Tujina

Ladje niso našle razbitin

Pariz/Rio de Janeiro, 02. 06. 2009 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
226

Brazilski obrambni minister je potrdil, da so v oceanu opazili razbitine, ki nedvomno pripadajo pogrešanemu francoskemu letalu. Mornarica bo na območje poslala svoje ladje.

Izginotje letala
Izginotje letala FOTO: Google Earth

Brazilski obrambni minister Nelson Jobim je potrdil, da so v oceanu našli razbitine pogrešanega francoskega letala. Reševalci so sporočili, da so med razbitinami videli tudi letalske sedeže, oranžne boje in oljne madeže. Brazilska mornarica, ki pričakuje, da bodo na območje, kjer so videli razbitine, prišle njene ladje, je sporočila, da so tri tovorne ladje že prispele na območje.

Vojaška letala so razbitine opazila 650 kilometrov severno od otočja Fernando de Noronha ob brazilski severni obali. Tiskovni predstavnik brazilskih zračnih sil Jorge Amaral je povedal, da so razbitine opazili v bližini mesta, kjer so zadnjič zaznali signal izginulega letala. ''Zaključimo lahko, da se je pilot želel obrniti nazaj proti otoku Fernando de Noronha, vendar je to le hipoteza, ki je še ne moremo potrditi,'' je dejal.  ''Potrjeno je, da je letalo strmoglavilo na tem območju,'' pa je povedal Jobim.

Ali so videli ogenj?

Letalo je bilo na poti iz Brazilije v Pariz, izginilo pa je nad Atlantikom. Brazilski kontrolorji letenja so stik z letalom zadnjič vzpostavili ob 3.33 po srednjeevropskem času. Takrat je bilo letalo nad Atlantikom, 565 kilometrov od mesta Natal. Ob 4. uri po srednjeevropskem času je letalo vstopilo v območje močnih turbulenc, ob 4.15 pa so bila poslana avtomatska sporočila, ki so poročala o določenem številu napak, med drugim o okvari na električnem omrežju in sistemu za tlak. Ker je letalo letelo skozi nevihtno območje, nekateri domnevajo, da je vanj udarila strela in povzročila katastrofo, čeprav naj bi bila sodobna letala udar strele zmožna preživeti brez večjih težav. Strokovnjaki pa opozarjajo, da vzroka nesreče ne bo mogoče določiti, dokler ne bodo najdeni ostanki airbusa 330 oziroma črna skrinjica.

Posadka brazilskega potniškega letala, ki je območje, kjer naj bi se zgodila nesreča, preletelo približno pol ure po tem, ko je za francoskim letalom izginila vsakršna sled, je opazilo "svetle točke na površini oceana". Videti naj bi bile kot oranžni madeži, vendar niso mogli potrditi, da gre za ogenj.

Senegalske oblasti pa naj bi obvestile brazilske letalske sile, da so v svojih teritorialnih vodah odkrili del ostankov francoskega letala.

"Nesreča katastrofalnih razsežnost"

Kaj se je zgodilo z airbusom 330, ki sicer velja za zelo varnega, za zdaj le ugibajo. Strokovnjakom se zdi čudno, da bi udar strele povzročil tolikšno škodo, da bi strmoglavil. Bližje odgovoru bi lahko prišli s pomočjo podatkov dveh Lufthansinih letal, ki sta isto območje preleteli pol ure za izginulim letalom. Pošiljali sta podatke o temperaturi in moči vetra, ne pa tudi o turbulenceh.

Svetovalec v kabinetu francoskega premierja je dejal, da je trenutno najpomembnejše, da reševalci najdejo črno skrinjico. "To je tekma s časom," je še povedal francoskim medijem. Francoski obrambni minister Herve Morin pa meni, da je treba preučiti vse možne scenarije. Zato niso še izključili terorističnega napada, čeprav nimajo nikakršnih indicev, da bi lahko šlo za tovrsten incident.

David Gleave, britanski strokovnjak za varnost v zračnem prometu, meni, da je "zelo nenavadno, da so istočasno odpovedali prav vsi komunikacijski sistemi. To kaže na nesrečo katastrofalnih razsežnosti".

Bo pomagal sistem Argos?

Območje, kamor je letalo padlo, so določili na nekaj deset kilometrov natančno. Letalo je opremljeno s sistemom Argos, ki tudi več dni po nesreči oddaja signale.

V iskalni akciji sodelujejo Brazilci, Francozi, Senegalci, Španci in Američani, ki pri iskanju pogrešanega letala pomagajo s satelitskimi posnetki območja. Letala brazilske vojske so opremljena s posebnimi senzorji, s katerimi lahko v vodi zaznajo trupla.

Iskanje bo še trajalo

V iskanju sodeluje deset brazilskih vojaških letal, zvečer pa se jim je pridružilo še ameriško letalo, ki je priletelo iz baze v El Salvadorju, kjer je pomagalo v akciji razbijanja ilegalne trgovine z ljudmi. In čeprav je iskalna akcija v polnem teku, pa je le malo možnosti, da bi lupino letala v morju kmalu našli. Vetrovi in morski tokovi lahko dele letala nosijo tudi po več kvadratnih kilometrov, iskanje pa otežuje tudi globina oceana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
03. 06. 2009 10.16
In POPTV. Pri vaš ostanke še niso našli, drugače ladji pa že te ostanke pobirajo. Dobro jutro.
vetlan
03. 06. 2009 10.11
Ostanke so našli 700 km od arhipelaga Fernando de Noronha. Razmetane so v pasu 5 km.
vetlan
03. 06. 2009 10.01
mawsy79, komentarije vedno brišejo, tudi spodobne. Ni mi jasno kakšen imajo kriterij, ker žaljivke in primitivne pripombe pustijo. Raje bi se ukvarjali z pravim novinarstvom, ne pa s "stalinsko" cenzoro. Vedno pobirajo stare novice iz drugih virov, ki so včasih pomešane z lažjo oz. politično obarvane, včasih prevajajo te novice in niti prevesti ne znajo pravilno (nazivi mest, priimki..).
Mawsyy
03. 06. 2009 09.35
To res ne mors verjet!!! Napisem cist spodoben komentar o kumulunimbusu visokem 16km in morebitnih magnetnih motnjah, zraven se povabim na let za Kanado unga ki si zeli turbulenc, pa mi zbrisete komentar? A je z vami vse vredu? Sprasujem se, ali ni skoda casa komentirat, ce brisete cist normalne komentarje, une ki so cisti poden pa puscate? Ce imate tezave sami s sabo, pejte k psihologu, ne pa se izzivljat nad uporabniki, katerim dajete pravico do komentiranja!!
Mawsyy
03. 06. 2009 09.31
kaj pa je z mojim komentarjem narobe, da ste ga zbrisali????
Dr.GregoryHouse
03. 06. 2009 06.27
Uradna potrditev: Našli AF 447 :tak je naslov na rtvslo
mkonci
03. 06. 2009 06.18
Berem žurnal in piše, da so našli razbitine... Beren 24ur pa piše, da niso našli razbitin... ??????????????????????????????????
Dr.GregoryHouse
03. 06. 2009 06.07
kebrck a si spet pozabu tablete vzet
mami_maja
03. 06. 2009 06.01
Jaz tudi mislim, da gre za kakšno ugrabitev...
bolanzy
03. 06. 2009 01.44
Mogoče bi blo bolš da se preselite na Kronika.com, tm je vse sveže in bolano!
Smrkolincek
03. 06. 2009 01.19
Ladje niso našle razbitin.......to je vaš naslov ob 01:18 a ste šli spat al kaj
Smrkolincek
03. 06. 2009 01.05
24 kur,sramota,da moram it na hrvaške medie,da sem informiran o najbol vročih dogajanjih ta trenutek
Smrkolincek
03. 06. 2009 01.00
Sram vas bilo,hrvatje zunaj EU posredujejo bolj sveže podatke
zoia
02. 06. 2009 23.23
kriza ej...bogi ljudje in svojci :/
splohnivazn
02. 06. 2009 23.16
jst sm 2tedna nazaj bil na letalo ko smo šli iz londona pa v london pa ni blo nč razburlivega sam sm sam po sep hoto da bi ga enmičkan tresl zarat adrenalina sam ni blo nč!drgač pa je blo full grozn za une ko so bli na letalu!R.I.P
Chatefucio
02. 06. 2009 23.07
Bogi airbus..Aaa, hočm rečt potniki.
bostjan@kocevje.com
02. 06. 2009 23.01
hrvata so že najdli???
NoExit
02. 06. 2009 23.00
Na morske pse je treba dati gps . pa bojo našli žrtve.
Koalcek
02. 06. 2009 22.44
če piše da niso našli razbitin ? ka zdej..
Biofrutek
02. 06. 2009 22.10
Ja itaq hondaa pa kaj še? Pol bi dal za letalsko karto 10000e. Sploh pa...voda se pri takih hitrostih obnaša kot beton tako da...