Tujina

Italija sprostila osem milijard pomoči

L'Aquila, 23. 04. 2009 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada namerava preostalim državam G8 predlagati, naj vrh namesto na Sardiniji organizirajo v L'Aquili. Medtem so sprostili tudi osem milijard evrov za obnovo prizadete pokrajine.

Italijanska vlada je podprla predlog premierja Silvija Berlusconija, da zasedanje G8 organizira v mestu L'Aquila, ki ga je v začetku meseca močno poškodoval potres. Italija bo tako državam predlagala, naj se zberejo v omenjenem mestu, pri čemer se morajo vse strinjati, da se lahko ideja tudi uresniči.

Po uradnih ocenih naj bi bilo na stavbah v L'Aquili za približno 50 milijonov evrov škode.
Po uradnih ocenih naj bi bilo na stavbah v L'Aquili za približno 50 milijonov evrov škode. FOTO: Reuters

Prvotni načrt je bil sicer, da bi vrh, ki naj bi potekal med 8. in 10. julijem, organizirali na Sardiniji, vendar pa je Berlusconi prepričan, da bi z omenjeno spremembo prihranili denar, ki bi ga lahko uporabili za obnovo prizadetega mesta.

Osem milijard evrov za obnovo

Italijanska vlada pa je danes sprostila tudi osem milijard evrov za obnovo od potresa prizadete dežele Abruci. Dekret, ki ga je vlada sprejela na seji v L'Aquili, 1,5 milijarde evrov namenja za nujno pomoč, 6,5 milijarde pa za obnovo.

V tragediji je umrlo skoraj 300 ljudi. 58.000 ljudi je ostalo brez strehe nad glavo, od tega jih 34.000 še vedno živi v šotorih. Strokovnjaki so ugotovili, da je okoli 55 odstotkov od 10.500 zgradb, ki jih je stresel potres, primernih za bivanje.

Berlusconi je medtem obljubil, da bodo vsi, ki jim je potres porušil domove, do konca poletja dobili streho nad glavo. Minuli teden je tudi dejal, da bo tri četrtine domov na območju L'Aquile v mesecu dni primernih za bivanje.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
24. 04. 2009 11.59
Lepa številka, osem bavčarjev...
etano
23. 04. 2009 15.43
Berlusconi veliko strelja in večinoma fali, no tale sprememba pa bi bila mogoče celo dobra budnica. Samo ne vem, če je to varno za tako pomembno srečanje kot je G8....