Tujina

Italijanska prošnja za finančno pomoč utegne pokopati evropski projekt

Rim, 09. 11. 2011 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italija se je po napovedi premierja Silvia Berlusconija, da bo odstopil, znašla v politični negotovosti. Po besedah italijanskega predsednika Giorgia Napolitana bo parlament v ''nekaj dneh'' potrdil novi zakon o finančni stabilnosti.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters
Potem ko Silviu Berlusconiju ni uspelo obdržati večine v parlamentu, je italijanski premier obljubil, da bo odstopil takoj, ko bo parlament sprejel protikrizne ukrepe, ki jih pričakuje Evropska unija. T. i. zakon o stabilnosti je trenutno v obravnavi v senatni komisiji za proračun, vlada pa bo danes k proračunskim dokumentom predložila še tako imenovano maksi dopolnilo z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti.

Zakon, ki vsebuje protikrizne ukrepe, bi lahko do petka potrdili v zgornjem domu parlamenta, senatu, do ponedeljka pa še v poslanski zbornici, sta danes dejala predsednika obeh domov Renato Schifani in Gianfranco Fini.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano FOTO: Dare Čekeliš

Napolitano: Ali nova vlada ali volitve v najkrajšem času

Oglasil se je tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano. Pravi, da ni nobenih dvomov, da bo Berlusconi dejansko odstopil, ko bo italijanski parlament ''že v nekaj dneh'' potrdil novi zakon o finančni stabilnosti. Na ugibanja o vladi narodne enotnosti ali o predčasnih volitvah Napolitano ni želel dokončno odgovoriti, dejal je le, da sta mogoči obe opciji.

Poudaril je, da so brez osnove strahovi, da se bo Italija soočila z dolgim obdobjem brezvladja. ''V najkrajšem času bo ali oblikovana nova vlada, ki bo s podporo parlamenta lahko sprejemala vse potrebne odločitve, ali pa bo parlament razpuščen in se bo v najkrajšem možnem času začela predvolilna kampanja,'' je dejal Napolitano.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je sicer danes ekonomista in nekdanjega evropskega komisarja Maria Montija  nepričakovano imenoval za dosmrtnega senatorja. Politični opazovalci to ocenjujejo kot znamenje, da namerava predsednik Montija imenovati za premierja prehodne vlade, ki bi po odstopu premierja Silvia Berlusconija vodila državo.

68-letni Mario Monti, sicer profesor ekonomije na milanski univerzi Bocconi, velja za prepričanega Evropejca. Med letoma 1994 in 2004 je bil evropski komisar, sprva pristojen za notranji trg, pozneje pa za konkurenčnost.
68-letni Mario Monti, sicer profesor ekonomije na milanski univerzi Bocconi, velja za prepričanega Evropejca. Med letoma 1994 in 2004 je bil evropski komisar, sprva pristojen za notranji trg, pozneje pa za konkurenčnost. FOTO:

Analitiki: Berlusconijev odstop sam po sebi ni rešitev

Analitiki medtem opozarjajo, da sam Berlusconijev odhod še ni neko zagotovilo, da bodo reforme, ki jih Italija nujno potrebuje, sprejeli in začeli izvajati na hiter način. Hkrati Berluconijev odhod ni neposredna rešitev težav.

Skupina strokovnjakov Evropske komisije in Evropske centralne banke je začela s pregledom javnih financ Italije. Medtem so zahtevani donosi desetletnih italijanskih državnih obveznic dosegli že 7,35 odstotka in tako močno presegli psihološko mejo sedmih odstotkov, ki je "pokopala" Irsko, Grčijo in Portugalsko.

Medtem ko ima grška nesolventnost kljub nezadovoljstvu evropskih davkoplačevalcev posledice predvsem za grške državljane, pa bi italijanski bankrot ogrozil celotni projekt evra, če ne celo političnega in kulturnega projekta Evrope.

Direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle je ob tem komentiral, da so se razmere v Italiji močno zaostrile. Meja je sicer odvisna od države do države, večina evropskih držav pa je za pomoč prosila, ko so presegle vrednost 7 odstotkov obresti na zadolževanje, je pojasnil Vasle.

Rast zahtevanega dohodka na italijanske obveznice povzroča glavobole Evropski uniji, saj je Grčija in njena ekonomija malenkost v primerjavi z Italijo in njenim dolgom. Pri tem pa je težko rešiti že Grčijo ...
Rast zahtevanega dohodka na italijanske obveznice povzroča glavobole Evropski uniji, saj je Grčija in njena ekonomija malenkost v primerjavi z Italijo in njenim dolgom. Pri tem pa je težko rešiti že Grčijo ... FOTO: Reuters

Glavni italijanski finančni časnik Il Sole 24 Ore kot še posebej zaskrbljujoče izpostavlja dejstvo, da so začeli močno naraščati zahtevani donosi kratkoročnega dolga. Donosi na dveletne državne obveznice po poročanju časnika presegajo tiste na desetletne, kar nakazuje, da so vlagatelji nezaupljivi že do kratkoročne sposobnosti Italije refinancirati dolg.

