Tujina

VIDEO: Islandski premier, ki skriva podjetje v davčni oazi, je odstopil

Reykjavik/Damask/Teheran/Pjongjang/Paris, 05. 04. 2016 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
K.H./STA/U.Z.
Komentarji
904

Islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson, za katerega se je po razkritju panamskih dokumentov izkazalo, da z ženo skriva podjetje v davčni oazi, je odstopil. Gre za prvi odstop kakega politika v aferi, ki je razkrila nove razsežnosti davčnih prevar in korupcije globalne elite.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Selitve zaradi davčnih ugodnosti
    02:57
    Iz 24UR: Selitve zaradi davčnih ugodnosti
  • Iz 24UR: Koliko denarja odteče iz Slovenije?
    04:57
    Iz 24UR: Koliko denarja odteče iz Slovenije?

Potem ko so panamski dokumenti razkrili, da sta imela islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson in njegova žena na skrivaj podjetje s sedežem v tujini, ki je med finančno krizo v državi hranilo na milijone dolarjev v islandskih bančnih obveznicah, se je premier soočal z vse večjimi pritiski.

Gre za prvi odstop kakega politika v aferi, ki je razkrila nove razsežnosti davčnih prevar in korupcije globalne elite, poroča britanski BBC.

Pred parlamentom v Reykjaviku so izbruhnili množični protesti, največji v zgodovini te države doslej. Protestniki so zahtevali premierjev odstop. Opozicijske stranke so zahtevale glasovanje o zaupnici premierju, Islandci pa so po izbruhu afere podpisovali tudi peticijo za njegov odstop. Od 320.000 državljanov jo je doslej podpisalo skoraj 28.000. Gunnlaugssona so k odstopu prvič pozvali tudi v njegovi Stranki napredka. Na družbenem omrežju Facebook so mu svetovali, naj se odpove vsem funkcijam, ker je izgubil zaupanje ljudi.

Islandski premier, ki je v televizijskem intervjuju najprej zatrdil, da zaradi tega razkritja ne namerava odstopiti, in zanikal, da bi storil karkoli nezakonitega, je predsednika Olafurja Ragnarja Grimssona, ki je zaradi afere predčasno končal obisk v ZDA in se vrnil v domovino, danes najprej pozval, naj razpusti parlament, a Grimsson te odločitve ni želel sprejeti, dokler se ne sestane s predstavniki islandskih parlamentarnih strank. Nato je Gunnlaugsson vendarle podal svoj odstop.

Po poročanju BBC naj bi premierski položaj prevzel dosedanji minister za kmetijstvo Sigurdur Ingi Johannsson.

Islandski premier je po hudih pritiskih odstopil.
Islandski premier je po hudih pritiskih odstopil. FOTO: AP

'Izgubil je vso kredibilnost'

"Izgubil je vso kredibilnost," je pred premierjevim odstopom dejal Arntho Haldersson, finančni svetovalec. "Naš predsednik vlade skriva premoženje v davčnih oazah ... Po vsem, kar smo prestali v tej državi, kako se lahko pretvarja, da bo Islandijo popeljal iz finančne krize? Mora oditi," je še dodal.

Lagal je, pravi tudi Anna Mjoll Gudhmundsdottir, raziskovalka turizma. "Ti ljudje pravijo, da so se naučili iz krize, ki se je zgodila leta 2008, toda še vedno skrivajo naš denar," pravi. Mnogi so ogorčeni in opozarjajo, da takšne laži niso dopustne. Sprašujejo se, ali bi vseeno bil izvoljen, če bi volivci prej vedeli za njegove posle v davčnih oazah.

Kaj kažejo dokumenti?

Panamski dokumenti kažejo, da sta zakonca od podjetja Mossack Fonseca offshore podjetje Wintris na otoku Tortola na Britanskih Deviških otokih kupila leta 2007. O tem premier ni poročal, ko je bil izvoljen v parlament leta 2009. Osem mesecev kasneje je svojo polovico v podjetju za en dolar (0,78 evra) prodal svoji soprogi.

