Tujina

Irski premier ni več predsednik stranke

Dublin, 22. 01. 2011 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irski premier je sporočil, da odstopa s položaja vodje stranke Fianna Fail, vendar pa ostaja na položaju premierja. Želi se namreč v celoti posvetiti delu v vladi in okrevanju gospodarstva.

Irski premier Brian Cowen je danes sporočil, da odstopa s položaja vodje stranke Fianna Fail, vendar pa ostaja na položaju premiera do parlamentarnih volitev 11. marca. "Moja odločitev bo omogočila stranki, da izvoli novega vodjo in se poteguje na volitvah ter vodi volilno kampanjo združena in brez notranjih sporov," je v Dublinu dejal Cowen.

Sedaj se želim v celoti posvetiti vodenju vlade in nadaljevati uresničevanje načrta oživitve gospodarstva, je dejal Cowen.

Cowen odstopa z mesta predsednika stranke.
Cowen odstopa z mesta predsednika stranke. FOTO: Reuters

Čeprav je v torek uspešno prestal tajno glasovanje o zaupnici v svoji stranki, pa se je politična kriza na Irskem zaostrila, ko so Cowenovo vlado ob zunanjem ministru Michealu Martinu zapustili še štirje ministri. S tem je bil premier prisiljen razpisati parlamentarne volitve.

Zunanji minister Martin je odstopil, potem ko je Cowen dobil zaupnico članov svoje stranke Fianne Fail. Martin je bil med najglasnejšimi člani stranke, ki so Cowena pozivali k odstopu.
Cowen je tarča kritik zaradi domnevne odgovornosti za finančno krizo, s katero se trenutno sooča država. V zadnjih letih, ko je Irska doživljala razcvet, je bil finančni minister. Leta 2008, ko je postal premier, pa je gospodarski razvoj Irske začel pešati.

Vladajoča Fianna Fail mora sedaj čim prej izvoliti novega vodjo. Irsko vlado, ki jo poleg Fianne Fail sestavlja še manjša stranka Zelenih, sicer v sredo čaka v parlamentu glasovanje o nezaupnici, ki so jo vložili opozicijski laburisti. Cowenova vladna koalicija ima v parlamentu le tesno večino.

Za zdaj tudi ostaja odprto, kako bodo pri glasovanju o nezaupnici glasovali poslanci Zelenih. O tem naj bi razpravljali v torek, je za irsko televizijo RTE dejal tiskovni predstavnik stranke. V primeru izglasovanja nezaupnice bi to pomenilo razpustitev parlamenta in predčasne volitve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vn900
22. 01. 2011 21.55
modrix
22. 01. 2011 20.46
hahaha kejšn je na sliki :D