Tujina

Skrajneži pripravljajo otroke za srdit boj

Raka, 23. 07. 2015 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skrajneži samooklicane Islamske države zadnje video objave posvečajo svojim najmlajšim. Pravijo jim "mladi levi". Gre za otroke, ki jih že od rosnih let učijo tehnik vojskovanja. Retorika, ki jo je moč slišati iz njihovih ust, je polna sovraštva.

Deček, ki s smrtjo grozi vsem nasprotnikom.
Deček, ki s smrtjo grozi vsem nasprotnikom. FOTO: You Tube

Samooklicana Islamska država nadaljuje svojo medijsko kampanjo: v zadnjem času objavljajo posnetke najmlajših članov njihove družbe. Pred dnevi je šokiral posnetek dečka, starega med 6 in osem let, ki z nožem usmrti ujetnika.

Zadnji posnetek, ki je tako kot vsi videi samooklicane Islamske države na visokem produkcijskem nivoju, kaže vsakdanje življenje "mladih levov kalifata". Dan se začne v učilnici, kjer so seveda le dečki, in sicer različnih starosti. Učitelj je oborožen, poučuje pa jih verska stališča, predavanja pa se končajo z molitvijo.

Sledijo praktične vaje – dečki, nekateri stari morda komaj štiri leta, so oblečeni v uniforme in oboroženi. Učijo se streljanja, spopadov z noži in podobno. Njihov učitelj jih na primer brcne z nogo v prsi, dečki pa stojijo in morajo udarec sprejeti, ne da bi padli.

Na koncu so sledile besede dečkov. Grozijo vsem sovražnikom, pri tem pa se sklicujejo na boga.

Tako so otroci, ki so v rokah skrajnežev samooklicane Islamske države, že od malih nog pripravljeni na spopade, znajo uporabljati orožje in so naučeni, da sovražijo vse, kar ni Islamska država.

ZN: Iračani so se prisiljeni po pomoč zateči k IS

Nekatere skupnosti in družine v Iraku so za humanitarno pomoč vse bolj odvisne od skrajne samooklicane IS, medtem ko se Združeni narodi (ZN) in njihovi mednarodni donatorji borijo, da bi zadostili vse večjim potrebam prebivalstva, je v Varnostnem svetu ZN opozoril vodja misije ZN v Iraku Jan Kubis.

Opozoril je, da pomoč v Iraku potrebuje 8,2 milijona ljudi, sredstev pa je vse manj, tako da so se ljudje prisiljeni po pomoč obrniti na skrajneže.

"Zelo smo zaskrbljeni zaradi poročil, da so skupnosti in družine prisiljene pri Islamski državi iskati življenjsko potrebno pomoč, medtem ko se zaradi pomanjkanja sredstev zapirajo programi ZN," je opozoril Kubis.

Mednarodno skupnost je pozval, naj stori več za brezupno ranljive ljudi v Iraku.

Odkar je Islamska država lansko poletje zavzela obsežna območja v Iraku, je po besedah Kubisa pred njenim nasilnim prodiranjem svoje domove zapustilo več kot tri milijone Iračanov, še milijon pa naj bi bilo v to prisiljeno v prihajajočih mesecih.

Opozoril je še, da od začetka prodiranja Islamske države Irak doživlja eno najtežjih obdobij v svoji sodobni zgodovini.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1