Tujina

FOTO: 67,1 odstotka za Lizbonsko pogodbo

Dublin/Praga/Bruselj, 03. 10. 2009 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
42

Irci so po prvih uradnih podatkih v drugem poskusu s 67,1 odstotka podprli Lizbonsko pogodbo. Podporniki pogodbe slavijo, nasprotniki pa so že priznali svoj poraz.

Za Lizbonsko pogodbo je na petkovem referendumu na Irskem glasovalo 67,1 odstotka volivcev, proti jih je bilo 32,9 odstotka, je sporočila irska volilna komisija po preštetju vseh glasovnic.

Referenduma o Lizbonski pogodbi se je udeležilo 58 odstotkov volivcev. Od 43 volilnih okrožij, kolikor jih je na Irskem, so le v dveh, obe ležita na severozahodu države, pogodbo zavrnili in še to le za las. Med drugimi je 31 takšnih, v katerih so lani pogodbo zavrnili, letos pa so volivci v večini glasovali za. Ponekod so bile razlike med lanskim in letošnjim glasovanjem zelo velike.

Javnomnenjske raziskave pred referendumom so sicer napovedovale večinsko podporo pogodbi. Naj glasujejo za, so Irce pozivale vse glavne politične stranke, številni poslovneži in tudi Cerkev.

Irci na referendumu
Irci na referendumu FOTO: Reuters
''Navdušen sem za svojo državo''

Irski zunanji minister Micheal Martin je danes dejal, da kaže, da so Irci na petkovem referendumu prepričljivo glasovali za Lizbonsko pogodbo. Štetje glasov še poteka, zaenkrat pa kaže, da je za pogodbo glasovalo okoli 60 odstotkov volivcev, je povedal Martin.

"Navdušen sem za svojo državo. Kaže, da je tokrat izrekla prepričljiv 'da' Lizbonski pogodbi," je dejal vodja irske diplomacije.

Da se obeta prepričljiva zmaga zagovornikov pogodbe, je dejal tudi irski minister za evropske zadeve Dick Roche. Ocenil je, da je takšen izid v precejšnji meri posledica trenutnih gospodarskih razmer na Irskem oziroma zavedanja, da je nujno biti del Evrope.

Da so Irci v drugem poskusu Lizbonsko pogodbo potrdili, že priznavajo tudi nasprotniki pogodbe. Poslovnež Declan Ganley je tako dejal, da so zagovorniki tokrat prepričljivo zmagali. Tiskovni predstavnik skrajne katoliške skupine Coir, ki je trdila, da bo morala Irska zaradi pogodbe dovoliti splav, pa je dejal, da vse kaže, da so Irci glasovali za pogodbo.

Uradni izidi naj bi bili znani pozno popoldan.
Uradni izidi naj bi bili znani pozno popoldan. FOTO: Reuters

Evroskeptični češki predsednik Vaclav Klaus, ki je sprva vztrajal, da pogodbe ne bo podpisal, dokler je ne potrdijo Irci, je že napovedal, da bo s podpisom čakal do razsodbe ustavnega sodišča. Skupina evroskeptičnih čeških senatorjev je namreč na ustavno sodišče ta teden vložila zahtevo za presojo skladnosti Lizbonske pogodbe s češko ustavo. Češki parlament je sicer pogodbo že ratificiral, vendar čakajo še na podpis Klausa.

Irci so o potrditvi nove evropske pogodbe odločali že drugič. Prvič so jo namreč lani junija zavrnili, nato pa je Irska dobila zagotovila, da Lizbonska pogodba ne bo vplivala na njeno zakonodajo na področju splava in davkov niti ne bo ogrozila irske nevtralnosti, poleg tega bo država ohranila svojega člana Evropske komisije. Tedaj je proti glasovalo 53,4 odstotka volivcev.

Navdušeni odzivi iz Evrope

Z današnjo potrditvijo Lizbonske pogodbe na Irskem imajo sedaj vse države članice demokratično potrjeno pogodbo, je v prvem odzivu na irski referendum poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "Upam, da bodo sedaj čim prej končani tudi še potrebni postopki na Poljskem in Češkem," je pozval. "Moje sporočilo danes je zelo preprosto: to je velik dan za Irsko in velik dan za Evropo," je še poudaril Barroso in čestital Irski.

