Slovenija

'Vlada naj zaradi plinskih terminalov blokira jadralsko tekmovanje'

Ljubljana, 23. 07. 2011 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako meni okoljska organizacija AAG, ki pravi, da bi vlada z blokiranjem tekmovanja Barcolana, ki ga financira Gas Natural, pokazala, da ne misli sodelovati v umazanih poslih. Če ne, bo AAG tekmovanje blokiral sam.

Predsednik okoljske organizacije Alpe Adria Green (AAG) Vojko Bernard je vnovič ponovil, da tako plinski terminal v Žavljah kot tisti v tržaškem morju predstavljata grožnjo okolju in človeškim življenjem.

Predsednik tržaške naravovarstvene organizacije Greenaction Transnational, ki je članica AAG, Roberto Giurastante je ob tem dejal, da bi izgradnja plinovoda na morju zahtevala kopanje po morskem dnu Severnega Jadrana, ki je zelo onesnaženo in vsebuje velike količine živega srebra in naftnih derivatov. Italija pa nima nobene rešitve, kaj bo naredila s temi toksičnimi sedimenti, je dodal.

Terminala, ki naj bi bila med seboj ločena le 15 kilometrov, predstavljata tveganje za plovbo, mesta in ljudi, je prepričan Giurastante. V zvezi z morskim terminalom je ob tem navedel še, da bi se nahajal bližje slovenskemu kot italijanskemu kopnemu in da bi njegova izgradnja pomenila militarizacijo slovenskih teritorialnih voda.

Ob tem je izrazil še ogorčenje, ker da je osrednji financer plinskih terminalov, to je španska družba Gas Natural, nazadnje predložil ponarejene podatke o morju. Ti naj namreč ne bi imeli nobene zveze s Tržaškim zalivom.

Tržaški zaliv
Tržaški zaliv FOTO: Mateja Klavs

Bernard je dejal, da je AAG zaradi terminalov že protestiral na Evropski komisiji in zahteval prekinitev vseh postopkov, vendar neuspešno. "Največji fiasko je zagrešil evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki noče sam odgovarjati na naše pritožbe, ampak si jemlje pravico, da jih oddaja nižjim uradnikom," je dejal Bernard. To, da je komisija odgovornost za rešitev problema preložila na slovenske in italijanske oblasti, je pod vsako kritiko, pa je menil Giurastante, , ki ga čudi, da četudi dogovora med državama še ni, italijanska ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo v pismu piše, kot da je.

Oba okoljevarstvenika sta bila kritična tudi do Slovenije, ki da je pri obrambi svojih interesov preveč neodločna in še vedno ni ukrepala, čeprav bi morala glede na zagotovila okoljskega ministra Roka Žarnića in premierja Boruta Pahorja že zdavnaj tožiti Italijo. Za to ima namreč že več kot leto dni na voljo vso dokumentacijo, sta pojasnila.

Kakšni bodo nadaljnji ukrepi?

Glede nadaljnjih korakov je Giurastante napovedal, da se bo AAG znova obrnil na Bruselj. Evropsko komisijo bo zaprosil, naj odmrzne njihovo prvo pritožbo glede žaveljskega terminala, obenem pa bo sestavil tudi novo pritožbo za projekt morskega terminala. S pritožbo bo takoj po objavi dovoljenja za izgradnjo v uradnem listu poskusil tudi na italijanskem upravnem sodišču.

Nekateri ukrepi organizacije pa se nanašajo tudi na slovensko vlado. Kot je dejal Bernard, od nje zahtevajo, da blokira mednarodno jadralsko tekmovanje Barcolana, ki ga financira Gas Natural, "in na ta način pokaže, da ne misli sodelovati v umazanih poslih".

Če vlada poziva ne bo upoštevala, se bo AAG blokiranja Barcolane lotil sam. Za pomoč namerava prositi tudi sorodne okoljske organizacije iz tujine. Med drugim upa, da mu bo s svojo ladjo prišel na pomoč Greenpeace.

AAG bo tuje okoljske organizacije zaprosil tudi, naj jim pri vprašanju terminalov pomagajo z vplivanjem na svoje vlade in jih prepričajo v nujnost protesta pri EU.

Italijani prikimali morskemu plinskemu terminalu

Roko Žarnić
Roko Žarnić FOTO: Blaž Garbajs

Italijanska komisija za presojo vplivov na okolje je sicer podala pozitivno izjavo in s tem okoljevarstveno soglasje za morski (off-shore) plinski terminal in plinovod Trst–Gradež–Vilež. O okoljevarstvenem soglasju je Prestigiacomova obvestila ministra Roka Žarnića v tem tednu in zapisala, da je italijansko okoljsko ministrstvo upoštevalo vse okoljske vidike, posebno pozornost pa namenilo čezmejnim vplivom. Obenem je zapisala, da so pripombe, ki jih je podala Slovenija, koristno prispevale k ocenjevanju.

Ministrstvo bo po Žarnićevih besedah dokumentacijo, ki naj bi jo od Italije dobilo predvidoma konec poletja, skrbno preučilo po vsebini in s pravnega vidika.

Žarnić je dejal, da Slovenija sicer ne izdaja soglasja o terminalih ali plinovodu, poda lahko mnenje, končno odločitev pa sprejme Italija. "Po konvenciji o čezmejnih vplivih na okolje (Espoo) je proces čezmejne presoje namenjen zmanjšanju vplivov in transparentnemu posvetovanju med pogodbenicami," je dejal in izpostavil, da se Slovenija obenem pripravlja na koriščenje vseh pravnih možnosti v zvezi s terminali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sledi
24. 07. 2011 19.16
Sami nesposobneži. NA nekoč slovenskem ozemlju se dogajajo take zadeve, sam poglejmo celotni obalni pas pri Trsti kako grd, zanemarjen in pozidan je. Vsak normalen človek ki pogleda na zemljevid mu je jasno da so vsi terminali ravno zato tukaj ker je stran od italjanske celine in blizu Slovenije. To je le začetek, čez kakih 100 let bo vsa okolica tako umazana, da bo onesnaženje seglo vse do Tolmina in na vzhodu do osrednje Slovenije. Naše ovčke pa samo prikimavajo. Sram me je da imamo take vodilne v Sloveniji.
bca
24. 07. 2011 17.47
Italijani delajo na svojem ozemlju kar...
PolnKontejner
24. 07. 2011 07.11
'Vlada naj zaradi plinskih terminalov blokira jadralsko tekmovanje' - da ni to mal prehuda grožnja... se jim že kolena šibijo :-)
prehlad
23. 07. 2011 21.19
-1
KAJ SE NAPENJAJO ,KO ŽABE . DOSTI NAPIHOVANJA PA MALO REGLANJA.
Cjele
23. 07. 2011 20.34
Res je naša vlada nebo nič ukrenala glede tega,vse bodo podpisali.
viking76
23. 07. 2011 19.27
korintos 23.07.2011, 18:07 0 jani666 Eno smo že zgradili, in mislim da jih nismo vprašali. pa naj oni naredijo terminal v benetkah, ne bomo proti.
viking76
23. 07. 2011 19.26
jih podpiram pri blokadi Barcolane, bo italjane hudo bolelo če je ne bo.
kvapatebriga
23. 07. 2011 19.08
Storili ne bodo nič. Napenjajo se le zato ker računajo na polne kuverte!
korintos1
23. 07. 2011 18.07
jani666 Eno smo že zgradili, in mislim da jih nismo vprašali.
jani666
23. 07. 2011 17.57
+1
unja1.m Kaj pa čezmorski vplivi, kaj če začnemo mi na meji z Italijo graditi jedrsko elektrarno??? Saj je bo vse OK po tvojem ker gradimo na svojem!
unja1.m
23. 07. 2011 17.12
-1
kaj se napenjate ??italijani gradijo na svojem..
smito23
23. 07. 2011 16.41
Če pa naslednje leto na oblast pride slovenska desnica, potem smo ga pa nahebali kajti njim je pa okologija španska vas!
smito23
23. 07. 2011 16.39
Tudi mene skrbi, da si vlada ne bo upala reči NE! Prejšnja, janšistična vlada bi popustila za šop bankovcev izpod mize, zdajšnja pa še tega ni sposobna..
variolog
23. 07. 2011 15.48
+1
Ma kaj bo naša vlada,tile pezdeti si še prdent ne upajo ne pa kej druzga.
krivulja
23. 07. 2011 15.36
+1
Samo Hrvati naj rečejo,da jih postavitev terminala nič ne moti,pa smo v riti.Roko že ve!
izbriši mi profil admin
23. 07. 2011 15.29
+1
italianom blokado in zapret mejo !!!!!!!!!!!
samburin
23. 07. 2011 14.43
Hidroelektrarna na Soči ,terminali v našem zalivu, TE6 ,Lafarge država postaja Dinos! POTOČNIKA pa za premierja države!
djdj
23. 07. 2011 14.13
Berlusconi Pahorju obljubi 1 min fotografiranja pa bo takoj podpisal. Upam da jim ne uspe.
keramicar2
23. 07. 2011 13.18
če bi bilo pri nas tako kot treba, mislim vlado- bi bil naslov italijani prikimali- slovenci odločno odkimali.
NoExit
23. 07. 2011 12.29
V tožbo bodo šli,ko bo terminal že stal ......* ....