Tujina

FOTO in VIDEO: Potnike po nesreči pošiljali v kabine

Rim, 20. 01. 2012 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Reševalne ekipe teden dni po nesreči zopet nadaljujejo iskanje 21 pogrešanih oseb. Ladja, ki je nasedla pri otoku Giglio, je namreč spet stabilna. Sicer pa italijanski sredozemski obali preti huda katastrofa. Pojavili so se novi posnetki kaosa po nesreči.

Italiji zaradi ladje, ki je nasedla pri otoku Giglio, grozi najhujša ekološko katastrofa. V ladijskih rezervoarjih je namreč kar 2.400 ton nafte, ki bi se lahko izlila in onesnažila eno najdragocenejših in najbolj pristnih obal Sredozemlja. Sedem dni po nesreči ladje, ki tehta kar 114.500 ton, namreč še vedno obstaja možnost, da bi ladja zdrsnila s čeri, na katero je nasedla, in se popolnoma potopila.

Pri tem bi lahko iz rezervoarjev iztekla omenjena količina nafte, to pa bi povzročilo najhujšo katastrofo po letu 1991, ko je pri obali Genove potonil tanker Amoco Milford Haven, na katerem je bilo kar 144.000 ton nafte. Čiščenje tega območja je bilo končano 17 let po nesreči, razbitine ladje pa so še vedno na dnu morja.

"Če bo Costa Concordia še naprej drsela in bo pri tem v morje začelo iztekati gorivo, potem lahko govorimo o letih in milijonih evrov, ki bodo potrebni, da bo vse zopet čisto," je povedal Luigi Alcaro, vodja morske agencije za izredne razmere (ISPRA). Italijanski okoljski minister Corrado Clini pa pravi, da je količina nafte in mehanskega olja v ladji ekvivalentna količinam, ki jih prevažajo manjši tankerji. Če bi se res zgodilo, da bi v morje začela počasi iztekati nafta, bi bila okolju povzročena velika škoda, dodaja.

Otok Giglio v svetu slovi kot znano letovišče za potapljače, skupaj s pripadajočim otočjem pa je dom za več kot 700 rastlinskih in živalskih vrst, vključno z želvami, delfini in tjulnji. Alcaro je povedal, da bi po najbolj optimističnem scenariju stabilizirali ladjo in iz nje prečrpali vso nafto. Uporabili bi tehniko "vročega čepa". "Nafta na ladji je zelo gosta in lepljiva, zato bi morali v trup ladje izvrtati luknjo, segreti nafto, da bi postala bolj tekoča in bi jo bilo lažje prečrpati," je pojasnil Alcaro. Dodal je, da pri prečrpavanju nafte iz 13 zunanjih ladijskih rezervoarjev ne bi bilo večjih težav, precej težji pa bi bil ta postopek pri notranjih rezervoarjih.

Če pa bo ladja potonila, potem bi bilo po njegovih besedah bolje, če bi se rezervoarji razbili in bi nafta splavala na površje. "Seveda bi nekaj tednov vladala panika, vendar pa bo črn madež na morju lažje opazili in ga tudi lažje izčrpali. Najhujši scenarij pa bi bil, če bi nafta počasi iztekala iz ladje," meni Alcaro.

Hkrati je spomnil na nesrečo ladje Sea Diamond, ki se je zgodila leta 2007 pri grškem otoku Santorini. Nafta je namreč iz te ladje iztekala kar tri leta, vsak dan pa je je v morje izteklo približno 30 kilogramov.

Na otoku Giglio je glavna panoga prav turizem. Tamkajšnji prebivalci se bojijo uničujočega udarca za njihov turizem. 40-letni lastnik tamkajšnje restavracije Massimiliano Botti je dejal, da bi v tem primeru lahko vrgli proč ključe od svojih hiš in se vrnili šele  čez 10 let.

Ladja leži na boku okoli 150 metrov od obale.
Ladja leži na boku okoli 150 metrov od obale. FOTO: Reuters

Iskanje pogrešanih se nadaljuje

Italijanski reševalci so danes zvečer zopet začeli z iskanjem 21 pogrešanih. "Ladja je zopet stabilna in iskanje v zgornjih prostorih ladje se lahko nadaljuje," je povedal predstavnik italijanske mornarice Alessandro Busonero. Predstavnik obalne straže Cosimo Nicastro pa je povedal, da bodo potapljači najprej ocenili stanje v potopljenih delih ladje. Po njegovih besedah bo sicer reševanje usmerjeno v tretje nadstropje ladje, kjer so bili rešilni čolni.

