Tujina

Irski zakon o splavu nespremenjen

Dublin, 07. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irski volilci so na referendumu zavrnili premierjev predlog spremembe zakonodaje o splavu. Ta je vključeval še strožje pogoje, ki bi ženski omogočili uveljavitev pravice do splava.

Premierjev predlog je propadel
Premierjev predlog je propadel FOTO: Reuters

Zavrnitev spremembe zakonodaje, ki bi izključevala pravico žensk do splava tudi v primeru nevarnosti samomora je bila tesna. Proti zaostritvi zakonodaje je glasovalo 50,19 odstotka, podprlo pa jo je 49,81 odstotka volilcev. Referenduma se je udeležilo 43 odstotkov od 2,9 milijona volilnih upravičencev.

Splav je na Irskem prepovedan, izjemoma pa dovoljen, če je življenje bodoče matere ogroženo. Premier Bertie Ahern je v svojem predlogu sicer predvidel možnost splava, če bi bilo življenje matere ogroženo, vendar je iz tega izključil nevarnost samomora noseče ženske.

Premier Bertie Ahern: "Zelo sem razočaran, vendar ima ljudstvo zadnjo besedo"

Vseeno pa bi ostala legalna potovanja nosečih žensk v sosednjo Veliko Britanijo, z namenom opravljanja splava, kjer je splav dovoljen. V Veliko Britanijo so sicer že doslej hodile irske ženske opravljati splav, saj nobena od irskih bolnišnic tega ne omogoča. Letno naj bi bilo takšnih primerov kar 7.000.

Tudi nune so odločale o usodi nosečnic
Tudi nune so odločale o usodi nosečnic FOTO: Reuters

V Dublinu in okolici, kjer živi kar tretjina od 3,8 milijona Ircev, so predhodne raziskave javnega mnenja pokazale, da je kar 80 odstotkov volilcev proti nameravani spremembi zakonodaje. Zagovorniki spremembe so računali predvsem na ruralno okolje, kjer ima katoliška cerkev še vedno močan vpliv na javno mnenje. Na podeželju so tako pričakovali močno podporo premierjevemu predlogu, presenetil pa je slab obisk volišč. Analitiki za nizko udeležbo volilcev na referendumu obtožujejo predvsem slabo vreme, vsesplošna zmeda glede vsebine novega predloga pa naj bi bil drugi razlog.

V dvajsetih letih je bilo to že peto odločanje irskih volilcev o tem vprašanju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou