Gospodarstvo

Italijanska poletna turistična sezona razočarala, delno so jo rešili le tujci

Rim, 06. 09. 2012 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če so italijanski turistični delavci julija še upali, da bo avgust bolj uspešen, se je zdaj izkazalo, da je bila vsa poletna turistična sezona pravo razočaranje. V zgodovini italijanskega turizma se še ni zgodilo, da bi avgusta upadlo število gostov v hotelih.

Italijanski turistični delavci se držijo za glave: prvič se jim je zgodilo, da je v njihovih hotelih počitnikovalo manj turistov kot preteklo leto.
Italijanski turistični delavci se držijo za glave: prvič se jim je zgodilo, da je v njihovih hotelih počitnikovalo manj turistov kot preteklo leto. FOTO: Thinkstock

Italijanski turistični delavci so nad letošnjo poletno turistično sezono razočarani. V zgodovini italijanskega turizma se še ni zgodilo, da bi avgusta upadlo število gostov v hotelih, pravijo v hotelirskem združenju Federalberghi, kjer ugotavljajo, da so sezono delno rešili le tujci.

V hotelih je letos avgusta v primerjavi z lani počitnikovalo za 1,1 odstotka manj turistov, od tega tri odstotke manj Italijanov, medtem ko je bilo tujcev za 2,1 odstotka več. Julija je bil padec kar petodstoten, ugotavljajo v združenju.

Še slabši so kazalniki za prvih osem mesecev leta. Turistični obisk se je v primerjavi z lani zmanjšal za 2,6 odstotka, prihodki od prodaje pa tako zaradi manjšega obiska kot številnih znižanj cen ponudb kar za okoli deset odstotkov.

Cene se, tako v združenju, niso zvišale že tri leta, slabi rezultati pa se letos odražajo tudi pri zaposlovanju v sektorju. Število zaposlenih se je letos skrčilo za 2,6 odstotka, tako med zaposlenimi za določen kot za nedoločen čas.

V Toskani je julija in avgusta hotelski obisk v primerjavi z istim obdobjem lani upadel kar za 10,6 odstotka.
V Toskani je julija in avgusta hotelski obisk v primerjavi z istim obdobjem lani upadel kar za 10,6 odstotka. FOTO: Thinkstock

Podatki po posameznih regijah so različni. Izjemno slabo se je v juliju in avgustu odrezala Toskana, kjer je hotelski obisk v primerjavi z lani upadel kar za 10,6 odstotka, tako med domačini kot tujci.

Podobno velja za Sardinijo, kjer je v hotelih počitnikovalo 7,1 odstotka manj gostov, od tega za skoraj 11 odstotkov manj Italijanov in dober odstotek manj tujcev.

Sicilijo rešujejo tuji gostje.
Sicilijo rešujejo tuji gostje. FOTO: Thinkstock

Tuji gostje so letos počitnikovanje najbolj povečali v Emiliji-Romaniji, kjer se je hotelski obisk tujcev povečal za 11,7 odstotka.

Sezono so tuji turisti rešili v Kampanji in na Siciliji, kjer je v hotelih bivalo za 4,6 oziroma slabih 12 odstotkov več tujcev. Hotelski obisk je bil tako v obeh regijah kljub manjšemu zanimanju Italijanov večji kot lani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danica.Vizjak
09. 09. 2012 13.49
Pr takih cenah ko jih majo oni se ne čudim
volek
08. 09. 2012 18.06
+2
Sevede, sej smo jim mi vse petične turiste pobral.
Prophet
07. 09. 2012 13.35
+3
Sej imajo zato Hrvati rekord...
Dark Knight
06. 09. 2012 18.49
-2
majo super lokacija, a kaj ,ko so pa pravi cig oti glede turizma. enostavno nimajo pojma tile fašisti
Draža
06. 09. 2012 15.52
+10
Najdražji bencin v Evropi,hvala lepa za njihov turizem.