Tujina

Italija: Bravo, Francija

Rim, 21. 08. 2010 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski notranji minister je pohvalil ukrepe Francije glede Romov in dodal, da si želi, da bi Italija lahko izgnala vse državljane EU brez dohodkov in prebivališča, za katere mora zdaj skrbeti država.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je pohvalil najnovejše ukrepanje Francije glede Romov in dodal, da v Italiji to že dolgo delajo. "Italija že več let uporablja tehniko prostovoljne in podprte repatriacije," je dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera.

Francija izganja Rome, Italija ji ploska.
Francija izganja Rome, Italija ji ploska. FOTO: Reuters

Francija je ta teden začela deportacijo Romov v njihovo državo izvora in do konca avgusta naj bi tako izgnala okoli 700 Romov. Francoska vlada vztraja, da Romi odhajajo iz Francije prostovoljno, potem ko vsaki odrasli osebi izplačajo 300 evrov plus dodatnih 100 evrov za vsakega otroka. Tudi na romunskem notranjem ministrstvu so potrdili, da se Romi v Romunijo vračajo v okviru postopka t. i. prostovoljne vrnitve po francoskem upravnem pravu.

Zakonodaja Evropske unije pa ne dovoljuje državam članicam prisilnega izgona državljanov EU. To po ocenah Maronija, ki je eden vodilnih predstavnikov desnousmerjene Severne lige, ni dobro, zato je v pogovoru za časnik napovedal, da bo o tem govoril z evropskimi kolegi na srečanju 6. septembra v Parizu. Sam meni, da bi bilo dobro, če bi Italija lahko izgnala vse državljane Evropske unije brez dohodkov in brez prebivališča, za katere mora sedaj skrbeti država gostiteljica.

