Tujina

FOTO: Evropska letališča odpovedujejo lete

Reykjavik/London/Ljubljana, 15. 04. 2010 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vulkanski pepel, zaradi katerega so številna evropska letališča zaprla zračni prostor in ki ga s tal ni mogoče videti, naj bi se v zraku porazgubil šele v nekaj dneh. Vulkan pa bi lahko bruhal še dolgo časa, tudi leto dni.

Odpovedi poletov v petek, 16. aprila 2010

Adria Airways je odpovedala naslednje polete: 1. Let JP450 Maribor London Gatwick in JP 451 London Gatwick Maribor 2. Let JP376 Maribor Bruselj in JP377 Bruselj Maribor 3. Let JP434 Maribor Amsterdam in JP435 Amsterdam Maribor 4. Let JP322 Maribor Pariz Charles De Gaulle in JP323 Pariz Charles De Gaulle Maribor

Potniki bodo svoje potovanje lahko brezplačno prestavili. Spremembo potovanja lahko uredijo na prodajnem mestu, kjer so vozovnico kupili.

Težave, ki jih v letalskem prometu na stari celini že ves dan povzroča vulkanski pepel iz islandskega ognjenika Eyjafjallajokull, ne pojenjajo. Po novem je zračni prostor zaprt tudi na severu Poljske, v Belgiji in Veliki Britaniji pa ostaja zaprt vsaj še v petek. V Nemčiji so zaradi pepela zaprli prva letališča, v Hamburgu in dve v Berlinu.

Zaradi vulkanskega pepela, ki se širi z vetrom, so zračni prostor danes zaprle Velika Britanija, Irska, Nizozemska, Belgija in skandinavske države - Norveška, Švedska in Danska, Finska pa zaenkrat le na severu države. Zračni prostor je na severu države zaprla tudi Poljska.

Vulkan na Islandiji
Vulkan na Islandiji FOTO:

V Belgiji ostaja zračni prostor zaprt najmanj do 18. ure v petek, v Veliki Britaniji pa do 14. ure v petek, čeprav bodo morda že pred tem izjemoma dovolili kakšne lete na Severnem Irskem in Škotskem.

Do velikih težav in množičnih odpovedi letov medtem prihaja tudi v Nemčiji, Franciji in Španiji, hkrati pa o odpovedih letov za Evropo poročajo po vsem svetu. Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je odpovedal današnje lete v in iz Londona ter Bruslja. Odpovedali pa so tudi nekatere jutrišnje polete.

V Nemčiji so zaradi pepela danes zvečer do nadaljnjega popolnoma zaprli letališče v Hamburgu ter letališči Tegel in Schönefeld v Berlinu. Letališči v Frankfurtu in Münchnu, ki se nahajata precej južneje, zaenkrat ostajata odprti. V Španiji so odpovedali že skoraj 500 letov.

Več deset tisoč potnikov je ostalo na tleh.
Več deset tisoč potnikov je ostalo na tleh. FOTO: Reuters

Francoski letalski prevoznik Air France pa je sporočil, da najmanj do petka opoldne odpoveduje vse svoje lete v in iz Pariza. Od 23. ure danes pa do vsaj 10. ure v petek bodo sicer zaprta vsa glavna francoska letališča.

Potniki ostali na tleh

Na letališčih po Evropi, pa tudi drugod po svetu, tako ostaja ujetih na tisoče potnikov. Kot je že pred tem sporočila evropska agencija za nadzor zračnega prometa Eurocontrol, bodo letala zaradi pepela verjetno ostala na tleh najmanj 48 ur, kar pomeni do petka zvečer.

Evropska komisija je vse potnike, ki jim je oblak vulkanskega pepela prekrižal načrte, opozorila, da imajo v skladu s pravili EU iz leta 2004 pravico tako do povračila denarja, ki so ga odšteli za svoje letalske vozovnice, kot tudi do drugih ugodnosti. Kot je poudaril evropski komisar za promet Siim Kallas, je oblak pepela sicer res nekaj izrednega, a to na pravice potnikov ne vpliva.

Zaradi vulkanskega pepela britanske oblasti prebivalce na severu države svarijo, naj ne zapuščajo svojih domov, če ni nujno.
Zaradi vulkanskega pepela britanske oblasti prebivalce na severu države svarijo, naj ne zapuščajo svojih domov, če ni nujno. FOTO: Reuters

Potniki so upravičeni do informacij glede svojih pravic ter glede odpovedi in zamud letov. Letalske družbe so jim dolžne ponuditi "ustrezne osvežilne pijače, hrano in namestitev" ter jim omogočiti, da sami izberejo med povračilom denarja, ki so ga odšteli za vozovnico, ali tem, da jih na izbrano destinacijo prepeljejo kasneje oz. po drugi poti. Vendarle pa potniki niso upravičeni do dodatnih finančnih odškodnin, saj letalske družbe za zamude in odpovedi letov niso same krive.

Številni kupili vozovnice za vlak

Številni potniki v Evropi so se zaradi kaosa v letalskem prometu obrnili na vlak, ki vozi pod Rokavskim prelivom. Družba Eurostar v Bruslju je sporočila, da je prodaja vozovnic za vlak pod Rokavskim prelivom danes strmo porasla. V Bruslju so potnike celo prosili, naj ne prihajajo na postajo, če nimajo veljavne vozovnice, ker nimajo sicer nobenih možnosti, da bi se vkrcali na vlak.

Zaradi vulkanskega prahu naj bi danes odpovedali 21.000 letov, še več pa naj bi jih odpovedali jutri, če se bo prah razširil nad Nemčijo in Poljsko.

Zaradi ustavitve letalskega prometa se je v zagati znašla norveška kraljica Margareta, ki je na praznovanje 70. rojstnega dne v petek povabila številne visoke goste iz tujine. Ruski premier Vladimir Putin pa je moral zaradi oblaka pepela odpovedati obisk pokrajine Murmansk, ki leži ob meji z Norveško in Finsko

Vulkan še vedno aktiven

Islandsko zunanje ministrstvo je danes zvečer sporočilo, da se iz vulkana Eyjafjallajokull še naprej valita pepel in dim in da zaenkrat ni videti, da se bo situacija v kratkem umirila. Nasprotno - strokovnjaki ocenjujejo, da bo vulkanska aktivnost v prihodnjih dneh visoka.

Na Islandiji je zaradi novih poplav sicer v teku nujna evakuacija na stotine ljudi, ki živijo na kmetijah v bližini vulkana. Že pred tem so na jugu Islandiji v sredo evakuirali kakih 800 ljudi.

Pepel visok več kilometrov

Pepel iz vulkana na ledeniku Eyjafjallajokul sega med osem in deset kilometrov v zrak in ga s tal ni mogoče videti, lahko pa bi močno poškodoval motorje letal. Meteorologi menijo, da bi se lahko pepel v zraku porazgubil šele v nekaj dneh.

Pepel in lava bruhata iz kraterja, ki se je odprl 200 metrov pod ledom, zaradi taljenja ledu pa so v okoliških krajih najhujše poplave v zadnjih letih.
Pepel in lava bruhata iz kraterja, ki se je odprl 200 metrov pod ledom, zaradi taljenja ledu pa so v okoliških krajih najhujše poplave v zadnjih letih. FOTO: Reuters

Islandski geofizik Magnus Tumi Gudmundsson pa je opozoril, da bi lahko vulkan pepel bruhal še dolgo časa. Kot je pojasnil, dolžina tovrstnih izbruhov zelo niha – to lahko traja le nekaj dni ali pa celo več kot leto. Glede na intenzivnost Eyjafjallajokula je po mnenju Gudmundssona pričakovati, da bo stvar trajala dolgo časa.