Podatki kažejo, da je imelo podjetje Wintris v lasti za skoraj štiri milijone dolarjev obveznic treh največjih islandskih bank, ki so propadle v finančni krizi. Podjetje je tako postalo upnik. Ko je Gunnlaugsson leta 2013 postal premier, je bil vpleten v pogajanja med bankami, kar bi lahko vplivalo na vrednost obveznic, ki jih je imel v lasti Wintris.

A omenjeni premier ni edini islandski politik, ki se je ujel v mrežo zaradi panamskih dokumentov. Ob njem sta se v spornih dokumentih znašla še finančni minister Bjarni Benediktsson in notranji minister Olöf Nordal.

Protesti v Reykjaviku.
Protesti v Reykjaviku. FOTO: AP

So med posamezniki tudi Američani?

V panamskih dokumentih je tudi okoli 3500 posameznikov, ki imajo deleže v offshore podjetjih in ki so podali naslov v ZDA. To sicer še ne pomeni, da gre dejansko za ameriške državljane. Je pa med dokumenti tudi okoli 200 skeniranih kopij ameriških potnih listov, piše The New York Times. Okoli 3100 podjetij pa naj bi bilo povezanih s t.i. "offshore profesionalci" v ZDA.

V 11,5 milijona dokumentov Mossack Fonseca je okoli 215 tisoč offshore podjetij, s katerimi je povezanih 14.153 posameznikov. Ti so povezani s 143 svetovnimi politiki, njihovimi družinskimi članki in tesnimi sodelavci, vključno z 12 visokimi političnimi voditelji, ki so davčne oaze uporabljali za prikrivanje premoženja.

In zakaj do zdaj dokumenti še niso povezali ameriških politikov ali drugih vplivnih ljudi z odvetniško družbo Mossack Fonseca? Eden od razlogov bi lahko bil ta, da je v ZDA precej enostavno ustanoviti slamnato družbo, ocenjujejo strokovnjaki. Američanom ni treba odpirati podjetij v Panami, pravi ekonomist James Henry. "Imamo praktično davčne oaze znotraj ZDA, ki so tako skrivnostne, kot druge davčne oaze," je dejal.

Tudi sodelavci Le Penove skrivali denar preko davčnih oaz

Sodelavci voditeljice francoske desničarske voditeljice Marine Le Pen so vzpostavili "sofisticiran sistem v davčnih oazah" za skrivanje denarja, razkrivajo panamski dokumenti.

Cilj sistema, v katerem je denar krožil preko Hongkonga, Singapurja, Britanskih Deviških otokov in Paname, je bil, "kako denar preko slamnatih podjetij in lažnih računov spraviti iz Francije in se izogniti francoskim organom za pregon pranja denarja," navaja Le Monde.

Ena ključnih oseb v tem sistemu Nacionalne fronte (FN) je Frederic Chatillon, vodja podjetja Riwal, ki je izvajalo komunikacijske storitve za več kandidatov stranke. "Leta 2012, neposredno po predsedniških volitvah, je Chatillon (...) uredil dvig 316.000 evrov iz Riwala in denar prenesel iz Francije," navaja Le Monde.

Ta denar je nato zaokrožil po precej kompleksni poti. Med drugim so z njim v Hongkongu kupili slamnato podjetje z imenom Time Dragon, katerega matično podjetje je imelo sedež na Britanskih Deviških otokih, upravljala pa ga je Mossack Fonseca, panamska odvetniška družba, ki je v središču afere razkritij s panamskimi dokumenti.

Chatillon se je že odzval na razkritje Le Monda in dejal, da je sistem "popolnoma zakonit". V FN pa so v ponedeljek zatrdili, da "niso vpleteni" v afero z razkritimi panamskimi dokumenti. Marine Le Pen sicer napoveduje, da bi prihodnje leto kandidirala na volitvah za predsednika Francije.

Mossack Fonseca sodeloval tudi s podjetji pod mednarodnimi sankcijami

Panamski dokumenti razkrivajo, da je panamska družba za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca sodelovala tudi s 33 posamezniki in podjetji, proti katerim je mednarodna skupnost uvedla sankcije. Med njimi so tudi družbe s sedežem v Iranu, Siriji in Severni Koreji.

V panamskih dokumentih so tudi podjetja, ki sodelujejo s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom.
V panamskih dokumentih so tudi podjetja, ki sodelujejo s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom. FOTO: Reuters

Med podjetji, s katerimi je sodelovala družba Mossack Fonseca, so tudi podjetja povezana z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Eno od podjetij je bilo Pangates International Corporation Limited s sedežem v Združenih arabskih emiratih, specializirano za proizvode iz nafte, kot so maziva in aditivi. Podjetje je bilo stranka Mossack Fonsece več kot deset let. Urad ameriškega finančnega ministrstva za nadzor nad premoženjem v tujini (OFAC) je podjetje na svoj črni seznam dodal julija 2014 in ga obtožil, da je sirski vladi dostavil tisoč ton letalskega goriva za vojaška letala.

Devet mesecev po uvedbi sankcij je družba Mossack Fonseca še vedno urejala dokumente podjetja in trdila, da ima podjetje sedež na Sejšelih in da dobro posluje.

Dokumenti razkrivajo, da je Mossack Fonseca sodelovala tudi z Asadovim bratrancem Ramijem Mahlufom. Predstavniki ameriškega finančnega ministrstva so Mahlufa že leta 2008 označili za sodelavca režima, ki z javno korupcijo pridobiva neprimerne koristi in podpira korupcijo sirskih režimskih uradnikov. Finančno ministrstvo je zamrznilo Mahlufovo premoženje v ZDA, ameriškim podjetjem in posameznikom pa je prepovedalo sodelovanje z njim.

Od leta 1998 pa je družba sodelovala tudi z iranskim podjetjem Petropars Limited, ki ga je nadzirala iranska vlada in proti kateremu je ameriško finančno ministrstvo sankcije uvedlo leta 2010. Petropars je bil opazovalcem iranske politike znan kot posrednik med tujimi podjetji in iranskim ministrstvom za nafto. Sodelovalo je tudi pri razvoju več milijard dolarjev vrednega iranskega nahajališča zemeljskega plina Južni Pars.

Ob odpravi sankcij proti Iranu v začetku leta so ZDA Petropars in druga iranska naftna podjetja umaknile s črnega seznama urada OFAC, poroča Delo.

Mossack Fonseca
Mossack Fonseca FOTO: AP

Družba Mossack Fonseca pa je med drugim sodelovala tudi s podjetjem DCB Finance, katerega lastniki in direktorji prihajajo iz Severne Koreje. Kot razkrivajo dokumenti, sta bila lastnika podjetja severnokorejski uradnik Kim Chol Sam in britanski bankir Nigel Cowie, ki je bil tudi generalni direktor sankcionirane banke Daedong Credit Bank, poroča britanski BBC.

Tega v Mossack Fonseci niso opazili, dokler oblasti Britanskih Deviških otokov leta 2010 niso začele preiskovati drugega podjetja, ki ga je družba ustanovila s severnokorejskimi lastniki. Sodelovanje so prekinili septembra 2010.

Ameriško ministrstvo za finance je sankcije zoper DCB Finance, ki je bilo ustanovljeno leta 2006, uvedlo zaradi zbiranja denarja za severnokorejski režim in povezav z banko, ki je financirala njihov jedrski program.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je v sodelovanju z nemškim Süddeutsche Zeitungom in več kot 100 drugimi novinarskimi organizacijami v okviru projekta #PanamaPapers razkril dogajanje v svetu globalnega kriminala in korupcije. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (904)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

