Tujina

FOTO: Let MH370 se je končal v Indijskem oceanu, koordinat ni zaradi prestarega satelita. Svojci: Ni mogoče, ni mogoče ...

Perth/Kuala Lumpur, 24. 03. 2014 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pot izginulega malezijskega letala se je končala v Indijskem oceanu, je svojcem potnikov in javnosti sporočil malezijski premier. Gre za podatke, pridobljene z analizo podatkov, ki pa se skladajo z vse več predmeti, ki so jih opazili na odročnem območju, kjer naj bi se strmoglavljenje zgodilo.

Malaysia Airlines globoko obžaluje, da moramo onkraj razumnega dvoma sprejeti, da je letalo MH370 izgubljeno in da nihče na krovu ni preživel. Kot boste slišali od predsednika malezijske vlade, vsi dokazi kažejo, da je letalo strmoglavilo v južnem Indijskem oceanu. Družba Malaysia Airlines v sporočilu sorodnikom potnikov leta MH370
Letalski prevoznik Malaysia Airlines, katerega letalo je pred šestnajstimi dnevi izginilo neznano kam, je sorodnike potnikov danes poklical na nujni sestanek, o tem, da za njihove drage ni več upanja, pa so jih obvestili kar s SMS sporočilom.

Malezijski premier Najib Razak pa je sklical tiskovno konferenco in sporočil, najnovejša odkritja v zvezi z letalom, ki jih je malezijskim oblastem posredova britanska služba za preiskovanje letalskih nesreč.

Kot je dejal, so s še nikoli uporabljeno analizo satelitskih podatkov ugotovili, da je bila zadnja pozicija letala sredi Indijskega oceana, zahodno od Pertha. Tam je letalo tudi strmoglavilo, saj daleč naokoli ni kraja, kjer bi bilo mogoče pristati.

Sky News medtem poroča, da naj bi za sorodnike že urejali let v Avstralijo.

Kitajske oblasti pa so medtem sporočile, da so od malezijskih že zahtevale vse podatke, na podlagi katerih so zaključili, da za pogrešano letalo ni več upanja. Prav tako pričakujejo, da obvestilo, da je letalo strmoglavilo, ne pomeni, da ga bodo Malezija in druge države nehale iskati.

Sporočilo malezijskih oblasti je svojce, ki so vse od izginotja letala živeli v veliki negotovosti, a so vseeno ohranjali kanček upanja, popolnoma šokiralo. Ljudje so jokali, vpili, ali le nemo strmeli predse. "Ni mogoče, ni mogoče," je vpila neka ženska. Vsaj štirje svojci so potrebovali zdravniško pomoč.

Na vprašanje o metodi, s katero so prišli do zaključka o lokaciji strmoglavljenja, je Chris McLaughlin, predstavnik Inmarsata, kjer so izvedli analizo podatkov, dejal, da so podatke, ki so o letu znani, primerjali s serijo letov drugih letal in prišli so zaključka, da je od vseh možnih poti, ki bi jih lahko izbralo letalo, možna le južna pot.

"Metoda omogoča določitev najverjetnejše poti, z možnostjo odstopanja okoli 160 kilometrov. Žal je nad Indijskim oceanom satelit iz leta 1990, ki ni opremljen z GPS. Zato lahko le rečemo, da menimo, da je to prava lokacija strmoglavljenja, ne moremo pa posredovati natančnih koordinat, ker sistem tega ne omogoča," je dejal McLaughlin.

Iskanje letala Malaysia Airlines
Iskanje letala Malaysia Airlines FOTO: Reuters

Vse več predmetov, ki bi lahko pripadali letalu

Po tem, ko so satelitske podobe pokazale, da so v Indijskem oceanu blizu Avstralije predmeti, ki bi lahko bili povezani s pogrešanim malezijskim letalom, je zadevo preiskalo kitajsko vojaško letalo. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua je posadka vojaškega letala tudi sama opazila bele predmete, kvadrataste oblike. Med predmeti sta dva relativno velika, medtem ko so ostali manjši.

