Tujina

Italija je v 66 letih dobila 63. vlado

Rim, 16. 11. 2011 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
11

Italija je dobila novo vlado, ki jo vodi premier Mario Monti. Ta bo poleg tega vodil tudi ministrstvo za gospodarstvo. V 66 letih je to že 63. vlada, sestavljajo pa jo gospodarstveniki in tehnokrati.

Montiju se mudi, saj pritisk finančnih trgov na Italijo ne popušča. Milanska borza je tudi včerajšnje trgovanje končala v rdečem.
Montiju se mudi, saj pritisk finančnih trgov na Italijo ne popušča. Milanska borza je tudi včerajšnje trgovanje končala v rdečem. FOTO: Reuters

Nekdanji evropski komisar in novi italijanski premier Mario Monti bo poleg same vlade, ki je prisegla danes ob 17. uri, vodil tudi ministrstvo za gospodarstvo in finance. 63. italijansko vlado po letu 1945 sestavlja 11 resornih ministrov in pet ministrov brez listnice, 12. ministrstvo pa bo vodil premier sam. Vsi med ministri so tehnokrati in gospodarstveniki, kar pomeni, da se je Monti uklonil Berlusconijevi stranki, ki je zahtevala, da prehodna vlada ne sme biti politična. Imena je Monti že predstavil predsedniku države Giorgiu Napolitanu.

Ob prisegi je Monti dejal, da se bo njegova vladna ekipa osredotočila na "usklajene pobude za gospodarsko rast in razvoj". "Od naših evropskih partnerjev in mednarodne skupnosti smo dobili številne spodbudne signale. Verjamem, da bo vse to vodilo v pomiritev tržnih težav, ki zadevajo našo državo".

Na čelo ministrstva za zunanje zadeve bo stopil dosedanji veleposlanik v ZDA Giulio Terzi di Sant'Agata, obrambni resor bo vodil admiral Gianpaolo di Paola. Oba sta bila danes na prisegi odsotna. Prvi zato, ker je še vedno v Washingtonu, drugi pa je v okviru Natove misije v Afganistanu. Notranje ministrstvo bo vodila Anna Maria Cancellieri, Corrado Clini, ki je bil na ministrstvu za okolje zadnjih deset let generalni direktor, pa bo odslej na čelu ministrstva.

Kot je poudaril Monti, so v njegovi vladi tri ženske, ki bodo vodile notranji in pravosodni resor (Paola Severini) ter ministrstvo za delo in socialne zadeve (Elsa Fornero). Ob prisegi vlade bo potekala tudi predaja poslov med Montijem in njegovim predhodnikom Silviom Berlusconijem.

Izvršni direktor bank Intesa Sanpaolo Corrado Passera bo vodil ministrstvo za razvoj, infrastrukturo in promet. Francesco Profumo bo vodil ministrstvo za šolstvo, visoko šolstvo in raziskave, Lorenzo Ornaghi bo kulturni minister, medtem ko je novemu zdravstvenemu ministru ime Renato Balduzzi. Mario Catania je pristojen za kmetijstvo in gozdarstvo.

Monti po sestanku z Napolitanom
Monti po sestanku z Napolitanom FOTO: Reuters

V vladi je tudi pet ministrov brez listnice. Enzo Moavero Milanesi je pristojen za evropske zadeve, Piero Gnudi za turizem in šport, Fabrizio Barca pa za kohezijsko politiko. Piero Giarda bo skrbel za odnose vlade s parlamentom, Andrea Riccardi pa za mednarodno sodelovanje, poročajo italijanski mediji. Večina novih ministrov italijanski javnosti ni znana.

Ukrepi morajo spodbujati tudi rast gospodarstva

Napolitano je Montiju mandat za sestavo nove vlade zaupal v nedeljo, v soboto zvečer pa je s položaja odstopil premier Silvio Berlusconi. Napolitano je Montiju podelil mandat v upanju, da bo nova vlada sposobna uresničiti potrebne protikrizne ukrepe, s čimer si bo država spet pridobila zaupanje finančnih trgov.