Kako naprej?

Pier Luigi Bersani, vodja italijanske opozicijske Demokratske stranke, je pozval k začetku novega obdobja v Italiji. Vnovič je predlagal oblikovanje prehodne vlade, ki bi vključevala politično raznolike predstavnike ljudstva.

A člani Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode, ki bi podporo potrebovali za oblikovanje vlade narodne enotnosti, pravijo, da bi bil proces ustvarjanja take vlade težaven. Težko si namreč predstavljajo, da bi Italija lahko imela vlado narodne enotnosti, če je med političnimi strankami toliko nestrinjanja. 75-letni premier in njegova stranka tako menijo, da so volitve edini možni naslednji korak.

Berlusconi je sicer za italijanske medije dejal, da na naslednjih volitvah ne bo kandidiral. Meni pa, da bi šli Italijani na predčasne volitve lahko že februarja.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
10. 11. 2011 08.56
civitasstain 10.11.2011, 06:31 Točno tako.Evro je PREDRAGA valuta, sploh za države ki so imele že prej težave z financami(vzhodnoevropske, balkan).Vsi vemo, kaj se je zgodilo z cenami, ko smo uvedli evro, kajne? ČE sem prav razumel, francozi trdijo, da celotna evropa ne more iti s takim tempom naprej, in bi ločili bogate in hitrorazvijajoče države od revnih in počasno okrevajočih.se pravi, da bi radi da bi neko JEDRO EU držav imelo v rokah platno in škarje, ter bi odločali o usodi VSEH, čeprav one "bolj ta počasne" ne bodo imele kaj veliko besede pritem...še kdo dvomi v teorije zarote o NWo oz ZDE? Tko to NE GRE ! Al vsi zmanjšajo svoja pričakovanja al pa razbijemu Eu in gre vsaka država nazaj na svoj denar.NE VEM, kako smo lahko poslovali z VSEMI DRŽAVAMI okoli nas brez da bi bili v evru...če smo lahko takrt, zakaj nebi še danes? Ampak NE! Treba je centralizirt moč na nekih 500 poslancev, ki potem odločajo o usodi 500 miljonov ljudi.Res krasna ideja, še en imperij ki mu je usojeno da propade slej ko prej...
Lotty Vrhnjak
10. 11. 2011 08.30
Kaj, če Grčija in Italija ne bi bili v EU, bi jim oz. nam šlo boljše??
andisej
10. 11. 2011 08.14
Kam pripeljejo politiki državo. Tudi pri nas naj se ljudje pred volitvami vprašajo koga volit. Eni bi našo lastnino prodali , drugi zadržali in kaj bi bilo najbollje se moramo vprašat . ? Do sedaj je veljalo da država, ki nima svoje lastnine je država v revščini in njeni prebivalci prav tako. Seveda razen nekaterih izjem .
civitasstain@gmail.com
10. 11. 2011 06.31
Jimi1 -" Ne pozabiti, da so v enakem zosu še Portugalska, irska,,Španija in...SLOVENIJA. Te države še uspešno prikrivajo svoj deficit, pa ne dolgo. wizeman -"Še celo proti kitajskemu jenu za 10,7%... pa čeprav kitajci držijo umetno podcenjen juan !!!!!! Preprosto. evro nam je predrag in zavira vso evropsko, oziroma slovensko gospodarstvo.
Shorty Zupancic
10. 11. 2011 06.12
Naj Mafijo prosijo za finančno pomoč.
xavi007
09. 11. 2011 23.28
Glede na naš 2 mrd € težk primajnklaj, ki smo ga pridelali samo to leto, smo tudi mi na poti Italije. Upam ,da se bodo vsi, predvsem pa politiki v državi zbudili iz sanj preden bo prepozno. država mora takoj pričeti manj trošiti preden bo prepozno. Nam ne bo nihče pomagal ,če si ne bomo sami.
yarrick
09. 11. 2011 22.42
Trust35 09.11.2011, 13:54 Res je, problem pa nastane, ko se razlika med BDP-jem in zadolžitvijo nevarno približa razmerju 1:1 ali pa le tega preseže (italija je lep primer, grčija je drug, amerika je tudi že presegla 100% BDPja v zadolžitvi). ljx 09.11.2011, 15:36 v obdobje depresije kjer bo konzervirana hrana, flaširana voda, v bajti skriti vrt in kalaš nekaj neprecenljivega. Upam, da si si spravil an kup pravočasno robo ;). Platon23 09.11.2011, 18:19 Sam, kaj pa če države teh evroobveznic NE BODO HOTELE SPREJETI? V končnem ne morejo kar tako vsake države sesuti v prah, čeprav ekonomsko jih lahko kaj hitro izolirajo.Se mi pa zdi, da glede na stanje v kakršnem je Evropa, hujše že ne more biti ;). @Odpri.oci 09.11.2011, 21:06 zlato, srebro, platina