contadino
06. 04. 2016 18.03
Tudi jaz bi nalagal denar v davčni oazi , a ga je žal premalo .
puspan
06. 04. 2016 14.43
-1
To so evropske vrednote, ne pa mi, Rusi , ali Kitajci.
ONniON
06. 04. 2016 14.04
+0
zgledujte se po island
iGURT
06. 04. 2016 14.01
+2
srebrnibreg 05.04.2016 20:46 / Kot je že prašek napisal se res moramo smejati ob teh 10-20 tisočih v Ljubljani in 10 tisočih na Islandiji. Nekdo ne ve šteti. // Tudi tebi gre na smeh?
srebrnibreg
06. 04. 2016 18.05
iGURT
06. 04. 2016 13.54
Uredništvo, popravite članek, ta desničar se že izmika, češ da ni odstopil, in da ...... mah..
Annis
06. 04. 2016 09.39
+3
zanimivo je da so vsi omenjeni napsrotniki amerike in izraela, nikjer se ne omenja nobe bolano bogati american!!! lopovska posla
aaaaaa122121
06. 04. 2016 10.54
+4
na seznamu so tudi rotshildi, banka hscb,... ampak o tem mediji v ameriski pasti seveda ne bodo porocali.
Shisui
06. 04. 2016 15.07
+3
No ja, Ameri imajo bistveno manjše davke na premoženje, kot Evropejci. Saj se jim splača skrivati, itak, ampak šele nad milijardo... Pri nas se splača skrivati že milijon, glede na to, da država pokrade 50% vsega, kar ustvariš.
resslovenka
06. 04. 2016 09.15
+8
Slovenija versus Islandija. Pri nas ne odstopi nihče. Za nič na svetu. Mi državljani smo drugačni, zelo tolerantni in razumevajoči. Zato pa smo tam kjer smo. Daleč od Islandije.
Biofanatik
06. 04. 2016 15.33
+2
HOLAJ SLOVENIJA
06. 04. 2016 08.41
+4
KDAJ BOMO MI DOČAKALI,DA BO ODSTOPIL KAK NAŠ POLITIK ?! NI ŠANS !
Fuck the system
06. 04. 2016 08.50
+5
ficfiric 1
06. 04. 2016 08.58
+8
Ko se boste nehal kregat kdo je bolj bel in kdo bolj rdec...ko vam bo koncno sprocesiralo da za njih ste/smo vsi isti...vazn da seb zepe polnejo ze 25let...folku pa prodajajo zgodbice izpred 70 let da se lahko kregate kot otroc za blokom kdo ima bols igrace...res ne mors verjet...povsod gre folk na ulice zaradi goljufij itd...sam v slo se gre protestirat brezvezne fore..proti gejem, proti migrantom,......vse proti...drgac ce vas kradejo tisto je pa kul...le kdo vas bi zastopil...
resslovenka
06. 04. 2016 09.20
+3
Imaš prav. Mi nismo važni smo le kmetje na šahovnici.
SDS_je_poden
06. 04. 2016 11.02
+1
resslovenka: Dokler res ne bo prišlo do enega resnega, masovnega upora, bomo res samo kmetje na šahovnici. Govorim za slovenijo.
Rains-
05. 04. 2016 21.24
+3
Se pravi je dejansko resnica v teh dokumentih. Samo tisto o Putinu je pa po prepričanju naših dragih rusofilov vse izmišljeno. Njihov veliki idol je brezmadežen.
ficfiric 1
06. 04. 2016 09.00
+3
Nic ni brezmadezen...kdo to pravi...take kvasite sam zagrizeni amerosi...naj odgovarja tako kot vsi....se zmeri me pa niso preprical z tem seznamom ker so ze po celem svetu pogruntal da z tem seznamom neki ni kul...kje so vsi zahodnjaki...pa ne da so tolk brezmadezni ejga...hehehe....
enakostzavse
06. 04. 2016 09.58
-2
Dve miliarde dolarjev je pa prišparal putinček od plače ?
iGURT
06. 04. 2016 13.57
Putin ni omenjen v nobenem dokumentu v tej aferi PanamaPapers, ne še, omenjeni so njegovi prijatelji iz otroštva in podobne.
