Tujina

Bruselj načrtuje vzpostavitev stalnih sil za nadzor zunanjih meja EU

Rim/Atene/Zagreb/Bruselj/London, 11. 12. 2015 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Evropska komisija načrtuje vzpostavitev stalnih sil za nadzor zunanjih meja EU. Te bi lahko nadzor izvajale tudi ob morebitnem nasprotovanju prizadete države. Italijanska vlada se je z ogorčenostjo odzvala na četrtkov opomin Bruslja glede pomanjkljive registracije beguncev.

Evropska komisija razmišlja o zamenjavi Frontexa s stalnimi silami za nadzor zunanjih meja EU.
Evropska komisija razmišlja o zamenjavi Frontexa s stalnimi silami za nadzor zunanjih meja EU. FOTO: Reuters

Evropska komisija naj bi prihodnji teden razkrila načrt za resnejše soočanje z begunsko krizo, glavni del predvidenih ukrepov pa naj bi bila zamenjava sedanjih sil agencije Frontex s stalnimi silami za nadzor zunanjih meja povezave. Te bi lahko po poročanju Financial Times (FT) nadzor izvajale tudi ob morebitnem nasprotovanju prizadete države. Če bo to zaživelo, bo to največji prenos suverenosti na skupnost po uvedbi evra, navaja britanski časnik.

Ideja o vzpostavitvi skupnih sil za nadzor zunanjih meja EU je sicer stara že več kot 15 let, vendar pa članice nikoli niso dosegle večjega soglasja, da bi skupnosti poverile nacionalne pristojnosti za nadzor svojih meja – enega glavnih atributov suverenosti države. Grčija je na primer šele pred kratkim pristala na to, da na pomoč za nadzor svojih meja sprejme policiste iz drugih članic EU.

Vzpostavili naj bi tudi skupno obalno stražo, glavno besedo pri uporabi teh sil pa naj bi imela Evropska komisija, navaja FT, ki je prišel do določenih dokumentov, načrte pa so časniku potrdili tudi uradniki EU. Časnik še navaja, da gre za vzpostavljanje skupnega varovanja zunanjih meja, kot to zahtevata Berlin in Pariz in gre v bistvu za zadnji poskus za rešitev schengenskega območja.

Glede na načrte, o katerih poroča FT, bi imela končna pooblastila za nameščanje sil na posamezne odseke zunanje meje EU Evropska komisija, delovala pa naj bi po priporočilih upravnega odbora evropskih sil za nadzor meja in obalne straže, ki naj bi ga vzpostavili.

Odločitve bi veljale tudi za države, ki niso članice EU, a so članice schengenskega območja, kot je npr. Norveška. Članice bi se o načrtovanih ukrepih lahko posvetovale, ne bi pa imele pravice veta, da bi enostransko lahko preprečile namestitev teh mejnih sil.

Sile bi štele okoli 1000 pripadnikov

Tudi evropski komisar, pristojen za migracije, Dimitris Avramopulos je za FT potrdil, da bi bila vzpostavitev evropskih sil za nadzor meja in obalne straže pot "za zavarovanje in okrepitev schengna".

Avramopulos je danes na konferenci o varnosti v Sredozemlju v Rimu dejal, da EU za zajezitev migracij potrebuje nekaj celovitejšega in bolj strukturiranega, ker da nacionalne oblasti niso bile pripravljene na tako veliko število prosilcev za azil.

Nove sile bi ščitile zunanje meje EU, migrantom ponujale podporo ter izvajale iskalne in reševalne operacije, je povedal komisar in dodal, da bi sile štele okoli 1000 pripadnikov, ki bi lahko posredovali, ko nacionalne oblasti ne bi mogle.

Sile bi tesno sodelovale z načrtovanimi evropskimi sprejemnimi centri oz. hotspotsi, ki jih nameravajo vzpostaviti v Grčiji in na jugu Italije za zagotovitev celovitejše identifikacije, registracije in obravnave migrantov, ki bi prihajali v Evropo, je pojasnil Avramopulos. "Nihče ne bi mogel priti na ozemlje EU, brez da bi pristal na spoštovanje pravil naše unije," je dodal komisar.

O predlogu naj bi razpravljali prihodnji teden

Predlog, o katerem naj bi razpravljali na vrhu voditeljev EU naslednji četrtek in petek, pa bo verjetno naletel na neodobravanje nekaterih članic, ki nasprotujejo prenosu tovrstnih pristojnosti na EU, prav tako pa bo potreboval blagoslov Evropskega parlamenta in nacionalnih vlad. "Svet EU bo moral sprejeti odločitev. Menimo, da je treba narediti korak naprej in imeti več Evrope, da se ta problem reši," je še povedal Avramopulos.

Sedanja agencija za nadzor zunanjih meja Frontex ima težave z mandatom, ker lahko le "usklajuje" varovanje meja, ne more pa uveljavljati ukrepov z to. To se je kot težava pokazalo tudi pri reševanju sedanje migrantske krize, saj agencija ni mogla samostojno nabavljati lastne opreme ali neposredno napotiti policistov tja, kjer bi bili najbolj potrebni. Zanašati se je morala le na obljube držav članic, ki pa se pogosto niso izpolnile.

Če bo predlog o namestitvi stalnih sil za nadzor zunanjih meja zaživel, bo to največji prenos suverenosti na skupnost po uvedbi evra.
Če bo predlog o namestitvi stalnih sil za nadzor zunanjih meja zaživel, bo to največji prenos suverenosti na skupnost po uvedbi evra. FOTO: Reuters

Italija: Za delo, ki smo ga opravili, ko gre za sprejem beguncev, si zaslužimo velik 'hvala' EU

Grčija, Hrvaška in Italija so v četrtek dobile opomin Evropske komisije, ker ne izvajajo ustrezno evropskih pravil o odvzemu prstnih odtisov. Gre za neustrezno izvajanje uredbe Eurodac, ki določa pravila za odvzem prstnih odtisov državljanom tretjih držav, ki nedovoljeno vstopajo v državo, in prenos podatkov v osrednji Eurodacov sistem v 72 urah.

Italijanski premier Matteo Renzi je bil zaradi opomina v četrtek ogorčen. "Evropa za zaustavitev begunskega vala ne počne vsega, kar bi morala. Prerazporeditev beguncev, ki prispejo v Italijo, v druge članice EU, ni stekla," je bil kritičen Renzi.

Kritičen je bil tudi notranji minister Angelino Alfano, ki je dejal, da je opomin Bruslja nerazumen. "Za delo, ki smo ga opravili, ko gre za sprejem beguncev, si zaslužimo velik 'hvala' EU," je dejal Alfano in kot Renzi izpostavil pomen prerazporeditve beguncev. Da bi bila ta uspešna, pa morajo sodelovati vse članice EU, je v pogovoru za današnjo izdajo tržaškega časnika Il Piccolo izjavil Alfano.

Grčija: Primanjkuje nam naprav Eurodac

Grški premier Aleksis Cipras je medtem danes v odzivu na opomin priznal, da se je Grčija z zamudo odzvala na dotok migrantov, katerega obseg jo je presenetil. A od septembra ni več nobenega migranta, ki ne bi bil registriran, je povedal Cipras.

Odvzem prstnih odtisov na tradicionalen način, s črnilom.
Odvzem prstnih odtisov na tradicionalen način, s črnilom. FOTO: Reuters

Priznal pa je, da zaradi pomanjkanja naprav Eurodac za oštevilčenje zbranih prstnih odtisov včasih poteče več ur med odvzemom prstnih odtisov "na tradicionalen način, s črnilom" in njihovim vpisom v evropski sistem, kar bi lahko pomenilo varnostno tveganje.

Zato je ponovil poziv, naj evropski partnerji Grčiji dostavijo več omenjenih naprav. Glede na podatke grškega notranjega ministrstva so Atene doslej prejele 39 tovrstnih naprav, zaprosile pa so za 100.

Hrvaška: Dublinska uredba ne ustreza sedanji begunski krizi

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je medtem v četrtek v odzivu na opomin dejal, da to ni velika težava za Hrvaško, saj da dublinska uredba ne ustreza sedanji begunski krizi.

Spomnimo

Evropska komisija je trojico držav opozorila zaradi velike vrzeli med prihodi, ki jih beleži evropska agencija za zunanje meje Frontex, in podatki o odvzemu prstnih odtisov v Eurodacovi statistiki.

Od 20. julija do konca novembra je Frontex v Italiji zabeležil 65.000 nedovoljenih prihodov, le 29.000 prebežnikom so bili odvzeti prstni odtisi in vneseni v Eurodacovo podatkovno bazo.

Še večja je vrzel v primeru Hrvaške. Od 16. septembra je Frontex po besedah Bertaudove zabeležil 340.000 nedovoljenih prihodov, le 575 prebežnikom so odvzeli prstne odtise in jih vnesli v Eurodac.

Podobno velja za Grčijo, kjer je Frontex od 20. julija do konca novembra zabeležil 492.000 nedovoljenih prihodov, le 121.000 prebežnikom so odvzeli prstne odtise in jih vnesli v Eurodac.

Komisija je Grčijo, Hrvaško in Italijo posvarila že oktobra, a ker niso ustrezno ukrepale, se je odločila za prvi uradni opomin. Če se države ne bodo ustrezno odzvale, jim bo komisija poslala še drugi opomin, če tudi ta ne bo zalegel, pa lahko zadevo napoti na Sodišče EU.

V Dobovo danes prispela dva vlaka z begunci, tretjega še pričakujejo

Na mednarodni železniški mejni prehod v Dobovi sta danes iz Hrvaške prišla dva vlaka s skupaj 2129 prebežniki, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Po napovedi hrvaških organov pa tretjega pričakujejo po 22. uri. Z njim bo v Slovenijo prispelo še 1021 migrantov.

Kot so še sporočili z novomeške policijske uprave, so prebežniki po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi z vlaki in avtobusi v spremstvu policije pot nadaljevali proti Šentilju, Jesenicam in Karavankam.

Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi 10 migrantov.

Od sredine oktobra je po podatkih policije v Slovenijo vstopilo že več kot 312.000 migrantov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolkBrenin
12. 12. 2015 21.33
A tisti z zelenimi naramnicami nahrbtnika in kapo na glavi je pa rezervni desetarčkek JNA ...
Edina Slovenija
11. 12. 2015 20.50
+7
KAJ PA BODO POČELE TE SILE... POD HUMANITARNO AKCIJO BODO ŠE VEČ TEH LJUDI PRPELJAL V EVROPO. PODOBNO KOT ČEZ SREDOZEMSKO MORJE. EVROPSKE LADJE ČAKAJO ČOLEN POLNE MIGRANTOV 1KM OD LIBISKE OBALE, DA JIH NATOVORIJO IN DOSTAVIJO NA LAMPEDUZO! KATASTROFA!!!!!!!!!!!!!!!
FCL
11. 12. 2015 15.50
+6
Mi smo prejeli med tem že več kot 1000 zahtevkov za vračanje beguncev...tistih ki smo jih pred tedni pridno evidentirali...da boste na tekočem.
asgml
11. 12. 2015 15.23
+10
Begunci si s prihodom resijo samo lajf.trenutno.ne bodo umrli zaradi streljanja.bodo pa zaradi lakote.v evropi ni dela.v drzavah, od koder prihajajo begunci, so drugi sistemi, drug nacin zivljenja.kaj si predstavljajo tile ljudje? Da se bodo prezivljali z lastnim.delom???Moji azijski prijatelji mi pisejo: "se kar smejim, ko vidim, kako evropejke vsak dan ze pred sedmo hitite v sluzbo? In potem delate cel dan?" Je mogoce to smesno??? In isti ljudje hocejo v evropo. kaj si pa predstavljajo?? Njihov nacin dela v evropi? Da se dela par ur na dan? Evropejci imamo visji standard, ja.ampak za ta standard zelo garamo, ce le imamo sluzbe.razocaranje beguncev bo zelo hudo.v islamskih drzavah zenske ne hodijo v sluzbo.moz zasluzi za celo druzino. Tukaj pa morata delati oba in se to bi dovolj. Po zakonu se tujcu ponudi delo, ce ni nobenega kandidata iz lastne drzave....sedaj caka na eno delo vec 100 slovencev Enako je drugod v eu.da pa begunec odpre biznis, je pa katastrofa.takoj bo bankrot.azijci so npr navajeni na par tednov ali mesecev zamude pri raznih narocilih.si predstavljate taksen biznis? VSE moras placati vnaprej, potem pa oni zamujajo par mesev....beg v evropo bo vecina preklinjala...razen tistih iz resnicno vojnih predelov....
entrezen
12. 12. 2015 15.09
Zato pa potem pokajo bombe po grdih evropejcih,ki ne dajo hrane,strehe,mošej...
marmilan
11. 12. 2015 14.46
+12
kaj fotke v mbt migrantov ko so fotografirani z obglavljnimi trupli. Tega si policist v Sl. nima pravice pogledati. V Nemčiji pa to ni problem. Tu gor drugo ni kot zagovarjanje teh "ubogih" beguncev. Stamota. Sedaj pa čakam da me spet zbrišete.
emilzapata
11. 12. 2015 14.42
