Tujina

Italija odobrila načrt za morski plinski terminal v Tržaškem zalivu

Trst, 08. 10. 2010 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija, ki je na italijanskem ministrstvu za okolje pristojna za okoljsko presojo načrtov, je odobrila načrt za gradnjo morskega plinskega terminala v Tržaškem zalivu.

Italijansko okoljsko ministrstvo je julija leta 2009 odobrilo načrt za gradnjo kopenskega plinskega terminala v Žavljah pri Trstu, ki ga želi postaviti španska družba Gas Natural, zdaj pa je odobrilo tudi načrt za gradnjo morskega plinskega terminala v Tržaškem zalivu. Komisija italijanskega ministrstva je tako odobrila kar dva načrta za izgradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, poleg tega pa tudi načrt za izgradnjo podmorskega plinovoda, ki bi povezoval kopenski terminal pri Žavljah s plinsko centralo v Vilešu.

Plinski terminal v Tržaškem zalivu
Plinski terminal v Tržaškem zalivu FOTO: POP TV

Podsekretar na italijanskem ministrstvu za okolje Roberto Menia pravi, da je jasno, da je na eni strani tehnična ocena, na drugi pa mora ministrstvo zagotoviti zaščito okolja. V vsakem primeru pa po njegovih navedbah na koncu odločajo lokalne skupnosti. Tržaški župan Roberto Dipiazza pa je dejal, da se je tržaška občina vedno zavzemala izključno za gradnjo kopenskega plinskega terminala pri Žavljah, saj se tam nahaja degradirano območje, za sanacijo katerega se Dipiazza zavzema. Po navedbah Dipiazze naj bi Slovenija zahtevala gradnjo enega samega terminala, zato se Trst zavzema le za kopenskega.

O omenjeni odobritvi načrta slovensko ministrstvo ni seznanjeno, je pa predsednik DZ Pavel Gantar poudaril, da je to sporna odločitev. Nasploh pa stvari pri plinskih terminalih v Tržaškem zalivu po mnenju Gantarja kažejo na to, da se bo morala Slovenija obrniti na Evropsko sodišče.

Znak pohoda proti terminalom
Znak pohoda proti terminalom FOTO: Dare Čekeliš

Italija naj bi po zadnjih podatkih slovenskega okoljskega ministrstva pripravljala študijo vseh kumulativnih vplivov predvidenih plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ter za plinovod od terminalov do plinskega omrežja. Evropska komisija je januarja sicer izrazila jasno pričakovanje, da do zaključka priprave omenjene študije in njene predstavitve Italija ne bo sprejemala nobenih odločitev glede predvidene izgradnje plinskih terminalov.

Evropska komisija je Italiji jasno povedala, da brez poznavanja in upoštevanja kumulativnih vplivov na okolje vseh predvidenih energetskih (in drugih) projektov v Tržaškem zalivu ter brez poznavanja morebitnih kumulativnih čezmejnih vplivov na okolje odločitve o začetku investicij ne morejo in ne smejo biti sprejete.

Plinska terminala
Plinska terminala FOTO: POP TV

To velja za vse energetske, prometne in druge načrtovane projekte na obeh straneh meje, tako v italijanskem kot v slovenskem morju ter obalnem območju.

Vlada je sicer že junija zagotovila, da bo Slovenija v primeru, da bo pri načrtovanih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu ugotovila okoljevarstvene vplive, ki niso skladni s pravili evropskih direktiv, vložila tožbo zoper Italijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iztok Pecnik
27. 07. 2011 00.40
Roko Žarnić, slovenski predavatelj in politik hrvaškega rodu, * 9. april 1950, Ljubljana. ZAKJ BI SE POTEM HRVAT ZAVZEMAL PROTI TERMINALOM ????????????
luciluk
10. 10. 2010 20.41
Plinski terminala v Italiji bo postavljen, ker tudi Slovenija dovoljuje izgradnjo plinskega terminala in plinske termoelektrarne v KP. Tako da SLO ne more na nikakršen način blokirat Italije. To vedo vsi politiki, in mediji vendar nihče noče ničesar povedati. Tako da dragi primorci kupite si neopren da boste lahko hodili vodo HEHEHEH....... Sicer pa je vaš janičar Pahor predsednik, vlade pa bi lahko ja kaj ukrenil, pa nič :))) Primorci ste res čudni ljudje.
Ich88
09. 10. 2010 20.41
...KER JE BILO DALEČ OD VAS - TAKO JE TO - ENKRAT EDEN, DRUGIČ DRUG...
karakic
09. 10. 2010 18.59
KDAJ SEM JAZ ŽE PISAL,SLOVENIJA JE PREMALA DRŽAVICA-PREMALO POMEMBNA,DA BI KOGAR OD VEČJIH ZANIMALO SLOVENSKO MNENJE in kaj ste pisali vi dragi 24ur portalovci,ah kje saj smo v evropski uniji,kjer je naš glas enakovredn nemškemu,italijanskemu hahahahaha.že pr vinjetah se je videlo,kateri drugi državi pa je naprimer evropska unija določla ceno vinjet,SAM SLOVENIJI. SLOVENSKA OBALA JE ZADNJA LETA VEDNO BOLJ SAMEVALA,TUJIH TURISTOV JE ŠE SAM ZA ODTENEK IN VERJAMEM,DA BODO POČAS VSI OBALNI TURISTIČNI PONUDNIKI PROPADL,KR ENOSTAVNO ZANIMANJA ZA SLOVENSKO OBALO NI VEČ. NITI PAHOR,DOBESEDNO NOBEN SLOVENEC NIMA VPLIVA NA TO IN JA PLINSKI TERMINALI BODO SLEJ KOT PREJ
zahod.west
09. 10. 2010 17.53
če 270.000 italijanom to ne moti ......ne verjamem, da bo nekaj tisoč slovencev lahko to preprečilo....da pa se od tega populizma politično precej unovčit....posebno, če se dobri demagogi in ideološki nestrpneži ...(vedoč, da itak konkretnih rezultatov ne bo, bo pa kakšen volivec več)
Gojcic
09. 10. 2010 14.47
Nasi politiki..... Italijanski ..... (v zafrkanciji, za tiste ki ne razumejo humorja) Nasi odlocni politiki bi potem lahko predlagali, da se pomagamo italijanom pa v Secoveljskih solinah naredimo mega sezigalnico odpadkov za velik del Italije. Naj nam iz Neaplja vozijo odpadna olja in smeti, mi pa jim to sezigamo. Ce bi bil politik bi izjavljal tako glupe ideje, da jim dam jasno vedet da so tudi oni HUDOBNI in glupi. KAJ komu ni jasno??? A ni logicno, (za vsakega ki ima IQ nad 33) da je v trzaskem zalivu ze toomuch industrije, turizma in dreka. ITALIJA : 270.000 ljudi kaka v zaliv, ZELEZARNA, LUKA, LADJEDELNICA, RAFINERIJA, MARINE in se bi lahko nasteval SLOVENIJA: Luka, marine, 60.000 kaka noter,... se kaj malega... KAJ NI VSAKEMU JASNO DA JE TA ZALIV ZE TAKO MAX ONESNAZEN IN OBREMENJEN ??? A MI PA RABIMO SE DODATNO USPOSOBLJENO EKIPO KI BO STUDIRALA CE SE DA VRINIT SE KAKSNEGA ONESNAZEVALCA... BOLANO meni je ze ko sem imel 7 let bilo jasno da je v Trstu tega dreka prevec. Drugi pa rabijo doktorate in dodatne studije da ugotovijo to.... Torej??? Ali nekdo dobi kuverto ali pa so vsi glupi do zavisti.... Lepo se imejte pa pejte na proteste proti PLINSKIM TERMINALOM, ce zelite se kako ribo videt v morju.
Uporabnik261021
09. 10. 2010 13.22
slovenska politika ne bo naredila prav nič, ker je vsak od vpletenih dobil zadosti veliko kuverto, da je tiho. Spomim se, ko so neki ptičjeljubci zagnali vik in krik zaradi tistih par veternic na Volovji Rebri, zdaj pa, ko dejansko gre za nepredstavljivo onesnaženje morja, vanj bodo zlivali hladilna sredstva, so vsi tiho. Reve smo, vsi skupaj, politika nas je prodala za par evrov, in Pahorja je lahko sram da je primorec
kleopatra-1
09. 10. 2010 12.58
antonino08.10.2010, 23:13 -2 PRIMORCI, BODO PA ŠE VAŠE PARCELE MANJ VREDNE, TAKO KOT OKROG NUKLEARKE - ZA NJIH SE PA NISTE SEKIRALI, KER JE BILO DALEČ OD VAS - TAKO JE TO - ENKRAT EDEN, DRUGIČ DRUG Tipično - najprej mislite na denar. Jaz sem najemnica in me boli k za cene nepremičnin na primorskem, skrbi me za zdravje svojih otrok!
gozdar1
09. 10. 2010 12.18
Nas glas pac kljub velikim besedam v EU steje priblizno 0 italjanski pa....
lutherking
09. 10. 2010 10.33
z blagoslovom PP! Ped ... Pah...
bnam 2707
09. 10. 2010 09.39
Nas itak nebo nihče nič vprašal.Interesi velikih so nad interesi malih.Vseeno je,če smo v EU.
Javoje
09. 10. 2010 08.50
Morda bi bilo dobro vprašati slovenskega komisarja pri Evropski komisiji dr. Potočnika, kaj bo ukrenil?
unclub
09. 10. 2010 00.19
V hribe? še malo pa bodo tam nastali terminali. ti napreden? sami sebe bomo pokopal s tem kako delamo z okoljem. svojim potomcem bomo zapustili samo sranje
k8rc
08. 10. 2010 23.45
DAJMO ŠE MI ENGA ZGRADIT saj nam je gospodarstvo v k**** pa še od energije bomo neodvisni kje živite vi, elektro napoveduje občasno prekinitev elektrike pa je že bum kako bomo brez elektrike v 21 stoletju V 21 STOLETJU TISTI KI HOČEJO EKOLOGIJO NAJ GREDO V HRIBE JAZ IN 70% OSTALIH OSTANEMO med naprednimi in gledamo LCD TV, vozimo AVTE, pijemo in uživamo kar najdem prepovedano ali ne ITN......................................
antonino
08. 10. 2010 23.14
KAJ JE ŽE DOLOČENA MEJA Z HRVAŠKO
antonino
08. 10. 2010 23.13
PRIMORCI, BODO PA ŠE VAŠE PARCELE MANJ VREDNE, TAKO KOT OKROG NUKLEARKE - ZA NJIH SE PA NISTE SEKIRALI, KER JE BILO DALEČ OD VAS - TAKO JE TO - ENKRAT EDEN, DRUGIČ DRUG
antonino
08. 10. 2010 23.10
PREDNO BODO NAŠI NAREDILI ŠTUDIJO, BODO ITALIJANI ŽE PET - 5 LET UPORABLJALI PLIN IZ TERMINALOV, SEVEDA ČE NAŠI VMES ŠE NE BODO ŠTRAJKALI - TOLIKO O NAŠI HITROSTI
ljx
08. 10. 2010 23.04
Ja,mogoče pa grejo stvari po takem vrstnem redu: 1 naši lovci patrulirajo njihovo nebo v sklopu NATO pakta 2 v tržaškem zalivu začnemo izgradnjo plinskih terminalov 3 ..................................................... ..................................................... bili pa vidili!
kleopatra-1
08. 10. 2010 22.58
cemkcku408.10.2010, 20:25 -8 Pa kaj kr neki drek mešajo.To je pri sosedih in ne pri nas.Okoljevarstvenikom, pa tako nič ne paše.Jaz bi vsem odklopil vodo in elektriko, pa še zaprl kanalizacijo, da bodo dokazali ali so okoljevarstveniki, ali pa neki hinavci, ki se ne morejo v preriniti nikamor drugam v politiko.Naj pokažejo na sebi, da mislijo resno in bodo brez elektrike,vode...Sami hinavci. Je res pri sosedih, ampak jaz in še marsikdo drug tukaj jih skozi okno vidimo - če se na takem terminalu zgodi kakšna Madžarska ali podobna katastrofa, je ne bodo zanimale meje
b77
08. 10. 2010 21.47
SE BO PAHOR POHAJU PA BO