korintos23
05. 04. 2016 21.15
+6
Petrovc, spodaj berem da imaš ti tudi svojo firmo v Panami, s.p.( socialna pomoč)? hahaha
Neža001
05. 04. 2016 21.21
+1
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 21.41
-4
thetech
05. 04. 2016 20.57
+18
Ko je v Sloveniji protest se pa zbere nekaj 10 ljudi, če je lepo vreme mogoče 100... Bravoo!!
laznivec
05. 04. 2016 21.02
+8
Narod tepcev, fejsbukarjev, oboževalcev bigbraderja in modrijanov.... Poznam mnogo narodov, pa nobenega tako brez osebnosti kot slovenci... Prekmurci žalujemo za Avstro-Ogrsko in zaničujemo slovenske okupatorje.... Res, poden od podna, ti slovenčki....Ampak ego pa mate, ego... Kot večina praznoglavih in brezjajčnih....
srebrnibreg
05. 04. 2016 21.07
+8
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 21.40
-4
Srebrni je slovenjec. Zato skriva priimek. Predniki iz države iste kot praškovi starši.
srebrnibreg
05. 04. 2016 21.44
+4
Slamanti točno tako. Moji in njegovi starši so iz iste države in to iz SLOVENIJE.
Neža001
05. 04. 2016 21.53
+3
srebrni :))). Če bi bil tale osvoboditelj dvakrat bolj pameten, kukr je, bi bil še zmer butast :).
enakostzavse
06. 04. 2016 10.01
+3
osvobojeni pa se predstavlja z polnim priimkom, imenom, naslovom, hahhahaha. Edino kar ve, je menjavanje imen, ker še tu ga je strah da ga razkrijemo, bubanček.
AjdeMiPopuši
05. 04. 2016 20.56
+5
Offshore profesionalci??? A JE TAK TEŽKO PREVESTI NORMALNO KOT PA UPORABLJATI GOOGLE TRANSLATE???
Frane Šajn
05. 04. 2016 20.49
+16
ŽIVELA NEODVISNA IN SVOBODNA SLOVENIJA BREZ PIJAVK IN NARODNIH IZDAJALCEV!
srebrnibreg
05. 04. 2016 20.50
+18
IN BREZ TISTIH KATERI NOČEJO DEMOKRACIJO IN POŠTENO SLOVENIJO.
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 21.37
-5
Demokracijo po SFRJ modelu pravi srebrni :))
srebrnibreg
05. 04. 2016 20.46
+9
Kot je že prašek napisal se res moramo smejati ob teh 10-20 tisočih v Ljubljani in 10 tisočih na Islandiji. Nekdo ne ve šteti.
Petrovc
05. 04. 2016 20.49
+1
srebrnibreg: bodi previden, če se boš tako napenjal, boš dobil pruh=kila!
srebrnibreg
05. 04. 2016 20.51
+4
slamnati ne sekiraj se za moj pruh. Rajši pojdi že enkrat v prvi razred, da boš vedel šteti pa ne boš iz 2 tisoč naredil 20 tisoč.
piljan
05. 04. 2016 20.51
+3
Jaz bi rekel,da ne znajo šteti Islanci,saj cel svet ve,da so Slovenci iz sekte DR ivana najpametniši na zemljini krogli.
Frane Šajn
05. 04. 2016 20.57
+1
Petrovc pa ne dobiš na Kosovem častni dr. Ice Cream! , če si pismen!?:-)
Petrovc
05. 04. 2016 21.01
+1
srebrnibreg: saj, ne, da bi se sekiral, ker imaš pruh! tako sam praviš! Samo ščasoma ti bodo pirhi do kolen viseli.
srebrnibreg
05. 04. 2016 21.02
+4
Petrovc
05. 04. 2016 21.03
-2
Frane: ne da bi ti znal svetovati! Pojdi in poizkusi, ko te že zanima! Vsaj naziv častni hlapec bi lahko kupil, keneda!
Neža001
05. 04. 2016 21.06
+5
Petrovc, a naziv častnega hlapca si si ti nabavu al kako?
Petrovc
05. 04. 2016 21.15
-2
Neža, vidim, da se mi na vsak način želiš vturiti. Povej, kaj bi rada, pa bom videl.