ali kmetijsko posestvo in pridne roke, ki ga bodo obdelovale ter skrbele zanjga varnost? Sam sem bolj nagnjen na drugo opcijo, saj mi je z drage kovine zmanjkalo denarja , služba je pa tut že preteklost :(. Jimi1 09.11.2011, 21:54 Pa ne pozabi na francijo, ki se nevarno približuje 100%, anglijo, ki je (če se ne motim) na 89% BDP zadolžitve, verjetno še belgija... Vsi so reševali grčijo, vsi so vpili kako je treba dati deanr za grčijo, drugače evro propade.kaj bodo pa rekli sedaj? če je bila grčija tako pomembna da so se sestajali na tedenskih sestankih, potem bodo pri italiji delali 24/7... Itak pa se ve da bo evro slej ko prej padel, ker so že od začetka naredili tako, da mora pasti.Seveda pa so nekateri vmes * obogateli na račun drage valute, dočim 80% ljudi komaj še shaja iz dneva v dan z plačami.o inflaciji nebi sploh, ker se mi zdi, da je daleč and uradnimi številkami...
focus2031
09. 11. 2011 22.37
mafija naj malo primakne in krize ne bodo čutili
Jimi1
09. 11. 2011 21.54
Ne pozabiti, da so v enakem zosu še Portugalska, irska,,Španija in...SLOVENIJA.
wizeman
09. 11. 2011 21.52
Ne vem, zakaj mi požre del teksta: AUD:-0,37% GOLD:-27,27% (NA LETNI RAVNI)
wizeman
09. 11. 2011 21.49
@Odpri.oci 09.11.2011, 21:06 0 EURO pa tone... tone.... tone..... . V zadnjih pol leta proti : Angleškemu funtu za 5,1% Ameriškemu dolarju za 9,1% Švicarskemu franku za 6,4% Japonskemu jenu za 13.,8% Avstralskemu dolarju za 6,4% ...... Še celo proti kitajskemu jenu za 10,7%... pa čeprav kitajci držijo umetno podcenjen juan !!!!!! . In proti zlatu ????? V enem letu je padel za 27,5% !!!! __________________________________________ V resnici je tako (za zadnjega pol leta): € v primerjavi z GBP:-3,15% USD:-5,89% CHF:-2,33% JPY:-9,91% AUD:... (na letni ravni) Podatki so primerjava med 9.majem 2011 in 9. novembrom 2011 ob 21.00, za zlato pa 9.11.2010 in 9.11.2011 Pretiravati pa res ni treba, že tako je dovolj slabo!
matic cad
09. 11. 2011 21.28
kaj je prednost globalizacije in da ima vsak denar za seboj dolar: Ko pride do inflacije pride pri vseh državah do padca vrednosti valute zato tega ne opazimo!!!
Odpri.oci
09. 11. 2011 21.06
EURO pa tone... tone.... tone..... . V zadnjih pol leta proti : Angleškemu funtu za 5,1% Ameriškemu dolarju za 9,1% Švicarskemu franku za 6,4% Japonskemu jenu za 13.,8% Avstralskemu dolarju za 6,4% ...... Še celo proti kitajskemu jenu za 10,7%... pa čeprav kitajci držijo umetno podcenjen juan !!!!!! . In proti zlatu ????? V enem letu je padel za 27,5% !!!! . Še malce, pa bo celo "sekret papir" več vreden, kot 500 EUR-ski bankovec !!!!! Približujejo se časi hiperinflacije, kakršno smo (nekateri) že doživeli v rajnki Yugi...... Na srečo vsaj nekateri že vemo, kaj nas čaka... in kako vsaj malo ohraniti vrednost "premoženja"..... Za ostale pa bo sledil šok..... kakršnega niti v najhujših sanjah ne predvidevajo !!!!!!
pinkfloyd123
09. 11. 2011 20.54
oblačno postaja :(
aristotel
09. 11. 2011 20.27
začetek konca EU,reši se kdor se lahko,črni oblaki so nad nami prihodnost je negotova in zastrašujoča...
alterego
09. 11. 2011 20.22
Berluskonijev Silvo je zamaskiran komunist, kapitalizem spodjeda od znotraj! bravo, Silvo, uspelo ti bo sesut evropske kapitalske trge...
Tonček Balonček
09. 11. 2011 20.11
Kam ve sežejo lovke Foruma21!
hint
09. 11. 2011 20.10
Evropa je v stanju, ko ima sprejetje zakona o finančni stabilnosti enako moč kot bi npr. sprejeli zakon, da bo jutri sijalo sonce čeprav vremenarji vedo, da bo toča
Tonček Balonček
09. 11. 2011 20.10
Dame in gospodje, napočil je čas, d aBavčar, Rupel in Janša pričnejo pisati nove prispevke za 357. številko Nove revije. PA Spomenka Hribar, Bučar in podobni heroji tudi. Študija Zorana Jankovića bo sestavni del posebne priloge! Kogar ne bo zraven, naslednjih 30 let niam v politiki nobenih možnosti, za vsak slučaj naj preveri, kje je bil rojen, sicer bo izbrisan!!
slonicka
09. 11. 2011 19.46
ta europa je zdaj že pogreb adijo evro