Tujina

Italijanske prekarne delavce najbolj izkorišča država

Benetke, 11. 07. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada obljublja reformo trga dela, ki bo prekarne oziroma začasne oblike dela naredila za delodajalce manj privlačne. Zanimivo pa je, da prekarne delavce najbolj izkorišča prav država. Na začasne zaposlitve so obsojeni predvsem manj izobraženi, kažejo raziskave.

Prekarni delavci v povprečju mesečno zaslužijo slabih 840 evrov neto, moški 927 evrov, ženske približno 760 evrov.

Medtem ko italijanska vlada obljublja reformo trga dela, ki bo prekarne oziroma začasne oblike dela naredila za delodajalce manj privlačne, saj bodo davčno manj ugodne, so raziskovalci združenja drobnega podjetništva CGIA iz Mester ugotovili, da prav javni sektor "zaposluje" največ prekarnih delavcev.

Od več kot 3,3 milijona prekarnih delavcev jih je skoraj 500.000 zaposlenih v šolah in zdravstvu, slabih 480.000 v socialnih službah, še okoli 120.000 pa neposredno v javni upravi, tako na državni kot regionalni in lokalni ravni. Med ostalimi sektorji izstopajo trgovina, kjer dela okoli 440.000 prekarnih delavcev, storitve za podjetja (414.000 oseb) in hoteli ter restavracije (340.000 oseb).

Zaposlitev za določen čas šestih mesecev. Vam je znano?
Zaposlitev za določen čas šestih mesecev. Vam je znano? FOTO: Thinkstock

Izkoriščajo predvsem manj izobražene

Podatki CGIA kažejo, da so na začasne zaposlitve obsojeni predvsem manj izobraženi – diplomo jih ima le 15 odstotkov. Vtis, da je med prekarnimi delavci največ visoko izobraženih, ki je v javnosti močno zasidran, so raziskovalci tako ovrgli.

Zaradi varčevalnih ukrepov več brezposelnih

Ob začasnih oblikah dela je v Italiji vse večji problem tudi siceršnje naraščanje stopnje brezposelnosti, ki že presega deset odstotkov in se bo ob novih varčevalnih ukrepih vlade Maria Montija najverjetneje še povečala.

Zaradi neekonomičnosti nameravajo v prihodnjih mesecih po manjših krajih v državi na primer zapreti več kot 1000 pošt, še okoli 700 pa naj bi jim skrajšali čas obratovanja, poročajo italijanski mediji. V vodstvu pošte sicer zagotavljajo, da zaradi tega ne bodo odpuščali, kar pa zna biti ob več kot 1700 zaposlenih na malih poštah težko izvedljivo.

Luknja v pokojninski blagajni

S finančnimi težavami se sooča tudi največji pokojninski zavod v državi Inps. S priključitvijo dveh drugih pokojninskih zavodov – za zaposlene v zabavni industriji in športu ter zaposlene v javni upravi –, naj bi v Inps letos zazevala šest, prihodnje leto pa sedem milijard evrov globoka luknja.

Celoten minus v Inps pripisujejo rdečim številkam pokojninske blagajne zaposlenih v javni upravi, še posebej na lokalni ravni. Minus te blagajne dosega skoraj šest milijard evrov, poročajo italijanski mediji.

V Inps zato vlado pozivajo, naj finančno luknjo pokrpa, sicer bo začasno ogroženo izplačevanje pokojnin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.