Neža001
05. 04. 2016 21.20
+3
Petrovc, rada bi, da bi ti k pameti prišel - dej se pomatrej, če se imaš s čim :). Sicer pa sam čakam, da padeš v primitivizem, kot ponavadi :).
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 21.41
-2
Neža001 išče tu in preko FB. Ni ji še uspelo.
Neža001
05. 04. 2016 21.45
+4
osvoboditelj, če bi bil rad smartass, morš bit smart. Ti nis. Si sam ass :)).
tedo9GWTSmedo
05. 04. 2016 20.46
+4
Vse s*anje, ki se dogaja v Evropi in nič v Ameriki, je znak, da ga izvajajo v Ameriki. A Bill Gates od vedno plačuje vse davke???
resslovenka
06. 04. 2016 09.26
+2
Kaj te brigata Amerika in Bill Gates. Mi živimo v Sloveniji, kinje manjša od enega velemesta tam. Pa se ne znamo ali pa nočemo spraviti v red. Zakaj že?
Neža001
05. 04. 2016 20.36
+0
mršte fuzbal gledat...
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 20.39
-1
srebrnibreg
05. 04. 2016 20.42
+4
piljan
05. 04. 2016 20.45
+3
Posebno z tem nedonošenčkom,slamnatim Marjanom.
Neža001
05. 04. 2016 20.46
+1
tale osvoboditelj je zmešani Vandorius... stinka na 100 mestrov :)
Petrovc
05. 04. 2016 20.50
+2
Mi fuzbala ne gledamo, mi igramo hokej! To je moška igra!
Neža001
05. 04. 2016 20.52
-1
Petrovc
05. 04. 2016 20.58
+1
Nežka, NE, NE, NE! Jaz še veselo poslujem! V vseh ozirih!
Neža001
05. 04. 2016 20.59
+0
Petrovc
05. 04. 2016 20.59
+1
Neža001
05. 04. 2016 20.59
+2
Petrovc
05. 04. 2016 20.59
-4
Frane Šajn
05. 04. 2016 21.00
+2
Saj poznajo ženske tiste , ki bi radi z mehkim in se zraven še hvalijo , da je mehak kot dušica!
srebrnibreg
05. 04. 2016 21.00
+4
slamanti posluje v hotelu pri mami in ima s. p. (socialno pomoč).
Neža001
05. 04. 2016 21.02
+3
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 21.38
-2
srebrnibreg
05. 04. 2016 21.42
+3
Moja ne rabi k sosedu, ker nisem oženjen z računalnikom in nisem celo noč z njim kot ti.
matija888
05. 04. 2016 20.28
+4
A ima naš premier tudi kakšno podjetje v tujini?
SDS_je_poden
05. 04. 2016 20.21
-1
Všeč mi je, da se je oglasila RTV in demantirala bedarije janeza dobskega, da on ne plačuje prispevka. Plačuje ga, le da preko izvršb z obrestmi. Ima pač preveč denarja. To je to, ko desničarji nimajo pojma o matematiki.
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 20.23
+2
Torej ga ne plačuje in ga izterjajo. To je enako ? Eh revež :)
Skunk Works
05. 04. 2016 20.24
+0
Še en ki zagovarja krajo delovnih ljudi.....Z ukradenim denarjem zna vodit firmo in zaposlovat vsak nesposoben bebec. Druga vprašanje pa je kvaliteta produkta.....
SDS_je_poden
05. 04. 2016 20.24
-1
V bistvu bolj kot ostali financira ta javni zavod. Sej sem vedel, da zato hoče imet več minutaže v oddajah.
SDS_je_poden
05. 04. 2016 20.25
+0
OsvobodimoSlovenijo: Ja, ker prispevek + zamudne obresti je več, kot le prispevek. Kne? V končni fazi ga plača in še to več kot ostali.
piljan
05. 04. 2016 20.25
+0
Ni kaj,vzoren politik,a ne slamnati Marjan.
SDS_je_poden
05. 04. 2016 20.25
-1
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 20.26
+0