Po mnenju strokovnjaka s Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi Scyllo Sillaya se bo oblak pepela z Islandije verjetno po Evropi širil danes in še v petek zjutraj. Kot je dejal, je prav v petek zjutraj nad Evropo pričakovati veliko količino pepela. Ob tem je sicer dodal, da se prebivalcem celinske Evrope ni treba bati za zdravje. Pepel pa predstavlja zdravstveno tveganje za ljudi, ki živijo blizu njegovega izvora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddrej
04. 05. 2010 12.54
@goso Ali se delaš norca ali pa nimaš pojma :-)
mamica55***
17. 04. 2010 10.02
@goso 16.4.2010 13:37 enmu je porov odnesl, zdej pa tle pametuje . . .
smoljo
16. 04. 2010 13.37
mislim da bomo zaceli se z kolesi vozit,kot v starih casih
Marija Demec
16. 04. 2010 10.35
hehe 14 dni prekmalu so začel popravljat Pučnika....
goso
16. 04. 2010 01.53
Ne vem zakaj pokrovov ne dajo na motorje, pa bi letel skoz prah. So pa tud...
k8rc
15. 04. 2010 23.33
bo treba kurilca kupit mala ledena doba
janžo
15. 04. 2010 22.58
bolš to kot nesreče
k11
15. 04. 2010 19.48
Dokler..Bo..Veljala..SIGMA..Nebo..nič
skydrol7
15. 04. 2010 19.31
ta oblak pepela bo ustavil polovico let.prometa po evropi....... za letalo ki pa zaide v oblak pepela ......se slabo konca....
odbogaposlan
15. 04. 2010 17.41
no ap bo spet recesija!
odkimasin
15. 04. 2010 17.17
Pri nas v Domžalah se še nič ne kadi!
Nakije
15. 04. 2010 17.07
Tuki na Norveskem je ratala katastrofa glede letov. Taxisti sluzijo neverjetno velik. Autobusi in vlaki so polni. Danes je celo en taxist dobu turo iz Trondheima do Osla. Stalo ga je skoraj 900 E. LP
jedi_mind_trick
15. 04. 2010 17.06
Kok je pa ta stvar velika, ta oblak. Mora bit pa kr ogromn da dela take probleme.
AlternativeFacts
15. 04. 2010 16.34
Klampfman @ Sedaj pa pišeš tako, kot da je človek od prvega dne znal vse to, kar zna danes. Nevem, ampak še vedno se naš svet vrti okoli uporabe kolesa, se ti ne zdi?
Klampfman
15. 04. 2010 16.24
Animax 15.04.2010, 14:48 4 Klampfman @ Bo treba kdaj tudi kakšno knjigo ali pa dokumentarec pogledati, pa boš videl, kaj zna šimpanz in kaj ne.Ni samo palčka, tudi kameno orodje.In šimpanzi tudi lovijo v tropu, seveda ne banan. ;) *vzdih* Ja, tudi kamen uporablja. NE ZNA pa privezati kamna in palice skupaj, ter tako narediti ORODJA! Ne zna! In pika. Pa veš zakaj lovijo v tropih? Ker to poveča možnost za uspeh, ter možnost za preživetje. JA, spet smo pri darwinovem boju za preživetje. Noben ne pravi, da nimajo intelegence, a na ravni človeka? Lepo te prosim! Sej pa ni to Planet opic!
miha.123
15. 04. 2010 16.24
@Fulmer - popolnoma jasno je kaj bodo rekli zagovorniki CO2 bonov - PODRAŽITI JIH JE TREBA ! Eko-fanatike ne zanimajo dejstva in resničnost - oni so si ustvarili svojo religijo in v njo verujejo. Tu nimaš z dejstvi in številkami kaj operirat :-)
saintjozef
15. 04. 2010 16.09
KLAMPFMAN, jaz pa poznam človeško vrsto, ki ne zna razmišljati z lastno glavo. Neandertalci, ne pardon, parlamentarci.
bonite
15. 04. 2010 16.01
Tonček Balonček15.04.2010, 13:44 -1 Izgleda, da so zudi na Islandiji na oblasti levaki! Ej nimam nč proti teb ali proti tvojim komentarjem. Sam halo, dej nehi že vsako zadevo komentirat in jo povezovat z bogom ali politiko.
bledin2
15. 04. 2010 15.56
yum yum - jap pomojem sem to epizodo gledal ene 15x :D
Fulmmer
15. 04. 2010 15.55
Me prav zanima kaj bodo sedaj rekli zagovorniki emisijskih bonov za toplogredne pline, tolk sranja cel svet v letu ne naredi....