Tujina

Italija pred srečanjem ministrov poziva evropska pristanišča k sprejemu migrantov

Pariz, 02. 07. 2017 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Notranji ministri Italije, Nemčije in Francije se bodo v Parizu srečali na kriznem sestanku glede številnih migrantov, ki dnevno prispejo v Italijo. Italijanski notranji minister je v intervjuju pred srečanjem dejal, da Italija ne more biti več edina država, ki sprejema rešene migrante iz Sredozemskega morja.

Italija opozarja, da ne more biti edina država, ki sprejema migrante, ki jih rešijo iz Sredozemlja.
Italija opozarja, da ne more biti edina država, ki sprejema migrante, ki jih rešijo iz Sredozemlja. FOTO: AP

Italija je v sredo zagrozila, da bo zavračala tuje ladje z rešenimi migranti, dokler države Evropske unije ne bodo pristale na njene zahteve. Prepoved bi veljala za tuje ladje, ki delujejo v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex in pomorske operacije EU Sophia, pa tudi ladje nevladnih organizacij.

"Če so edina pristanišča, kamor pripeljejo prosilce za azil, italijanska, potem nekaj ni prav. To je osnovni problem zadeve," je dejal italijanski notranji minister Marco Minniti za italijanski časnik Il Messaggero.

"Sem proevropski in bom zelo ponosen, ko bo šla vsaj ena ladja namesto v Italijo v kakšno drugo evropsko državo. To ne bi rešilo težav Italije, ampak bi bil izjemen signal," je dodal.

Minister je poudaril tudi nujnost stabilizacije Libije in varovanja njenih meja, saj "97 odstotkov" migrantov, ki prečkajo Sredozemsko morje, začne pot pred obalo Libije, povzema intervju nemška tiskovna agencija dpa.

Minniti se bo predvidoma ob 20. uri v Parizu sestal s francoskim in nemškim kolegom, Gerardom Collombom in Thomasom de Maizierom, ter evropskim komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopulosom. Na pogovorih naj bi razpravljali o usklajenem pristopu glede pomoči Italiji pri soočanju z velikim številom migrantov.

Združeni narodi so v soboto opozorili mednarodno skupnost, da Italija, ki se od začetka leta sooča s prihodom velikega števila migrantov in beguncev, potrebuje večjo mednarodno podporo.

Po podatkih ZN je od začetka leta v Italijo po morju prispelo 83.650 migrantov, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poleti pričakujejo še dodatno povečanje števila prihodov. Medtem je 200.000 mest za namestitev migrantov zasedenih.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1