Tujina

Iskanje po spletu z besedami 'nesreča ferrarija' blokirano, oče voznika odstavljen

Peking, 04. 09. 2012 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska elita je večkrat deležna kritik. Te so zaokrožile tudi na račun ferrarija, s katerim je sin tesnega zaveznika kitajskega predsednika zakrivil nesrečo, v kateri so umrli on in dve ženski. Predsednikovega zaveznika so domnevno zaradi nesreče odstavili.

Kitajsko vodstvo je pred velikimi menjavami, ki ga čakajo to jesen, prizadel nov škandal. Tesnega zaveznika kitajskega predsednika Hu Džintaa so odstavili z visokega položaja v partiji – domnevno zato, ker je njegov sin s prehitro vožnjo dragega ferrarija zakrivil prometno nesrečo, v kateri so umrli on in dve mladi ženski.

Tesni zaveznik kitajskega predsednika Hu Džintaa 55-letni Ling Džihua je bil ta konec tedna odstavljen s pomembnega položaja vodje glavne pisarne vplivnega politbiroja kitajske Komunistične partije ter nastavljen na neko občutno nižjo funkcijo. Uradnega pojasnila za presenetljivo degradacijo v Pekingu niso podali.

A hongkonški časnik South China Morning Post je ob sklicevanju na neimenovane vire nato poročal, da je za vsem marčevska sporna prometna nesreča, v kateri je umrl Lingov sin. Ta naj bi po Pekingu divjal z dragim ferrarijem in zakrivil nesrečo, v kateri sta poleg njega umrli še dve mladi ženski, ena naj bi bila ob trčenju gola.

Iskanje po spletu z besedami "nesreča ferrarija" je na Kitajskem blokirano.
Iskanje po spletu z besedami "nesreča ferrarija" je na Kitajskem blokirano. FOTO: Reuters

Poročila o nesreči so marca zakrožila med kitajskimi mikroblogerji – skupaj z ugibanji o vpletenosti sina nekega pomembneža ter kritikami na račun dragega športnega avtomobila, vrednega kakih 800.000 dolarjev. Vse od takrat je iskanje po spletu z besedami "nesreča ferrarija" na Kitajskem blokirano.

Najnovejši škandal sledi odmevnemu propadu nekdaj visokega kitajskega funkcionarja Bo Šilaja, ki so se mu pred tem obetali celo najvišji položaji v državi. Bojeva soproga Gu Kajlaj je bila nedavno obsojena zaradi umora britanskega poslovneža Neila Heywooda, potem ko je propadel večmilijonski posel in naj bi Heywood grozil njenemu sinu.

Tudi ta primer je vzpodbudil kritike na račun velikega bogastva in razsipnega življenjskega sloga pripadnikov kitajske elite, medtem ko milijoni Kitajcev še vedno živijo pod mejo revščine. Sin Bo Šilaja in Gu Kajlaj je namreč obiskoval elitne zasebne šole v Veliki Britaniji in naj bi prav tako vozil ferrarija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infadel_no1
04. 09. 2012 21.36
+3
Komunisti ne omorejo iz svoje kože, sploh pa sedaj ko jih je premamil kapitalizem!
anon.si
04. 09. 2012 15.42
+9
Rdečkarji, tudi če se vas je 20 let nazaj ognila roka pravice imenovana lustracija, to še ne pomeni da ne bo prišla za vami. Vse ob svojem času. Pričakujte nas.
goliinbosi
04. 09. 2012 14.19
+17
V Sloveniji je drugače. Odtipkajte v google Kacinov klanec in je takoj zadetek.
BMW X5
04. 09. 2012 15.20