Barroso upa, da bosta pogodbo zdaj kmalu ratificirali še Poljska in Češka.
Barroso upa, da bosta pogodbo zdaj kmalu ratificirali še Poljska in Češka. FOTO: Reuters

Tudi predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt, se je že odzval . Irski "da" Lizbonski pogodbi pomeni, da je "danes dober dan za Evropo", je poudaril Reinfeldt. "Pot je bila dolga. Predsedstvo bo sedaj dejavno delalo za to, da bi prišli do konca," je obljubil predsedujoči EU.

Zadovoljstvo z izidom irskega referenduma je izrazil tudi španski državni sekretar za evropske zadeve Diego Lopez Garrido, čigar država bo v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala Uniji. Dejal je, da bo izvajanje Lizbonske pogodbe ena od prednostnih nalog španskega predsedstva.

Tudi Pahor z veseljem spremlja prve rezultate

Sprejetje Lizbonske pogodbe na Irskem in tudi njena ratifikacija na Češkem in Poljskem bo dala tudi nov zagon ter pospešila širitev EU na druge države zahodnega Balkana, kjer želi Slovenija še bolj okrepiti svojo vlogo. Borut Pahor

Tudi slovenski premier Borut Pahor z veseljem spremlja prve neuradne rezultate referenduma. ''Lizbonska pogodba bo dala Evropski uniji nov zagon in večjo učinkovitost, odpira pa tudi nadaljnjo širitev EU. Tudi v tej luči se kaže pomembnost skorajšnjega podpisa sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o dokončni določitvi meje na kopnem in morju, kar naj bi Hrvaški omogočilo članstvo v EU," je Pahor zapisal v sporočilu za javnost

Bo Mazej Kukovičeva osma poslanka v EP iz Slovenije?
Bo Mazej Kukovičeva osma poslanka v EP iz Slovenije? FOTO: SDS

Tudi SDS je izrazila zadovoljstvo nad rezultatom irskega referenduma o Lizbonski pogodbi. Poenostavitev postopkov odločanja, večja moč Evropskega parlamenta in pomembnejša vloga nacionalnih parlamentov, poleg drugih izboljšav, ki jih prinaša Lizbonska pogodba, predstavljajo temelj za učinkovitejše spopadanje Evropske unije z izzivi sodobnega časa, so prepričani v SDS.

''Z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe se bo okrepil tudi glas Slovenije v Evropskem parlamentu. Sedemčlanski delegaciji se bo pridružila Zofija Mazej Kukovič, ki bo s svojim delovanjem uspešno zastopala slovenske interese v Bruslju. Delegacija SDS bo tako postala tudi najštevilčnejša in najmočnejša slovenska delegacija v Evropskem parlamentu,'' so v SDS zapisali v sporočilu za javnost.

Odločitev irskih volivcev je pozdravil tudi minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari. "Veseli nas, da so irski volivci z veliko večino podprli ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Irska je s tem podprla EU, ki bo lahko učinkovitejša pri odločanju ter bolj pregledna in demokratična pri svojem delovanju. Odločila se je za bolj povezano EU, ki se bo lažje spopadala s svetovnimi izzivi," je v izjavi sporočil Gaspari.

Ob tem je dodal, da je bil strah Ircev, da bo pogodba na nekaterih področjih posegla v njihovo suverenost, odveč. "Zdaj je cilj uveljavitev pogodbe. Irski 'da' je dal procesu nov zagon. Pričakujemo, da bo postopek ratifikacije v vseh članicah zaključen čim prej, kar bo omogočilo uveljavitev Lizbonske pogodbe s 1. januarjem prihodnje leto," je še sporočil minister Gaspari.

Zadovoljni tudi Srbija in Hrvaška

Z irsko odločitvijo pa so zadovoljni tudi v Srbiji, ki se sicer šele poteguje za članstvo v EU. Kot je dejal zunanji minister Vuk Jeremić, bo irski "da" koristil tudi državam Zahodnega Balkana, saj so se z njim "odprla vrata v Evropo, v kateri bo prostor za vse evropske narode".

Na potrditev Lizbonske pogodbe na Irskem se je odzvala tudi predsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor in pozdravila odločitev irskih volivcev. "Uspešen izid referenduma na Irskem je velik korak naprej v gradnji in krepitvi EU, v kateri bo kmalu tudi Hrvaška. Za nas je to dodatna spodbuda pri prizadevanjih za reforme in izpolnitev obvez, ki izhajajo iz članstva v EU, da bi čim prej uspešno zaključili pristopne pogovore," je sporočila Kosorjeva.