Sicer pa upanja za preživele skoraj ni več. Danes ponoči se je ladja spet premaknila, zato so iskalno akcijo začasno že tretjič prekinili. Skupaj je v nesreči ladje umrlo 11 oseb, 21 pa jih še pogrešajo. Italijanske oblasti razmišljajo o dokončni prekinitvi iskanja pogrešanih. Že od nedelje namreč niso našli nobenega preživelega. "Reševalce prosim, da ne izgubljajo časa in naredijo vse, da najdejo mojo hčer, živo ali mrtvo," je dejala Sartonino Soria. Njena hči Erika je bila članica posadke.

Šele ko končajo iskalno akcijo, lahko delo začnejo strokovnjaki, ki bodo iz ladijskih rezervoarjev začeli črpati kar 2400 ton nafte. Clini je izrazil bojazen, da se bo ladja zaradi poslabšanja vremena premaknila za od 50 do 90 metrov. Ob tem obstaja tudi nevarnost, da se bo dodatno poškodovala. To bi pomenilo, da bi lahko iz ladje začelo iztekati gorivo.

Potnikom zagotavljali, da je vse v najlepšem redu

Danes so sicer v javnosti odmevali novi posnetki trenutka, ko je ladja nasedla. Eden izmed amaterskih posnetkov kaže, kako je ladijsko osebje po nesreči najprej potnikom zagotavljalo, da je vse pod nadzorom in naj se vrnejo v svoje kabine. Šele nekaj minut za tem so izdali poziv k evakuaciji. "Lepo vas prosimo, da se vrnete v kabine ali pa odidete v dvorano, če želite", pravi ženski glas na posnetku, ki dodaja, da le prenaša kapitanovo sporočilo. "Uredili bomo težave, ki jih imamo z električnim generatorjem. Vse bo v redu. V redu je tudi, če želite stati tu", nadaljuje predstavnica posadke.

V spodnjem videu, ki ga je objavila La Republicca, si lahko pogledate animacijo, kako naj bi odstranili ladjo.

Reševalci bi si lahko pri dvigu ladje pomagali s posebnimi plavajočimi baloni. Druga, veliko bolj skrajna možnost, pa bi bila, da ladjo razrežejo na manjše kose in jo nato odstranijo.

Reševalci so objavili nove posnetke iz trupa ladje Costa Concordia, ki prikazujejo, kako se potapljači prebijajo skozi ladijske hodnike.

Družba bo izplačala odškodnino

Italijanski mediji poročajo, da je lastnica ladje, družba Costa Crociere, predstavila načrt za izplačila odškodnin potnikom. Vsaki družini naj bi izplačali do 480.000 evrov. Povrnili bodo tudi stroške za izgubljeno prtljago, in sicer od 2.700 do 4.500 evrov. Kot smo že poročali, se je več kot 70 potnikov odločilo za skupinsko tožbo proti lastnikom ladje. Njihov cilj je doseči najmanj 10.000 evrov odškodnine.

Reševalci na nasedli ladji - 7
Reševalci na nasedli ladji - 7 FOTO: Reuters

Kapitana suspendirali, v javnosti zakrožil še en posnetek

Družba Costa Crociere je suspendirala kapitana ladje Francesca Schettina, ki je zaradi obtožb o večkratnem uboju še vedno v hišnem priporu. Preiskovalci ga obtožujejo tudi, da je ladjo zapustil, še preden je bila končana njena evakuacija.

Potem ko je za razburjenje poskrbel že posnetek prerekanja med kapitanom in vodjo obalne straže Gregoriom de Falcom, najnovejši posnetek meče slabo luč na posadko. Čeprav so že izdali ukaz, da si morajo vsi nadeti rešilne pasove, na kapitaniji pa so tudi dobili obvestilo potnice, da se je v jedilnici zrušil strop, je ta, ki je klical, zanikal, da bi imeli resne težave. Trdil je, da so zgolj ostali brez elektrike.

Člani posadke, na katere letijo številne kritike, se vračajo domov.
Člani posadke, na katere letijo številne kritike, se vračajo domov. FOTO: Reuters

Sprememba smeri ni bila uradno potrjena

Schetttino naj bi se za pot blizu otoka Giglio odločil, da bi pozdravil svojega predhodnika na čelu ladje, ki živi na tem toskanskem otoku. Tudi družba Costa Crociere je že v začetku tedna sporočila, da sprememba smeri ni bila uradno dovoljena. Danes so sicer dejali, da se včasih zgodi, da kapitan zapelje ladjo blizu obale in izvede t. i. "turistični manever", a do sedaj so to počeli varno. Še enkrat so dejali, da sprememba smeri ni bila uradno potrjena.

