Tujina

Islandci zmagali na sodišču

Reykjavik, 28. 01. 2013 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je trdila, da je Islandija zaradi propada spletne banke dolžna varčevalcem povrniti minimalno vsoto 20.000 evrov. Toda sodišče Evropskega združenja za prosto trgovino je odločilo, da so Islandci upravičeno zavrnili poplačilo.

Icesave
Icesave FOTO: Reuters

Islandci so dobili še eno potrditev, da so izbrali pravo pot iz krize, ki jih je spravila na kolena leta 2008. Sodišče Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta) je danes razsodilo, da je imela Islandija prav, ko je na podlagi volje islandskih volivcev zavrnila poplačilo obveznosti propadle spletne banke Icesave do varčevalcev v Veliki Britaniji in na Nizozemskem z državnimi sredstvi.

Postopek pred sodiščem, ki ureja spore znotraj Evropskega gospodarskega območja (to poleg 27 članic EU vključuje še Norveško, Islandijo in Liechtenstein), je na podlagi pritožb s strani Velike Britanije in Nizozemske sprožila Evropska komisija.

Ta je namreč trdila, da je Islandija kršila direktivo EU o jamstvih za bančne vloge, po kateri bi morala država varčevalcem spletne banke, propadle islandske banke Landesbanki, po mnenju Bruslja povrniti minimalno vsoto 20.000 evrov.

Sodišče Efte pa je presodilo, da direktiva ne predvideva, da mora islandska država v primeru sistemskih kriz, kot je bila islandska, z javnimi sredstvi poplačati komitente propadle banke v Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Islandija tako po presoji sodišča ni diskriminirala britanskih in nizozemskih varčevalcev.

Islandija je ves čas trdila, da obstaja pravna nejasnost glede obveznosti islandskih davkoplačevalcev, da poplačajo obveznosti Landesbanki, ki je skupaj s svojo spletno različico Icesave propadla ob sesutju prenapihnjenega islandskega bančnega sistema leta 2008.

Islandija je direktivo tolmačila kot obveznost do vzpostavitve posebnega sklada za zavarovanje vlog in ne do državnega jamstva. S prodajo premoženje Landesbanki je po navedbah islandskega zunanjega ministra Ossurja Skarphedinssona že poplačala 93,5 odstotka minimalne vsote in namerava nadaljevati plačevanje.

Ena ovira manj do gospodarskega okrevanja

Zgodba z britanskimi in islandskimi varčevalci Icesave se vleče že več let, ta zgodba pa je vse do zdaj predstavljala tudi eno od spornih točk v islandskih pogajanjih za vstop v EU.
Ko je jeseni leta 2008 propadla Landesbanki in s tem tudi Icesave, sta se britanska in nizozemska vlada odločili poplačati varčevalce v višini skoraj štiri milijarde evrov. Od Islandije sta nato terjali poplačilo te vsote.

Islandija je z Londonom in Haagom sklenila več dogovorov o poplačilu tega dolga, a so islandski volivci dogovora zavrnili na dveh referendumih.

Zadnji dogovor je predvideval, da bo Islandija 3,9 milijarde evrov vračala postopoma do leta 2046; za 1,3 milijarde evrov, kolikor dolguje Nizozemski, bo obrestna mera znašala tri odstotke, za preostali znesek, ki ga dolguje Veliki Britaniji, pa 3,3 odstotka.

V Reykjaviku so zadovoljni s presojo sodišča Efte in so poudarili, da je odločitev dokončna. "Zadeva Icesave tako ni več ovira na poti k gospodarskemu okrevanju države," je v sporočilu za javnost zapisala vlada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
29. 01. 2013 18.23
+1
koliko stane karta za gor
Samko(zadnji Slovenec)
29. 01. 2013 17.23
+4
Lahko bi se še kaj naučili od njih. A ne :)
Kunar
29. 01. 2013 10.52
+9
Vau...no to je zadnji signal, da je islandski način zrušenja vladajoče elite deloval v popolnost.
DeBill
28. 01. 2013 22.24
-1
Hm, tole pa ni ravno v duhu pravičnosti. Dam denar v banko in ta daje kredite, tisti, ki kreditov niso sposobni vračati se jim oprostijo, meni pa prst v rit.
tali?ni tom
28. 01. 2013 23.43
+16
pravilno je sklenilo sodišče ! BREZ DELA NI DENARJA KAR MORAŠ RAZUMETI TUDI S ŠESTIMI RAZREDI OSNOVNE ŠOLE! sistem pa tak kot je ne more vzdržat popolnoma nobene normalne argumentacije da bo v evropi gospodarska rast brez tovarn ki imajo zaposlene potrošnike in da bo folk živel od obresti od denarja ki je virtualen oziroma tudi je nekaj denarja ampak dejansko vse te mahinacije tako globalizacija kot vse kar sodi zraven je dejansko piramidna denarna veriga ! denar je samo za enepar mafijcev ostali pa so dobijo kakor je razsodilo sodišče ! isto je pri nas , zakaj bi moral jaz plačevat kredite ki so jih dobili privatniki kot so zidar,bavčar,šrot,hilda ti so najbol razvpiti pa so še drugi nč bt ! tudi pri nas bi rabili referendum o tej zadevi ker se tiče večine državljanov ki bomo zaradi manjšine ki jo ščiti neoliberalna politična elita prikrajšani od penzij do zdravstva ! ekola takole gre zgodba o uspehu eu ! še en dokaz da je islandski narod nardil prav ko se je uprl vladi ki jih je hotla prodat in zasužnjit ter pozaprl akterje ki so bili v službi tujcev ne lastnega naroda !
Smrekar1
28. 01. 2013 22.03
+11
No, v primerih raznih tožb proti Sloveniji zaradi NLB se lahko brez težav sklicujemo na to. Islandija je s to sodbo dobila približno 25% DBP pomoči iz VB in Nizozemske. S takimi denarci okreva še Severna Koreja, kaj šele Islandija.