Proti lokaciji se je že odpravil kitajski ledolomilec Snežni zmaj, prav tako pa na mesto najdbe pluje tudi flota kitajskih ladij. Obvestilo o najdbi so dobili tudi Avstralci, ki zadevo preiskujejo. Američani so se v akcijo vključili z letalom, ki ima detektor črnih skrinjic.

Nove sumljive predmete je opazila tudi posadka avstralskega vojaškega letala. Štiri predmete so opazili v morju približno 2500 kilometrov jugozahodno od Pertha. "Poudarjam, da ne vemo, če so ti predmeti povezani z letom MH370," je povedal avstralski minister Tony Abbott. "Vseeno upamo, da bomo lahko prišli do teh predmetov in da bomo korak bližje rešitvi te tragične skrivnosti," je dodal. Predmetoma se bo skušala približati avstralska vojaška ladja.

Iskanje malezijskega letala se vse bolj usmerja proti južnemu delu Indijskega ocena.
Iskanje malezijskega letala se vse bolj usmerja proti južnemu delu Indijskega ocena. FOTO: Reuters

Nove težave za Malaysia Airlines

Letalska družba Malaysia Airlines je medtem imela težave še z dvema letaloma. Letalo, ki je potovalo iz Malezije v Južno Korejo, je moralo danes zjutraj pristati v Hongkongu. Letalska družba je sporočila, da so morali let MH066 preusmeriti zaradi pokvarjenega generatorja. Dodatnih pojasnil niso želeli dajati.

Včeraj pa je imelo njihovo letalo težave v Nepalu. Jata ptic se je ob pristanku zaletela v letalo in razbila vetrobranska stekla, a je pilot vseeno uspešno pristal in na koncu nihče ni bil poškodovan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (523)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 03. 2014 12.10
+2
Z izginotjem malezijskega letala MH370 je izginilo tudi 20 zaposlenih v ameriškem podjetju Freescale Semiconductor, ki so bili na tem letu, Štirje med njimi so bili solastniki patenta polprevodnikov 8.671.381 B1 za ARM mikrokrmilnik KL03, ter s tem povzročilo znanega trilijardera, sionista, bankirja in globalista Jacob-a Rothschild-a edinega lastnika patenta, ki mu omogoča dodatne tržne dobičke v milijardah (zlasti v obrambni industriji), kot tudi nadzor nad sistemi, na katere se sam patent (tj. polprevodnik) nanaša (tj. se tam nahaja). --------------------------------------------------------------------------------------------- Freescale Semiconductors je nedavno izdal do sedaj najmanjši ARM mikrokontroler KL03 za obrambne radarje, in to nedavno pred izginotjem malezijskega letala MH370.
joze drugi
25. 03. 2014 08.06
+2
24ur, bi lahko vi omejili dovoljeno število komentarjev, na novico, na določeno razumno število. Včasih se da iz komentarjev zvedet več kot iz novice, zato jih tudi beremo, ker so novice na vašem portalu takšne kot so. Vendar ob vašem dopuščanju smetenja s komentarji boste kmalu zgubili še dodaten del bralcev. Še časa za samo scrolanje skozi nekatere komentarje je škoda.
Praškovarit
25. 03. 2014 07.54
-2
a pa sta se unadva iranca k sta pasuže ukradla poznala?
Praškovarit
25. 03. 2014 07.35
-1
ko bojo pa potrdili, da so deli od tega taistega aviona bom pa verjela, prej pa ne. kako lahko trdijo, da je letalo strmoglavilo tam????? IN ZAKAJ???!!
rdecioktober
25. 03. 2014 07.31
+1
Vsak normalen ve že od začetka, da je padel v ocean ...
Začni Živeti
25. 03. 2014 07.18
+1
Dejstvo je da ponovno lažejo in prikrivajo realno resnico! zakaj?! zato ker ima svetovna elita s takimi izginotji povne roke dela...... z razno raznimi poskusi na ljudeh! to je dejstvo! saj živimo na zemlji!
Venividivici1
25. 03. 2014 07.12
+2
Kakršni te-pci, tak portal.Kje imajo ti komentatorji pamet?
sdkk
25. 03. 2014 07.12
-2
Letalo je bilo sestreljeno, največja verjetnost ...
Praškovarit
25. 03. 2014 07.38
+0
TO SE BO dalo dokazat če bodo našli ožgane dele letala
slayer2
25. 03. 2014 06.47
+4
Ne verjamem!!!!!!
Bruhalnica24
25. 03. 2014 06.23
+0
Jasno je da ni mogoče in je vse samo laž... Frelance semiconductors
Krta?a 21
25. 03. 2014 07.20
-3
Krta?a 21
25. 03. 2014 07.34
+2
Sem ze najdel. Ce vsi lastniki patentov pomrejo, postane lastnik freescale semiconductors, katere lastnik pa je ponovno rotshield. Baraba, ne mors verjet...
Krta?a 21
25. 03. 2014 06.11
+5
Sicer malo tezko zastopim, najprej naj bi letelo proti Maldivom, zdaj ze proti Perthu. Razlika v teh dveh podatkih je kot noc in dan? Ali nekdo nima pojma o geografiji ali pa ima nekdo nekoga za norca?
Krta?a 21
25. 03. 2014 06.13
+4
pa se 2500 km jugozahodno od pertha. Ja najbolje da ga iscejo kar po celem svetu no....
+30
no, delajmo se, da verjamemo malezijcem... letalo je obrnilo tam gori nad morjem, točno vedo kje, 12 minut letelo nazaj točno proti Kuala Lumpurju, vse do takrat sta kontrolor in pilot normalno kramljala, čeprav je letalo letelo že 12 minut v kontra smer... rekel je lako noč, potem je pilot ugasnil radio in transponder, in v ravni črti pičil do tja, ker so ga zdaj baje našli. pa poglejmo: odprimo zemljevid, najdimo malezijo, avstralijo.... potegnimo črto od točke, ker pravijo, da je izklopil transponder, do točke, kjer so ga zdaj baje našli... vas kaj zmoti? gre ta črta non stop nad odprtim morjem? ne. prečka kakšno državo? ja. katero? malezijo. kje? glej gleeej, črta gre točno nad Kuala Lumpurjem! nad vojaškim oporiščem v predmestju! nad letališčem. mimo desetine letalskih, civilnih, stacionarnih, meteoroloških, vojaških radarjev. vsaj 50 radarjev bi moralo zaznati to letalo! tu pa začne stvar zaudarjati: eno uro prej jim je izginilo neko letalo, zdaj pa jim nad glavo leti eno letalo viška! in kaj se zgodi? nič. letalo je uradno pogrešano, uradno ga ni zaznal noben radar, uradno ga ni nikjer. nihče ne ve nič. . . . . se še lahko delate, da verjamete? :)
Praškovarit
25. 03. 2014 07.41
+3
ti se pa že odloč, a je blo sestreljeno, al jso se mrliči 7 ur vozil okol, al kaj zdej? če bi bilo sestreljeno nad kopnim bi valda kaj padlo na tla, pa ne glih v đunglo
lolipoly
25. 03. 2014 02.54
+10
24 ur ce ze imate kontrolo nad komantarji , zakaj potem ne brisete te bedake tu , ki napolnijo stran brezsmiselno?
+1
+0
ha ha, pravkar se je nekdo izdal :D
lunatix28
25. 03. 2014 01.27
"Lost in space..."
Mr.
25. 03. 2014 01.09
+1
Morda malo grdo povedano, vendar vsak bi se lahko zavedal, da še nobeno letalo ni bilo toliko časa v zraku, da če bi kje pristalo pa bi se v 14 dneh tudi izvedelo... tako da tisti ki so pričakovali čudež bi se morali že prej spustiti na realna tla... Žal meni je hudo za vse na letalu in tudi njihove svojce... vendar tako je življenje... .
DrFake
25. 03. 2014 01.22
+2
....točno ja..grdo je blo to povedano, maš prav, po zakonu ni dovoljeno proglašanje mrtvecev predno se jih najde ali pa da se najde kakršnekoli dokaze. Za mrtve pa se jih lahko proglasi šele po kakšnem letu ali več, odvisno od zakonov države
StaJeTuJe
25. 03. 2014 00.10
+10
delajmo se, da verjamemo malezijcem... letalo je obrnilo tam gori nad morjem, točno vedo kje, 12 minut letelo nazaj točno proti Kuala Lumpurju, vse do takrat sta kontrolor in pilot normalno kramljala, čeprav je letalo letelo že 12 minut v kontra smer... rekel je lako noč, potem je pilot ugasnil radio in transponder, in v ravni črti pičil do tja, ker so ga zdaj baje našli. pa poglejmo: odprimo zemljevid, najdimo malezijo, avstralijo.... potegnimo črto od točke, ker pravijo, da je izklopil transponder, do točke, kjer so ga zdaj baje našli... vas kaj zmoti? gre ta črta non stop nad odprtim morjem? ne. prečka kakšno državo? ja. katero? malezijo. kje? glej gleeej, črta gre točno nad Kuala Lumpurjem! nad vojaškim oporiščem v predmestju! nad letališčem. mimo desetine letalskih, civilnih, stacionarnih, meteoroloških, vojaških radarjev. vsaj 50 radarjev bi moralo zaznati to letalo! tu pa začne stvar zaudarjati: eno uro prej jim je izginilo neko letalo, zdaj pa jim nad glavo leti eno letalo viška! in kaj se zgodi? nič. letalo je uradno pogrešano, uradno ga ni zaznal noben radar, uradno ga ni nikjer. nihče ne ve nič. . . . . se še lahko delate, da verjamete? :)
Menelick
25. 03. 2014 00.42
+1
Trn Kolk vzdevkov ti uporabljaš? Vidimo pa da obvladaš potegnit ravno črto med dvema točkama
Hyphx
25. 03. 2014 01.10
+0
@Ona je BOMBA!... sploh ne bom do konca prebral tvojega komentarja ker si ze v prvih 2 stavkih vse narobe napiso haha..
ginem
24. 03. 2014 23.54
+7
delajmo se, da verjamemo malezijcem... letalo je obrnilo tam gori nad morjem, točno vedo kje, 12 minut letelo nazaj točno proti Kuala Lumpurju, vse do takrat sta kontrolor in pilot normalno kramljala, čeprav je letalo letelo že 12 minut v kontra smer... rekel je lako noč, potem je pilot ugasnil radio in transponder, in v ravni črti pičil do tja, ker so ga zdaj baje našli. pa poglejmo: odprimo zemljevid, najdimo malezijo, avstralijo.... potegnimo črto od točke, ker pravijo, da je izklopil transponder, do točke, kjer so ga zdaj baje našli... vas kaj zmoti? gre ta črta non stop nad odprtim morjem? ne. prečka kakšno državo? ja. katero? malezijo. kje? glej gleeej, črta gre točno nad Kuala Lumpurjem! nad vojaškim oporiščem v predmestju! nad letališčem. mimo desetine letalskih, civilnih, stacionarnih, meteoroloških, vojaških radarjev. vsaj 50 radarjev bi moralo zaznati to letalo! tu pa začne stvar zaudarjati: eno uro prej jim je izginilo neko letalo, zdaj pa jim nad glavo leti eno letalo viška! in kaj se zgodi? nič. letalo je uradno pogrešano, uradno ga ni zaznal noben radar, uradno ga ni nikjer. nihče ne ve nič. . . . . se še lahko delate, da verjamete? :)
+4
danes me pa nekam radi dobesedno citirate, in vsi z novoustvarjenih profilov...... skyičev stil... :D
Igi31
24. 03. 2014 23.53
+4
vzeli so si cas za "iskanje", ker so si ga mogli da so lahko pospravili razbitine letala ki so ga sestrelili zaradi ugrabitve.
ponosen_na_24ur
24. 03. 2014 23.49
+11
ju3 bodo izvelekel nek aluminj ki so ga sami tm postavili in bo to to. Zelo smrdi vse skupaj