Italijanski analitiki poudarjajo, da najnujnejši ukrepi ne smejo biti samo varčevalni, ampak morajo hkrati spodbuditi rast gospodarstva. Večina Italijanov bi z veseljem podprla davek na premoženje, ki bi ga plačevali najbogatejši, davek na finančne transakcije in predvsem zmanjšanje stroškov politike. V rimskem parlamentu, na primer, sedi kar 945 poslancev in senatorjev z najvišjimi plačami v Evropi.

Manj navdušeni so Italijani nad odpravo predčasnega upokojevanja, še posebej pa nasprotujejo spremembam, ki bi omogočile lažje odpuščanje delavcev. Za katere od teh ukrepov se bo odločila nova vlada, bo znano v naslednjih dneh. Novi premier je že napovedal, da brez žrtvovanj in odrekanj ne bo šlo, je pa hkrati obljubil tudi socialno pravičnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
17. 11. 2011 10.49
+1
Sniff. Čudno, da tebi niso zbrisali komentarja, ko si napisal, da je član Bilderbergov. Meni ga vedno zbrišejo. To pomeni, da tebe ne jemljejo resno mene se pa bojijo ali kaj?? Hahaha. Ja res je Monti je član združenja Bilderbergov, kateri nam krojijo življenje na zemlji.
vetlan
16. 11. 2011 21.32
Zdaj smo lahko mirni. Naša usoda in usoda celotnega EU kot tudi evra je odvisna od "največjih" deloholikov, Grkov in Italijanov. no ja, kar ste hoteli, to imate.
renib
16. 11. 2011 17.49
<<zdaj bodo vidli italjani kaj je to amerika....kar so hoteli to imajo..čao
andisej
16. 11. 2011 17.01
Saj so vse prodali, država nima ničesar več , dolgujemo veliko denarja Pa še vedno nekateri kandidati za predsednika vlade govorijo da je potrebno vse prodat . Res jE EVROPSKLA UNIJA NAS NE POTREBUJE VEČ , SAJ BODO Z NAMI IMELI SAMO PROBLEME .
andisej
16. 11. 2011 16.56
Ta način , bi lahko pri nas uporabili . Mislim da bi tehnična vlada več naredila kot bodo novoizvoljeni poslanci in nova vlada.
carul
16. 11. 2011 16.54
tiger44416.11.2011, 15:562 Naši otroci nas bodo čez 20 let spraševali zakaj smo tako mirno gledali kako so nam finančne in politične elite odvzemali pravice. Ter zakaj smo se preprosto vdali in pustili, da naše dostojanstvo ter pravice dobesedno uničijo. da, smejali se nam bodo, ta bilderbergovec bo sigurno toto italijo kam spravo ja...me zanima
matic cad
16. 11. 2011 15.56
Naši otroci nas bodo čez 20 let spraševali zakaj smo tako mirno gledali kako so nam finančne in politične elite odvzemali pravice. Ter zakaj smo se preprosto vdali in pustili, da naše dostojanstvo ter pravice dobesedno uničijo.
Brazi
16. 11. 2011 14.51
bančniki in ekonomisti, zakuhal krizo, zdej bodo pa še profitiral od nje
kalif001
16. 11. 2011 14.10
ta je tak Macher kot naš Pahor, gotovo tudi on spi samo dve uri na dan, da lahko vodi vse te posle, ostalo pa naredi Red Bull pa to...
snifff
16. 11. 2011 10.17
+1
Zdaj jim bodo pa Bilderbergi dali vetra. Zdaj se naj EU uči, kako se dolgovi terjajo, NWO je že na poti. Ta kriza je za njih idielaen trenutek za njihov nastop.
Mirsad Miro Muharemovi?
16. 11. 2011 08.57
zna biti da bo Slovenija kot prva istopila iz evrozone..ni prvoaprilska,ta informacija že kroži po nekaterim američkim in evropskim-RESNIM-portalima