Tujina

Italijanski homoseksualci: Nismo 30 let čakali na takšen zakon

Rim, 27. 02. 2016 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanske skupine za pravice istospolno usmerjenih niso zadovoljne s potrjeno zakonodajo o istospolnih partnerstvih, zato pripravljajo velik protest. Zakonodajo so spravili skozi senat šele, ko so iz prvotnega osnutka črtali člen, ki bi istospolno usmerjenim omogočil posvojitev partnerjevih bioloških otrok.

Istospolna poroka
Istospolna poroka FOTO: Reuters

Italijanske skupine za pravice istospolno usmerjenih niso zadovoljne z v četrtek v senatu potrjeno zakonodajo o istospolnih partnerstvih in zato 5. marca pripravljajo velik protest. "Nismo 30 let čakali na takšen zakon," je v skupni izjavi zapisalo okoli 30 združenj.

Italijanski senat je minuli teden potrdil zakonodajo o priznanju istospolnih partnerstev, potem ko jo je pred tem dolgo blokiral. Zakon naj bi zdaj v kratkem potrdila še poslanska zbornica.

Sprejeta zakonodaja je rezultat težko izpogajanega kompromisa med vladajočo Demokratsko stranko (PD) in njeno konservativno koalicijsko partnerico Novo desno sredino. Zakonodajo so spravili skozi senat šele, ko so iz prvotnega osnutka črtali člen, ki bi istospolno usmerjenim omogočil posvojitev partnerjevih bioloških otrok, to pa je močno razburilo borce za pravice homoseksualcev.

Italija je edina večja zahodnoevropska država, v kateri registracija istospolnih skupnosti še ni bila mogoča ter v kateri zakonodaja istospolnim partnerjem ni dajala nobenih pravic in zaščite.

Glede na javnomnenjske raziskave večina Italijanov podpira registracijo istospolnih partnerskih zvez, obenem pa je velika večina zadržana glede možnosti posvojitve otroka istospolnega partnerja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3