Preberite še:

Mlada Moldavijka, ki je ob nesreči spremljala kapitana potniške ladje Concordia, zanika, da je med prvimi zapustil ladjo.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ContraAdmiral
21. 01. 2012 20.17
Nafta je izredno gosta in je ni moč izčrpavati, kar je povsem res. Ampak potemtakem se ta teza ne ujema s tezo da bi nafta sama počasi uhajala na površje. Obenem navedenih 30 kg goriva na dan je ponmojem mnenju bistveno manj v primerjavi s tem kar uide dnevno jahtam in čolnom na Jadranu tekom poletja,.... Novinarji ste neverjetni!!! S kakšno zamozavestjo pišete popolne kozlarije:-)
Kimberley-Echo
21. 01. 2012 12.54
Zbrisali ste 4 komentarje čist brezveze, zakaj hudiča ne pustite ljudem izraziti svojega mnenja!? Ali pa mislite, da ste že vi spoštovana urednica vse znanje pobrala pri rojstvu?
krek555
21. 01. 2012 06.51
zavedenslovenc
20. 01. 2012 21.22
-19
OJOJ O NE, kar čakal sem že na kakšno novo novičko iz nesrečne ladje, saj že vsaj kakšnih 5 ur, ni bilo nič novega, to se nas res zelo tiče in je zelo pomembno za nas...
Mato1984
20. 01. 2012 21.34
+9
zavedenslovenc
20. 01. 2012 21.56
-18
a veš da tudi ne berem ,ker se me prav zares ne tiče mi gre pa na jetra in zato tkole mal komentiram, te zelo moti, potrebuješ opravičilo?? Barca je glavna!!!
LKOHOL
21. 01. 2012 00.09
-3
Strinjam se s teboj zavedenslovenc.....:)Bi pa rad dodal ce ze vsiljujejo pornografijo da Italijani so velki mojstri in ta ladija bo priplula do luke na servis.....
killerx133
20. 01. 2012 19.52
-6
samoo neja bodite pametni zaj. zdaj je najlazje govorit. ne bit pametni ker nimate pojma o pojmu o pomorstvu!
Draža
20. 01. 2012 19.38
+2
Ja ja,kar z blazinami bodo dvignili,kot staro stoenko,zakaj niso titanika tako dvignili,115 tisoč ton pa še teža vode ni malo,bo kar trajal razrez te ladje in to v letih šteto.
zele kolac
20. 01. 2012 20.03
+18
10m globine al pa 4km globine, to pa je primerjava prava
Andrej Bratoz
20. 01. 2012 23.22
+1
tali?ni tom
20. 01. 2012 19.25
+4
ZDELE BI MORAL LUKNO ŽE ZAVARIT , LADJO NAFILAT Z ZRAČNIMI BLAZINAMI IN JO ZAVAROVAT DA SE NE POTOPI ! ampak ne levaki , čakajo na zavarovalnino ! da se pa prerekajo o tem kdaj je pa kdaj ni v morje padel kapitan ne kapetan kot se večinoma omenja deset metrov od pristanišča polnega čolnov je pa šlamparija brez primere ! rusom so dostavl material za popravilo v ekstremnem arktičnem krogu ko je mela barka lukno primerljivo tej glede na velikost ladje ! zato mi ni in ne bo jasno da so čakal da se sama popravi al da jo božji duh odnese v ladjedelnico ! za reševanje pa tako , ko se raja spusti iz verige je konec še take usposobljenosti posadke in mogoče je res v tzemo brcnu kapitan ko se je postavlal kako blizu si upa sam od kopenskih reševalcev oziroma policajev bi človk pričakoval da bi opazili da ladja nenadoma stoji , se nagiba in da za to ni kriva elektrika ! je pa za razumet kapitana da ni hotel povedat kak kažin je ušpiču ! jst bi tut težko in vsak od nas neb po megafonu kričal da je zafural 500 miljonov vredno barko ! jaz še zmerom upam da jo rešijo ker jo je res škoda da gre na dno ! popravila pa glede na dnar ki se obrača v tem poslu ne bo tolk za plačat , pa še zavarovalnica plača ! za mrtve pa mi je žal , kapitanu sigurno tudi in tle ni kej ! vsak ki je šel gor je moral nekje v kotičku možganov računat tudi na takle konec križarjenja in statistika ne laže !
