Tujina

IS trdi, da je obglavil ugrabljenega Hrvata, Zagreb potrditve o tem še nima

Kairo, 12. 08. 2015 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./N.Š.K./STA
Komentarji
6

Islamska država je sporočila, da so obglavili v Egiptu ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka. Hrvaške oblasti so sporočile, da še ne morejo 100-odstotno potrditi navedb skrajnežev, hrvaška predsednica pa je dejala, da bodo skušali Salopeka rešiti, dokler bo upanje, da je še živ.

Tuji mediji poročajo, da so skrajneži teroristične skupine Islamska država obglavili Hrvata Tomislava Salopeka, ki so ga 22. julija ugrabili v bližini egiptovske prestolnice Kairo. Hrvaške oblasti potrditve o usmrtitvi njihovega državljana iz Egipta še niso dobile, saj egiptovske oblasti še preverjajo, ali je na posnetku, ki so ga na Twitterju objavili islamski skrajneži, res ugrabljeni Hrvat.

Tomislav Salopek na posnetku IS, ki so ga objavili 5. avgusta letos.
Tomislav Salopek na posnetku IS, ki so ga objavili 5. avgusta letos. FOTO: Reuters video

Novico o usmrtitvi je prvi sporočil pripadnik IS, ki je na Twitterju objavili fotografijo obglavljenega telesa, zraven njega pa v puščavski pesek zapičen nož. Zraven fotografije sta dva dela egiptovskih časopisnih člankov, ki govorita o podpori Hrvaške v boju proti terorizmu in ekstremizmu ter hrvaški podpori Kurdistanu. Pod objavo je napis, da so moškega usmrtili, ker Hrvaška sodeluje v koaliciji proti IS, ter zato, ker se je iztekel rok za izpolnitev zahtev skrajnežev.

Hrvaške oblasti še nimajo potrditve, da je obglavljeni res Salopek

Da bodo skušali Salopeka rešiti, dokler bo upanje, da je še živ, je danes v Splitu zatrdila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je zaradi te novice odpovedala vse predvidene aktivnosti. Ob tem se je zahvalila muslimanski skupnosti na Hrvaškem za prizadevanja, da pomaga v teh težkih razmerah, ter poudarila, da je Hrvaška že od nekdaj strpna do vseh ver, tudi do islama.

Hrvaški premier Zoran Milanović je na današnji izredni novinarski konferenci glede novice, da je IS obglavil Salopeka, dejal, da ne more s stoodstotno zanesljivostjo potrditi, da je novica resnična. "Na žalost, nekdo mora prekiniti tišino," je konferenco začel Milanović in poudaril, da še ne morejo stoodstotno potrditi, da je na posnetku res Salopek. Prav tako je premier dejal, da obstaja velika verjetnost, da potrditve ne bo še nekaj naslednjih dni. "To, kar smo videli, je grozljivo. Pozivam ljudi, da posnetkov ne delijo in jih prikazujejo drugim, še posebej ne otrokom," je vidno pretresen dejal Milanović. "Dokler obstaja kanček upanja, ne bomo odnehali z iskanjem," je dejal premier in izpostavil, da so se po pomoč in nasvete obrnili tudi na države, ki so že prestale podobno izkušnjo. "Bojim se, da se je prvič zgodilo kakemu hrvaškemu državljanu to, kar se je žal zgodilo državljanom drugih držav," je izpostavil.

Milanović je zatrdil, da Hrvaška ne bo sodelovala v vojaških operacijah proti Islamski državi.
Milanović je zatrdil, da Hrvaška ne bo sodelovala v vojaških operacijah proti Islamski državi. FOTO: Reuters

Na vprašanje, ali bo Hrvaška dvignila stopnjo ogroženosti, je Milanović dejal: "To dejanje je poskus, da se razbije naš način življenja. Če pustimo, da nas to prevzame, ne bo dobro." Hkrati je državljane pozval, naj bodo previdni in naj se izogibajo potovanjem v nevarne kraje, kot so tisti pod nadzorom Islamske države.

Na novinarsko vprašanje, koliko je lahko problem za Hrvaško, ker naj bi jo Islamska država imenovala za sovražnika, je Milanović dejal, da gre za resen problem skoraj celotnega sveta. "Hrvaška je kot država, ki je veliko trpela, kazala odprtost za vse, ki so v težavah, med katerimi je veliko muslimanov. Gre za emigrante, ljudi, ki bežijo iz svojih držav. Na Hrvaškem jih bomo v sodelovanju z Evropsko unijo začasno sprejeli odprtih rok," je odgovoril.

Hiša Tomislava Salopeka v Vrpolju. Družina je pretresena in upa, da je Tomislav še živ.
Hiša Tomislava Salopeka v Vrpolju. Družina je pretresena in upa, da je Tomislav še živ. FOTO: POP TV

V Vrpolju še vedno upajo, da se bo Tomislav vrnil

Novica o usmrtitvi Salopeka je pretresla Hrvaško, še posebej njegovo rojstno vas Vrpolje v Slavoniji, kjer živijo njegova soproga, dva otroka in starši. Salopekova družina uradne potrditve o njegovi smrti še ni dobila. In tudi zato v njegovem rodnem Vrpolju še vedno upajo, da se bo Tomislav vendarle vrnil domov živ. A kaže zelo slabo.