+11
jaz se vam nimam kaj zahvaljevati, nikogar od tam doli nisem vabil, še manj pa potrebujem njihove storitve.
jzkzfzmz
11. 12. 2015 14.33
+17
Pa kakšni begunci 24 ur. Migranti nič drugega. Vsi hodijo sem brez dokumentov polnih laži kaj vse znajo. Mi pa moramo plačevat davke, dajemo državi denar, da skrbi za njih, ovčke prostovolno pomagajoi njim. Hvala. Kaj pa mi Slovenci???
Maady
11. 12. 2015 14.32
+12
Nihče noče priznati da jih ne mara, da so problem strošek da bi jih najraje vsi izgnali..Kdaj bo prvi povedal naj gredo tja od koder so prišli ali bo to prej ali poznej preden bodo Evropejci znoreli in stvar vzeli v svoje roke je pa vprašanje samo to in nič drugega kot to.??? Men je tud čist vseeno za njih tk kot ostalim..
Maady
11. 12. 2015 14.33
+10
Da ne bodo Evropski poslanci, Junker, Merklca in politiki prej v Siriji kot ti migranti..?? Ali kje drugje..??
Transformerji
11. 12. 2015 16.06
+1
.... ko bodo domačini vsi prebegnili v EU...
asgml
11. 12. 2015 14.26
+3
En begunec dobi 300 eur od drzave?
Brabus
11. 12. 2015 13.51
+11
Ne morš verjet, da se lahko komentira.
eFranjo
12. 12. 2015 12.40
+1
Bullschevik
11. 12. 2015 13.39
+21
Slovenija postaja mini shengen, vsi sosedje se bodo ogradili od nas.
tepee
11. 12. 2015 13.22
hvala,to je pa tudi vse
upornik22
11. 12. 2015 13.22
+11
ŽAL EUROPA PROPADA IN PROPADA TUDI EURO...........HOČEMO TOLERJE SPET
hladni_tus
11. 12. 2015 13.16
+11
mah .... Evropa je totalno gnila
CastrumFF
11. 12. 2015 13.33
+0
Samo ko financira VSE v Sloveniji ni gnila. Tako?
Tretja Švica
11. 12. 2015 13.42
+1
eFranjo
12. 12. 2015 12.41
kaj pa financira razen tajkunov, ki jim pomaga pri kraji?
entrezen
12. 12. 2015 15.14
EU nam financira Manj kot tja dajemo ! Tudi po zaslugi naših birokratov,ki jih ščiti bankrotirana država.Npr. drugi tir !
GURT1
11. 12. 2015 13.04
+13
ooo Cipresa se je zbudil, sedaj se bodo tudi kozmonavti in mesečniki iz ZL najbrž...
murinar
11. 12. 2015 14.11
deathbite
11. 12. 2015 12.57
+17
Gospodje iz EU, predvsem Nemčije in Francije, so si zatiskali oči, da bodo begunci ostali v Italiji in Grčiji. Zaradi navala jih bodo začeli vračati. Balkan bo postal največje begunsko taborišče . In potem ne bo kriv zahodni kapital s svojo zgrešeno politiko na severu Afrike, ampak bodo največji krivec Hrvati, ker bojda prihajajo begunci k nam s Hrvaške......Samo Hrvatov ni med njimi. No, da so hrvati "krivi" lahko preberete pod nekim drugim člankomm na tem portalu!.......'Niti italijanski fašisti si niso upali "raztrgati" Istre z žico'
Transformerji
11. 12. 2015 13.52
+4
Begunci prihajajo preko Hrvaške iz Srbije, Makedonije, Grčije, ki ji je dala EU neznansko velika nepovratna posojila ....čisto obzorje!
puspan
11. 12. 2015 14.05
+4
Prjatelček, najprej na realna tla sestopi, preden sploh hočeš kaj napisati. Mi smo že brez beguncev eno veliko taborišče. Še gospodje v EU nam subvencije ukinejo pa smo tam, kjer ni muh. Zaradi vedno več lenuhov na skrajni levici, smo po petih letih padli tako globoko, o čemer se takrat nikomur še sanjalo ni. Vse izlivanje gnojnice po EU in kričanje o izstopu iz nje ni več potrebno, ker sami z veliko hitrostjo lezemo ven. Da nihče zunaj tega niti ne omenja samo kaže, kako nepomembni smo postali in še bolj bomo, če bomo tako nadaljevali. Vsi bi radi imeli vse, le delati se nikomur več ne da, to je to, kar je pri nas narobe. Ljudi, ki pa so pridni in pripravljeni prijeti za vsako delo, so nas itak že zapustili in odšli v tujino, od koder se nikoli več ne bodo vrnili. Vse to je slovenska realnost in nič drugega.