lolekibolek
20. 01. 2012 18.59
+46
rome pokličite vam bodo ladjo rastavili v enem tednu
tali?ni tom
20. 01. 2012 19.14
+14
stari , zakon ! drgač sdo pa po tanovem BAKROMOBIL ENOTA !!!!!
SysOP
20. 01. 2012 14.21
+9
dejansko se čudim, kako je lahko pri tako veliki luknji zdržala še toliko časa...še en dokaz kako dobro narejene so te ladje
Djsajmy
20. 01. 2012 14.41
+13
Saj zato pa obstajajo prekati in vrata, ki vodoneprepustno zaprejo prostorje.
SysOP
20. 01. 2012 15.29
+5
jah sej...in verjetno dobijo na mostu signal da so se ta vodonepropustna vrata zaprla...oni so pa še kar govorili da so samo brez elektrike....nevem kako jim ni postalo jasno da če se zaprejo ta vrata, potem je nekje luknja..
Djsajmy
20. 01. 2012 16.08
+3
Dobijo verjetno kar več signalov od detektorjev vdora vode do zaprtja varnostnih vrat, do alarmov naprav kjer poplavi voda.... Prav tako se signali in alarmi za vrata in detektorje vdora vode zapišejo v črno skrinjico (na dveh fizičnih kot zgleda).
Djsajmy
20. 01. 2012 16.26
+3
Zdaj kako je na to vplival izpad elektrike ne vem! Imajo pa verjetno "backup" napajanje iz baterij, kje se nahajajo tudi ne vem, če je delala komunikacije je elektrika vsaj na mostu morala biti.
elll
20. 01. 2012 13.47
+24
po slabem dnevu se lahko potolažiš, da nisi ti tisti k je potopu pol miljarde evrov vredno ladjo
Hugh_Mungus
20. 01. 2012 18.40
-2
Jimi1
20. 01. 2012 21.32
-1
Kordežu, Bavčarju.... je še večjo škodo uspelo narediti....
Djsajmy
20. 01. 2012 12.56
-1
Čakaj malo pot ladje določa kapitan sam! Nič mu tukaj ne more uprava družbe! Mora priti le od točka A do B pa kakšni poti bo prišel je na njegovi strani! Ne sme pa zanemarjati varnostne razdalje od kopnega...
gasper07
20. 01. 2012 10.50
+1
Nekaj ne razumem... zakaj se ni reševalo tudi ponoči... zakaj samo podnevi, če so vedeli, da prihaja grdo vreme. Mogoče se pa motim no in so izkali ponesrečence tudi ponoči . Ker sem sam že enkrat reševal iz potopljene jadrnice kar se je še rešit dalo... vem, da je vse kar ni pričvrščeno plava navrh in da je zelo težko plavat med vsemi temi ovirami... a vendar... robotov je malo morje, ki bi ga lahko poslali po poplavljenih hodnikih. Strašno počasi gre to... če nimajo dovolj svojih strokovnjakov bi lahko zaprosili na pomoč tuje reševalce potapljače. Sej ne morem vrjet, da se je to zgodilo.
mr.izi
20. 01. 2012 12.12
+4
Recesija je in šparajo. Tuji stanejo več kot domači
ochi
20. 01. 2012 10.08
+2
zanimivo, da se je odločil za pot mimo otoka, na katerem živi njegov predhodnik, ter ob njem tudi nasedel. skrajno nerealno, naključno gledano.
enstajerc
20. 01. 2012 12.11
+7
Ta pot se pogosto uporablja ko Italijanski kapitani pičijo mačote. Največji mačo je tisti ki pride najbližje otoku.
hotchilipoper
20. 01. 2012 09.50
+14
Tole bi pa rad videl,kako bodo to ladjo dvignil
fros
20. 01. 2012 12.32
+5
Meni tudi negre telih 120000 ton v glavo (al kolko tocno ze ma tole)
Djsajmy
20. 01. 2012 08.58
+1
Verjetno je družba potrdila pot, prav tako zavlačevala evakuacijo (tisto mankajočo 1 uro) po tem ko so nasedli.
Smrkolincek
20. 01. 2012 08.52
-5
Še dobr,da smo mel volitve pa,da je nasedla tale ladijca in da je Barcelona igrala z Realom,ker drugač res ne vem kaj bi mel za pisat