Rok usmrtitve dvakrat prestavljen

Islamisti so rok usmrtitve dvakrat prestavili, zdaj pa naj bi jo izpeljali. V zameno za Salopekovo življenje so med drugim zahtevali izpustitev zapornic, povezanih z Muslimansko bratovščino, a se je Egipt temu odločno uprl.

Egiptovske oblasti so sicer v teku reševalne akcije, v katero je bila vpletena tudi hrvaška diplomacija, večkrat izrazile upanje, da bodo na podlagi indicev odkrili kraj, kjer zadržujejo Tomislava in ga rešile. Hrvaška vlada je bila pripravljena zanj plačati odkupnino, poročajo hrvaški mediji.

Predsednik republike Borut Pahor je hrvaški predsednici po objavi novice, da je IS obglavil hrvaškega državljana, prenesel sporočilo, v katerem je obsodil surovo teroristično dejanje in izrazil sočutje do družine umrlega. Izrekel je tudi solidarnost hrvaškemu narodu v tej težki preizkušnji.

Kratka kronologija dogajanja

31-letni Tomislav Salopek je v Egiptu delal kot geodet za francosko podjetje, doma pa so na njegovo vrnitev med drugim čakali tudi soproga in dva otroka. Ugrabili so ga 22. julija zgodaj zjutraj v okolici Kaira, ko se je s svojim šoferjem peljal v službo. Šoferja so vrgli iz avta in ga pustili na cesti, Salopeka pa so teroristi odpeljali neznano kam. Že drugi dan so egiptovske oblasti obvestile Hrvaško in njegovo družino o ugrabitvi. Prvi posnetek, na katerem Salopek v angleškem jeziku pojasnjuje, da so ga ugrabili pripadniki IS in da morajo oblasti v Kairu v 48 urah izpolniti njihove zahteve, če ne ga bodo usmrtili, so objavili 5. avgusta, že naslednji dan pa se je v reševanje vključila tudi hrvaška vlada, saj je zunanja ministrica Vesna Pusić 6. avgusta s Salopekovo ženo odpotovala v Kairo. V domovino sta se vrnili že naslednji dan, egiptovske oblasti pa so Hrvaški obljubile, da bodo naredile vse, da izsledijo lokacijo, kjer IS zadržuje Salopeka.

Serija obglavljen in krutih umorov zahodnih državljanov

Džihadisti so po podatkih sirske nevladne orgainzacije od razglasitve islamskega kalifata junija 2014 na ozemlju pod njihovim nadzorom v Iraku in Siriji usmrtili več kot 3000 ljudi, med njimi 1800 civilistov.

Humanitarni delavec David Haines na posnetku IS. Haines je bil poročen s hrvaško državljanko in je tretji državljan katere od zahodnih držav, ki ga je obglavil IS.
Humanitarni delavec David Haines na posnetku IS. Haines je bil poročen s hrvaško državljanko in je tretji državljan katere od zahodnih držav, ki ga je obglavil IS. FOTO: You Tube

19. avgust 2014 IS objavi videoposnetek obglavljenja ameriškega fotoreporterja, 40-letnega Jamesa Foleya, ki so ga novembra 2012 ugrabili na severu Sirije. 2. september 2014 IS sporoči, da je obglavil 31-letnega svobodnega novinarja Stevena Sotloffa. Ob tem objavi posnetek, na katerem je videti okruten uboj. Svobodnega novinarja so ugrabili v sirskem Alepu avgusta 2013.

13. september 2014 IS zatrdi, da je obglavil britanskega humanitarnega delavca, 44-letnega Davida Hainesa, ki so ga skrajneži zajeli marca 2013. 24. september 2014 so obglavili Francoza 55-letnega Herveja Gourdela, potem ko so ga ugrabili v Alžiriji. 3. oktober 2014 IS v grafičnem videoposnetku objavi, da je v Siriji v odgovor na britanske zračne napade v Iraku obglavil britanskega humanitarnega prostovoljca, 47-letnega Alana Henninga. Ugrabili so ga decembra 2013, ko je pomagal dostaviti pomoč v sirsko begunsko taborišče. 16. november 2014 IS sporoči, da je usmrtil 26-letnega ameriškega humanitarnega delavca Petra Kassiga, ki so ga v Siriji ugrabili oktobra 2013.

8. januar 2015 Libijska veja IS sporoči, da je obglavila dva tunizijska novinarja, ki so ju pogrešali od septembra 2014, Sofiena Čurabija in Nadirja Ktarija. 24. in 31. januar 2015 IS zatrdi, da je obglavil 42-letnega Japonca Haruna Yukawo, ki naj bi bil pogodbeni varnostnik, in teden dni kasneje še uglednega vojnega dopisnika, 47-letnega Kenjija Gota. 3. februar 2015 IS objavi videoposnetek, na katerem je videti, kako v kovinski kletki živega zažgejo 26-letnega jordanskega vojaškega pilota Moaza al Kasasbeha, ki so ga po strmoglavljenja na severu Sirije zajeli decembra 2014.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni