Tujina

Italija nezadovoljna z nemško-francosko navezo

Rim, 11. 10. 2011 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po vnovičnem srečanju Merklove in Sarkozyja se je tokrat javno oglasil italijanski zunanji minister, ki je razočaran, ker se Nemčija in Francija o reševanju evra pogovarjata sami.

Italijanski zunanji minister je prepričan, da bi bilo mnogo bolje, če bi rešitve za evrsko krizo začeli iskati za skupno mizo z vsemi članicami evrskega območja.
Italijanski zunanji minister je prepričan, da bi bilo mnogo bolje, če bi rešitve za evrsko krizo začeli iskati za skupno mizo z vsemi članicami evrskega območja. FOTO: Reuters
Italijanski minister za zunanje zadeve Franco Frattini je v ponedeljek, dan po novem srečanju nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, izrazil nezadovoljstvo s takšnim načinom reševanja evrske krize. Meni, da globalnih težav ni mogoče rešiti z dvostranskimi pogovori.

Frattini: Sploh ne vemo, o čem sta govorila

Frattini je po poročanju italijanskih medijev ob robu ponedeljkovega srečanja zunanjih ministrov Evropske unije v Luksemburgu dejal, da sploh ne vedo, o čem natančno sta se pogovarjala, niti kakšni so rezultati pogovora.

Italijanski zunanji minister je prepričan, da bi bilo mnogo bolje, če bi rešitve za evrsko krizo začeli iskati za skupno mizo z vsemi članicami evrskega območja. V nasprotnem po njegovem mnenju EU izgublja dragocen čas za rešitev Grčije.

Ob tem je izpostavil podržavljenje banke Dexia, ki je pokazatelj tega, kako bi lahko deloval domino učinek evrske dolžniške krize. Rešitev banke bo države, ki so bile videti imune na krizo, stala zajeten kup denarja, je dejal Frattini.

V Nemčiji so se na Frattinijevo kritiko odzvali s pojasnilom, da sta Nemčija in Francija največji gospodarstvi evrskega območja in da imata zato še posebno odgovornost za prihodnost Evrope.
V Nemčiji so se na Frattinijevo kritiko odzvali s pojasnilom, da sta Nemčija in Francija največji gospodarstvi evrskega območja in da imata zato še posebno odgovornost za prihodnost Evrope. FOTO: Reuters

Nemci: Nemčija in Francija sta največji gospodarstvi in zato imata posebno odgovornost

V Nemčiji so se na Frattinijevo kritiko odzvali s pojasnilom, da sta Nemčija in Francija največji gospodarstvi evrskega območja in da imata zato še posebno odgovornost za prihodnost Evrope in skupne valute.

Frattinija je h kritikam po poročanju nekaterih italijanskih medijev spodbudila preložitev zasedanja voditeljev članic Evropske unije s prihodnjega ponedeljka na 23. oktober, čemur naj bi botrovalo prav dvostransko srečanje Merkel-Sarkozy.

Italijanski zunanji minister tokrat ni prvič kritičen do dvostranskega reševanja evrske krize. Podobne kritike je izrekel že pred letom dni po enem od mnogih dvostranskih srečanj nemške kanclerke in francoskega predsednika, ko je tudi pozval k večstranskemu reševanju krize.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

outHand
11. 10. 2011 16.28
italjani so fauš kr še nekateri imajo nekaj denarja
modrook
11. 10. 2011 15.02
pol pa naj kar merklova i sarko' rešujeta lastne banke, ne pa da vsi evropejci dajemo dnar griji da lahko onadva pokrpata lastne banke... se mi zdi isti primer ko vsi slovenceljni filamo NLB ki so jo tajkuni in politična krema zafural...
Trust35
11. 10. 2011 14.46
Dreko123; Poglejsi podatke WEC (ce si zmozen)Italija je 8 Svetovno gospodarstvo..Problem Italije je dolg,ne gospodarstvo! Ga ni doma NA SVETU ki nebi imel Italijanskih izdelkov (moda,hrana,pohistvo,avtomobili,itd,itd,itd,itd,it... Mi imamo samo dolg in nimamo gospodarstva: Ceprav,ce danes Slovenija gre v stecaj,se nobeden tega nebi niti zavedal;tako smo majhni in nepomembni!
CheGaucho
11. 10. 2011 14.21
Upam, da ne bodo naši postali hlapci nemškim in francoskim politikom, ker ta nepravičen sistem naj kar oni naprej furajo. Menim, da kapitalizem ni za nas, ker je preveč nepravičen in so prevelike razlike...
dreko123
11. 10. 2011 14.02
Trust35 daj ne nabijaj, Italija je u podnu tko kot mi, grčija, portugalska itd.. Samo Francija in Nemčija sta steber € in lahko držita to valuto da ne pade... Italjani naj bodo raje tiho ker bodo še prekleto pomoč francije in nemčije, če se ne bosta slednji odločili da skinita vse nas luzereje s svojih ramen :)
dreko123
11. 10. 2011 14.02
Trust35 daj ne nabijaj, Italija je u podnu tko kot mi, grčija, portugalska itd.. Samo Francija in Nemčija sta steber € in lahko držita to valuto da ne pade... Italjani naj bodo raje tiho ker bodo še prekleto pomoč francije in nemčije, če se ne bosta slednji odločili da skinita vse nas luzereje s svojih ramen :)
Trust35
11. 10. 2011 12.23
Italija je se vedno 8 (OSMO) SVETOVNO gospodarstvo in 3 (TRETJE) Evropsko!!! Z aprimerjavo smo mi Slovenci kot prah v vesolju...
izbriši mi profil admin
11. 10. 2011 12.11
Hahahaha - kaj je Italijančki - prerevni ste postali, da bi se kaj bunili !
Trgovina Burja
11. 10. 2011 12.00
Verjetno celo evropo , vodita ona dva vsak fifti fifti ,tako kot si je zaželel dalnega leta Adolf,z vojno. Kar njemu ni uspelo, bo Mertlovi s pomočjoSarkozijem.