Za pravično :) Ne plačuje ga. Iztrejajo ga. Saj ne bodo več dolgo :))
SDS_je_poden
05. 04. 2016 20.28
+0
OsvobodimoSlovenijo: Ja, ker je razlika med paradižnikom in paradajzom... kne? Res huda moralna poteza, samo na koncu ga plača pa več kot ostali. Čestitke tej blesavi logiki.
Skunk Works
05. 04. 2016 20.29
+1
ne ukradejo ga, samo reče se uradno da je to izvršba, zakaj bi moral nekdo še plačevati za enostransko vsiljeno politično propgando...Druga je če bi to služilo vsem državljanom....
SDS_je_poden
05. 04. 2016 20.30
-2
Roseann: Ne ukradejo ga, ampak ga iztirjajo po pravni poti. Tako se pač dela v pravni državi.
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 20.31
+0
Ni panike. On se zate ne sekira, zakaj imaš to takšne more zaradi njega ? Obsedenost ? Nekateri pač niso hlapci kot vi :)
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 20.33
-1
Če te prisilijo plačati nekaj kar ne uporabljaš je to pravna država :)
Skunk Works
05. 04. 2016 20.20
+1
Ja v Sloveniji gre vse v kontra smer, kot v razvitem svetu, imamo pa veliko jugonostalgikov, rusofilov in predvsem v zraku je sovraštvo do amerike. Kot bi bili kje v Palestini ali bližnjem vzhodu, neverjetno. Zato pa je tako kot je. Evropa se ima v veliki meri ameriki zahvaliti za relativni mir in blaginjo 70 let v evropi, tudi slovenija in nehvaležni slovenci.....Sicer bi pod sovjeti čakali po 25 let na avtomobil, stali v vrstah za kruh cela desetletja in pogosto letovali v Sibiriji....In kdaj bo v SLO bolje? Ko bo 50+,.....ko bo 50+ volilcev postalo normalnih evropejcev, normalno dojemljivih ta svet in okolico, kot so to recimo državljani Višegrajskih držav......Bomo kmalu dočakali? Bomo videli,... zaenkrat imajo večino zombiji....
Frane Šajn
05. 04. 2016 20.32
-2
Zivela Rusija s Putinom na čelu, stara Yugoslavija kjer smo znali živeti drug ob drugem kot ljudje razen s svečkarji, z njmi nikoli in nikoli ne bomo. Pa dol z Ameriškimi hinavci in njihovo politiko najnižje sorte! Samo zate Rosi iz dna duše! Frane!
Frane Šajn
05. 04. 2016 20.34
+3
Dol z Ameriškim imperfalizmom in njegovo pokvarjeno naturo!
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 20.37
+2
Frane. Ne se sekirat. Boš šel k svojemu rdečemu idolu in bo OK. Tudi za nas.
vsismosužnji
05. 04. 2016 20.19
+4
malo se spomnimo - štirje prisvojitelji so že leta 91 vdrli v pokojninsko blagajno in jo spraznili!!!policija je bila tako ažurna da še danes niso pričeli s preiskavo!!!
SDS_je_poden
05. 04. 2016 20.20
+2
Spomnim se članka v časopisih takrat. Že 91 bi nam moralo biti jasno, da so pri koritu sami lopovi.
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 20.26
+5
piljan
05. 04. 2016 20.29
+0
Slamnati,večina so tovariši,žal boš spet razočaran in ne boš razumel.Bili so tvoji tovariši.
Frane Šajn
05. 04. 2016 20.35
+0
Saj se ve, dokončno bomo pa prišli do tega ključa takrat pa bog se vas usmili!
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 20.38
+0
Piljan :) A so vaši stran gledali ? Dajte vnuke fopat :)
piljan
05. 04. 2016 20.56
+0