komisar in aktualni šef zasebne univerze Bocconi Mario Monti je ob današnjem prevzemu funkcije dosmrtnega senatorja požel dolg aplavz prisotnih. Čestital mu je tudi vodja poslanske skupine Ljudstva svobode Maurizio Gasparri, so poročali italijanski mediji.

V soboto bo o zakonu, ki naj bi prezadolženo Italijo spravil na pot finančne stabilnosti, glasoval še spodnji dom parlamenta, po čemer bo odstopil Silvio Berlusconi.

Politiki v Rimu so očitno resno vzeli opozorila finančnih trgov in mednarodne skupnosti, da morajo čim prej razjasniti politično situacijo, ki je nastala po tem, ko je Silvio Berlusconi v torek napovedal odstop, in obenem kar se da hitro sprejeti ukrepe za zmanjšanje ogromnega javnega dolga ter izvedbo nujnih strukturnih reform.

Če Italija ne bo hitro ukrepala ter si povrnila kredibilnost in zaupanje finančnih trgov, ji namreč grozi usoda Grčije, Irske in Portugalske, ki so morale zaprositi države z evrom in Mednarodni denarni sklad za finančno pomoč.

Protikrizni paket, ki ga bo senat danes predvidoma tudi potrdil, med drugim vsebuje zvišanje upokojitvene starosti na 67 let za vse zaposlene od leta 2026 dalje, privatizacijo lokalnih javnih služb, liberalizacijo nekaterih poklicev, kamor npr. spada odprava najnižjih tarif za odvetnike, spodbude delodajalcem za zaposlovanje mladih v prvih treh letih itd.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je sicer v četrtek ocenil, da ukrepi niso dovolj podrobno pojasnjeni, kar pomeni precej resno tveganje za njihovo izvedbo. Izrazil je pričakovanje, da bo iz Rima kmalu dobil podrobne odgovore na svojih 39 vprašanj glede italijanskih zavez.

Potrditvi varčevalnih ukrepov naj bi sledil odstop premierja Berlusconija, ki mu bo glede na trenutno dogajanje očitno sledilo imenovanje tehnične vlade z nekdanjim evropskim komisarjem Mariom Montijem na čelu. Montija, aktualnega šefa zasebne univerze Bocconi, naj bi namreč poleg opozicije in predsednika države Giorgia Napolitana podprl tudi Berlusconi.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Skof
12. 11. 2011 04.45
še malo pa bo evropo kupila cela kitajska!
Bojan Skof
12. 11. 2011 04.44
to cenim da se hitro država znajde sprotiukrepi pa magari na 1000 let kredita !
upornik_007
11. 11. 2011 21.46
za italijo tudi ni pomoci tej ukrepi so farsa Trust35 to nima nobene veze al 1 al 5 na svetu dejstvo je da sistem hitro pada!!!
Trust35
11. 11. 2011 15.44
Za Italijo,kot 8 SVetovno gospodarsko velesilo in med 5 najbogatejsimi na Svetu,res ni za se bat. Bat se je za revno SLovenijo,kjer smo danes presegli mejo 7%.Konec je pred vrati.
skodelica kave
11. 11. 2011 15.28
sej ne bo pomagalo HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH...