Tujina

FOTO: Italijanke: Če ne zdaj, kdaj?

Rim, 13. 02. 2011 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijanke so se odpravile na ulice in zahtevale več spoštovanja. Zaradi spolnih škandalov so zahtevale odstop premierja Berlusconija, prav tako so nasprotovale podobi žensk v Italiji, ki jo svetu posredujejo politiki in mediji.

Včeraj so v Rimu potekali protesti proti premierju Berlusconiju. Množica ga je pozivala, naj odstopi. V Milanu pa so se zbrali njegovi podporniki.

Italijanske ženske so premierju Silviu Berlusconiju sporočale, da imajo dovolj. Na protestnih shodih po vsej Italiji se je namreč zbralo na tisoče žensk, ki so zahtevale odstop premierja, vpletenega v spolni škandal z mladoletno prostitutko, in obenem nasprotovale podobi žensk v Italiji, ki jo svetu posredujejo politiki in mediji.

Ženske zahtevajo več spoštovanja

"Sedaj je dovolj!" so vzklikale ženske na ulicah številnih italijanskih mest, od Milana na severu do Palerma na jugu in od majcenega otoka La Maddalena do največjih mest, kot sta Neapelj in Rim, ter zahtevale več spoštovanja. V Milanu so demonstrantke kot simbol protesta nosile bele šale, v južnoitalijanskem mestu Andria pa rože. "Ta roža simbolizira spoštovanje in dostojanstvo žensk, besedi, ki ju je Berlusconi že zdavnaj pozabil," je pojasnila ena od organizatork protestov. V Neaplju je bilo v množici protestirajočih videti tudi napise "Ne bunga bunga!" kot namig na domnevne orgije, ki se dogajajo na zabavah v Berlusconijevi rezidenci.

Protesti proti Berlusconiju - 1
Protesti proti Berlusconiju - 1 FOTO: Reuters

V Rimu, kjer se je veliko zborovanje začelo okoli 14. ure z minuto molka, so ženske preplavile Narodni trg, na katerega gre približno 100.000 ljudi. Med zbrano množico je bilo tudi veliko moških in otrok, trg pa so krasile karikature Berlusconijevih žensk. Številne protestnice so nosile rožnate klobuke in mahale z rožnatimi zastavami. Že v soboto se je sicer v Rimu zbralo več sto protestnikov, ki so vzklikali "Po Mubaraku Silvio Belusconi."

Protesti tudi v tujini

Protestni shodi naj bi potekali v skupno kar 230 mestih v Italiji, pa tudi v tujini, kjer so bili protesti med drugim v Parizu, Bruslju, Atenah in Tokiu. V belgijski prestolnici se je pred zgradbo bruseljske borze zbralo okoli tisoč ljudi, ki so nosili napise, na katerih pozivajo Evropejce, naj Berlusconiju prepovedo sodelovanje v Evropskem svetu. V Grčiji so se italijanske ženske zbrale pred italijanskim veleposlaništvom v Atenah in protestirale z napisi "Dovolj - Italija ni bordel." V Parizu se je zbralo okoli 400 protestnic.

Proteste italijanskih žensk sta organizirali sestri in igralki Francesca in Cristina Comencini, ki menita, da so Berlusconijevi mačistični izpadi in njegove seksistične izjave del problema sovražnega odnosa do žensk v italijanski družbi. Med pobudnicami so bile tudi številne znane Italijanke.

V Rimu se je zbrala množica, ki želi, da Berlusconi odstopi.
V Rimu se je zbrala množica, ki želi, da Berlusconi odstopi. FOTO: Reuters

Zakaj na ulice? Kakšne so zahteve?

Sodu dno je po mnenju številnih Italijank izbilo, ko je prišlo na dan, da premier Berlusconi v svoji zasebni rezidenci prireja razuzdane zabave z dekleti na poziv. Še zlasti ga bremenijo obtožbe, da je plačal za spolne odnose z mladoletno maroško prostitutko Ruby, zaradi česar proti njemu sedaj teče tudi preiskava. Zlorabil naj bi tudi uradni položaj, ko je posredoval pri policiji za njeno izpustitev iz zapora.

Organizatorke današnjih protestov sicer poleg premierja moti tudi "nespodobno predstavljanje žensk v časnikih, na televiziji in v javnosti kot golih objektov spolne trgovine", zahtevajo pa še konec diskriminacije žensk na trgu dela in slabo urejenega otroškega varstva ter več služb za polovični delovni čas in spodbud za družine.

''Rade imamo seks, ne bunga bunga,'' pravijo protestnice.
''Rade imamo seks, ne bunga bunga,'' pravijo protestnice. FOTO: Reuters

"Protestiramo proti vladajoči eliti, ki ne upošteva nobenih pravil. Italijanske ženske čutimo, da nas je ta premier razžalil," so dejale pobudnice protestov, obenem pa poudarile, da so protesti nestrankarski. 

Italija je ena od evropskih držav z najnižjim deležem žensk v politiki, v italijanskem parlamentu na primer sedi le dobrih devet odstotkov žensk. Poleg tega je med "črnimi ovcami" glede zaposlovanja žensk, saj kar polovica Italijank nima službe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Izbrisani7
14. 02. 2011 10.49
Desktop.Messiah :13.02.2011, 15:56: Tako je rešitev je v orgijah z otroci in živalmi!
Izbrisani7
14. 02. 2011 10.47
Kako to, da Berlusconi pošilja napačno sliko v svet? Men ni bilo treba Berlusconija, da mi prikaže, ka so Italijanke ku...!
tirolec
14. 02. 2011 10.09
Bravo Italijanke - prave carice so, saj gre za človeka vredno dostojanstvo.....to je to...očitno smo Slovenci bolj poznih misli in se težje učimo, kjer nam med drugimi tudi sosedje delajo zgledne predstave, kako je treba...., da koga zamenjaš!
plutto
13. 02. 2011 19.25
Silvio bo dobil po t***u samo od tistega,ki ga je in drži pokonci...to se pa ve kdo je !!!
Desktop.Messiah
13. 02. 2011 15.56
cit: Organizatorke današnjih protestov sicer poleg premierja moti tudi "nespodobno predstavljanje žensk v časnikih, na televiziji in v javnosti kot golih objektov spolne trgovine" Rešitev je že dolgo znana. Imenuje se Islam.
Ny152
13. 02. 2011 13.38
Italijanke so pa dbest:D
Basti Klemen?i?
13. 02. 2011 11.41
No in prišel je čas da tudi pahor odstopi s položaja saj nič dobrega ne naredi za slovenski narod in ne zna drugo kot dražit gorivo....... Zberimo se pred parlamentom in naj beden pahor odstopi... Zdaj je čas...
hotchilipoper
13. 02. 2011 10.48
Mater je beden
MihaK77
13. 02. 2011 10.33
@tomi.passion13.02.2011, 08:36 1 Se močno strinjam.
Nad.oblaki
13. 02. 2011 10.17
Hehe... Obama zgleda jezen na sliki. :D
Vse strokovnjak
13. 02. 2011 10.13
HEHE, a ni smešn tale palček?
marjanka9
13. 02. 2011 10.03
Bravo, žene! Bravo!! Končno ljudje niso več pripravljeni sprejeti neumnosti brez meja, ki jih delajo politiki. In Berlusconi je spolni iztirjenec brez meja in brez morale. Takle človek vodi državo???
m.vazelini
13. 02. 2011 10.03
go silvio goo
butro
13. 02. 2011 10.02
Cirenij.Irglova je za tebe punčka iz sanj, oziroma objekt na katerega ti včasih poletijo misli. Povej ženi če si upaš.
LomilkaSrc
13. 02. 2011 09.48
gizadlinka 13.02.2011, 08:13 6 jaz mislim, da Berlusconi pove in dela kar misli in kar vsakemu moškemu paše. Seveda bo moral to delati bolj na prefinjen način, ne pa da se javno zabava z mladoletnicami. Ampak čeprav sem ženska, mislim da je to sen vseh ali vsaj večine moških. Le zakaj bi se sprenevedali. med moškimi in ženskami ni skoraj nobene razlike. lahko bi te postavil v en koš z vsemi ostalimi, ki ne razmiščljajo preveč, ampak nisem povprečen moški, ki sanja o goli ženski s pivom v roki in nogometni tekmi. tako kot se te ženske bunijo zaradi napačne predstave v javnosti , bi se lahko moški postavili v njihovo podporo zaradi istega vzroka - berluskoni spolni obsedenec. bleeh na bruhanje mi gre. in kaj bodo te ženske dosegle s tem protestom? NIČ. samo še bolj se bodo osmešile. še najboljšo sliko postavlja tista, ki tolče po s pokrovko po ponvi. mislim halooo.
major1
13. 02. 2011 09.42
Etične norme, ki pojmujejo ženske samo kot objekt zadovoljevanja spolnosti, so na najnižji ravni po vsem svetu, žal tudi pri nas, kjer politična elita ne daje vzgleda za življenje v družini, pač pa daje prednost vsemu drugačnemu sobivanju.
Uporabnik113189
13. 02. 2011 09.42
Italijanske ženske so izredne mame in storijo vse za družino. Berluskoni je njihovo vlogo spremenil v navaden objekt za izživljanje perverznežev in upam da bo dobil to kar zasluži. Le to me zanima, kako so lahko tako dolgo čakale in prenašale njegove neumnosti na ravni nedozorelega fantka.
istria2love
13. 02. 2011 09.40
Me prav zanjima kaksen rompompom bi bil ce bi se zenske tako obnasale ! Recimo ce bi porocena mama 3 otrok stara 70 let premierka , organizirala zabave imenovane bungbunga in svojim ljubimcem kupovala Audije q8 , zafurala celo drzavo in pika na i da je na celu desnosredinske konzervativne vlade ! Skratka svet narobe ! Z tako logiko se strinjajo podporniki Jajckota in Eu talibani !
istria2love
13. 02. 2011 09.35
vsem je znana pozicija desnosredinskih strank do zensk ! Za njih so zenske manjvredna bitja katera sluzijo za razmnozevanje in ciscenje his !
Pantokrator
13. 02. 2011 09.25
Protestirajo ker niso prišle na vrsto, keš je ipak keš.....