Rušenje nelegalnih romskih naselij in izgon tujih Romov iz Francije je konec julija napovedal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, kar je sprožilo kritike v vrstah francoske opozicije, pa tudi v Romuniji in Bolgariji, od koder izhaja večina tujih Romov na francoskih tleh. Tovrstno ukrepanje je Sarkozy umestil v okvir širše vojne proti kriminalu, francoski volivci pa ga glede na javnomnenjske raziskave podpirajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unknown1
27. 08. 2010 11.34
EL_Hombre najbolši da se vsi romuni preselijo v Francijo pa druge EU države pa jim naj dajo visoko potporo oni pa še naj kaj ukradejo to je najbolši ne? to je demokracija ne?
coyoteugly82@gmail.com
22. 08. 2010 19.12
@EL_Hombre 22.08.2010: Ce si ze taki picajzl, potem si se enkrat preberi moj tekst in bos videl, da sem dajal primerjavo med Romi v Franciji in ostalimi, nisem pa se obesal samo na Rome, kot bi to rad prikazal ti... torej, ce ze kdo opleta nekaj v tri dni, to sigurno nisem jaz...
AlternativeFacts
22. 08. 2010 17.22
@coyoteugly82 - Za razliko od tebe, ki si se obesil na besedo Romi, sem napisal tisto kar piše zgoraj.In to je, da bi Italijani deportirali "VSE DRŽAVLJANE EU-ja", kateri nimajo dohodkov in prebivališča.Sedaj ali smo v EU-ju vsi Romi ali pa opletaš nekaj v tri dni.
coyoteugly82@gmail.com
22. 08. 2010 17.07
@EL_Hombre 22.08.2010, 16:40: Načeloma imaš prav, samo je velika razlika med Romi, ki so bili deportirani iz Francije in nekom, ki je tam delal in potem ostal brez dela... pojmi ti ne grejo, zato pa se sprašuješ bedasta vprašanja in postavljaš bedaste zaključke... vzami si tiste Rome domov, me zanima kako dolgo jih boš tam imel ;)
AlternativeFacts
22. 08. 2010 16.40
"Italijanski notranji minister je pohvalil ukrepe Francije glede Romov in dodal, da si želi, da bi Italija lahko izgnala vse državljane EU brez dohodkov in prebivališča, za katere mora zdaj skrbeti država." - Sedaj ali sem jaz nepismen ali pa živim v retardirani skupnosti.Italijani ne govorijo več o romih ampak o vseh "DRŽAVLJANIH EU-a".Torej dokler bo priseljenec delal in polnil blagajno ter parazitske riti politikov določene države, bo toleriran kot pripadnik skupnosti, pa čeprav kot suženj.Drugače pa, ko bo izgubil zaposlitev, bo deportiran kamor koli.Ja kratka je pot do koncetracijskih taborišč.
mjolnir
22. 08. 2010 14.54
Desktop.Messiah hahaha.... "multikulturalna" Evropa je pa smrtni udarec za evropsko kulturo!
coyoteugly82@gmail.com
22. 08. 2010 14.50
@NoRest 22.08.2010, 01:53: Še en večni študent neke socialne smeri. Daj preberi še enkrat kaj piše, pa pol komentiraj. Nihče ne obsoja tistih priseljencev in tistih Romov, ki dejansko delajo. Vsega obsojanja vredni pa so tisti, ki ne delajo drugo kot zgago in povečini od države še prejemajo kakšno podporo. Malo se pozanimaj kako je stanje v resničnem svetu, ne pa, da živiš v svojem izoliranem in pametuješ o tem, kaj je prav in kaj ni prav.
mjolnir
22. 08. 2010 14.48
Norest Z citiranjem Kresalkinih pamfletov ne boš dosti dosegel glede na večinsko mnenje na teh komentarjih! BTW, kot sem že rekel ne teče beseda o Romih ki so domači, pač pa o TUJCIH! In poznam veliko slovenskih Romov ki so odlično intehrirani inproduktivni ter ne molzejo davkoplačevalski denar!
DarthRevan
22. 08. 2010 14.48
Hrček, me zanima kako všeč ti bo ta člen, ko bo mnenje nekoga sovražno proti tebi. Kar se tiče pa priseljencev je pa tako: Tisti ki delajo, naj imajo mir. Tisti, ki delajo, pa jim ne izplačajo plač, naj jim država pomaga. Tisti, ki pa ne delajo in samo vlečejo nadomestila, no tisti pa lahko to počnejo kar doma. Dovolj pošteno?
mjolnir
22. 08. 2010 14.46
El-Honbre Vsxe to so bile avtohtone skupine, in ne tujci ki so se prisesali na državno blagajno! Saj noben ne preganja svojih Romov, pač pa tujce!
LomilkaSrc
22. 08. 2010 09.51
mislim da bojo Franciji začeli slediti vsi po vrsti. saj priseljenci dobesedno izsiljujejo pravice in nadomestila. v zahvalo pa kradejo kot srake. Pravica do svobode izražanja po 39. členu Ustave RS zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.
anzi_mahackala
22. 08. 2010 04.41
pravilno, če nočejo delat nagnat!
NoRest
22. 08. 2010 01.53
-1
Desktop.Messiah, se strinjam.pocetje je sramotno in vsega obsojanja vredno!se vecja sramota, pa so komentarji, ki jih objavljate tukaj.polni so namreč predsodkov in posploševanja ter kažejo na nerazumevanje t.i. romske problematike.me res zanima, kakšne družbe si želite vsi, ki ste tu tako glasni.vrjetno družbo bele elte, po možnosti klerikalno naravnane, strpne do tujcev le toliko, kolikor delajo manj priljubljena in težka fizična dela-saj bi bili za to placani!...življenski prostor, zdravstvena oskrba itd. skratka normalno življenje, bi moralo biti zagotovljeno vsem, pa tudi če ne delajo nič-kar za rome ne velja!sploh pa, če govorimo tukaj o življenju na račun drugih, kaj bi potem lahko rekli šele za kapitaliste...
variolog
22. 08. 2010 00.11
Mi Slovenci v Sloveniji smo drugorazredna raja, vse ostalo podpira Čebaškova in vlada.Bravo Frans ,Bravo Itali !
JezekSekaSeka02
21. 08. 2010 22.49
Končno se nekaj premika v pravi smeri ... PODPIRAM 100 % !!!
sonnny
21. 08. 2010 22.26
Lahko bi jim tudi naredili kampe za prevzgojo...
Ema Paji?
21. 08. 2010 21.04
-1
mafija,,,,prvo nam kradejo denar pol pa ko smo na dnu,brez dela,pa nas hocejo izgnati,,,taka bo kmalu tudi slovenija
Savrus
21. 08. 2010 20.08
Če bi v Sloveniji izgnali vse tujce nas ostane samo še kakšnih 350.000....
hecate
21. 08. 2010 20.02
nekaterim tu gor: nemorte primerjat izgona romov iz francije z izgonom neplačanih delavcev pri nas...prvi ne počnejo nič in zažirajo državo, drugi pa hočejo le pošteno plačilo za svoje delo. dam franciji prou da izžene tujce ki ne delajo, naši bi pa mogl te delavce poplačat. sramotno da eni strojani dobijo zastonj bajto pa si cele dneve sam rit praskajo med tem k pa pošteni delavci ne dobijo plačila.
victoriosus
21. 08. 2010 19.56
Žalostno dejstvo je, da slovenski sistem je relativno vzdržen (oz. če ne bi bilo tako, bi prej propadel) zato ker je zelo velika večina prebivalstva aktivna oz. nekaj proizvaja, torej PRISPEVA v državno blagajno, in je tistih, ki od državne blagajne živijo, še vedno malo, sploh v primerjavi z Italijo, Francijo, celo USA. Zdaj, če bo vse več brezposelnih, prejemnikov socialnih pomoči, ki so večinoma tujci... sistem ne bo zdržal, ker nas isto število ljudi vzdržuje vse večje število drugih. Vlada pa gospodarstva ne veča..... Ni politično korektna italijanska izjava, ni pa napačna.