Ostajata še Poljska in Češka

Ob potrditvi Lizbonske pogodbe na Irskem sta edini državi članici EU, ki ratifikacijskega postopka še nista izpeljali do konca, Poljska in Češka, kjer še manjkata podpisa tamkajšnjih evroskeptičnih predsednikov Lecha Kacyzinskega in Vaclava Klausa. V Varšavi so napovedali, da bo Poljska kmalu dokončno potrdila pogodbo, medtem ko češka vlada upa, da bo tudi pri njih postopek končan še letos.

Klaus je sicer danes v Pragi izrazil razočaranje nad odločitvijo irskih volivcev. Odločitev o ponovitvi referenduma na Irskem je označil za "slabo". "V Evropski uniji zdaj ne bo nobenega referenduma več," je Klaus dejal 300 nasprotnikom Lizbonske pogodbe, ki so se danes zbrali na praškem gradu, da bi protestirali proti omenjeni pogodbi. "Irci so imeli zadnjo možnost, da so izrazili svoje mnenje," je dejal.

Medtem pa je tiskovni predstavnik poljskega predsednika Lecha Kaczynskega danes napovedal, da bo predsednik po irski potrditvi kmalu podpisal Lizbonsko pogodbo. Dejal je, da konkretnega datuma ne more napovedati, bo pa predsednik zadevo opravil "brez zavlačevanja". Podobno kot na Češkem namreč tudi na Poljskem pred dokončno potrditvijo dokumenta čakajo na podpis predsednika države.

Če bo Lizbonska pogodba uveljavljena do začetka španskega predsedovanja, bo Španija prva država, ki bo predsedovala po novem sistemu. Nova pogodba namreč predvideva, da bo EU dobila stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjega ministra, medtem ko bo predsedujoča država predsedovala sestavam Sveta EU.

Bo Blair predsednik Evropskega sveta?

Ob odpravi glavne prepreke za uveljavitev Lizbonske pogodbe se sedaj odpirajo številna vprašanja glede novih položajev in delovanju novih mehanizmov, ki jih predvideva Lizbonska pogodba. Eden od teh je položaj predsednika Evropskega sveta, kandidat za katerega naj bi bil nekdanji britanski premier Tony Blair. Na vprašanje, ali se veseli morebitnega sodelovanja z Blairom, je Barroso danes odvrnil, da "na tej točki ne bo ugibal o nikakršnih imenih".

Irski da Lizbonski pogodbi
Irski da Lizbonski pogodbi FOTO: Reuters

Lizbonska pogodba, naslednica ustavne pogodbe, ki sta jo na referendumih leta 2005 zavrnili Francija in Nizozemska, naj bi EU zagotovila učinkovitejše odločanje in večji vpliv na mednarodnem odru. Vse države članice, razen Irske, ki ji referendum zapoveduje ustava, so se po polomu z ustavno pogodbo odločile za ratifikacije v parlamentih. Vendar se je kljub temu spet zataknilo, saj so Irci lani junija na prvem referendumu pogodbo zavrnili.

 

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
04. 10. 2009 15.46
gospakatja Res je ,dokler ostane enakopravnost in pravica se nimam kaj pritoževati ,sicer pa lahko tisti ki nasprotujejo EU lahko pokukajo v kakšno državo ,ki ni v EU ,a jim gre kaj bolje?? Izjema sta Švica in Norveška pa še ti dve sta nekako na pol že v EU.
gospakatja
04. 10. 2009 08.28
irska je res zadnja, ki naj bi evropi metala polena pod noge ( če se da metati polena pod noge neki evropi); iz ubožne in zaplankane države, ki je živela od prismojenega piva in ovac je (hvala evropi) postala bogata in razvita sanjska dežela priseljevanja , katere prebivalci so, v zadnjih letih, živeli od najemnin in rent. seveda evropa ni indija koromandija, je pa bolje biti noter kot zunaj. vsekakor pa je odličen dežnik za deževne dni!
castnasestra
04. 10. 2009 00.42
Hrvaška, Hrvaška, pa Hrvaška. Mislim, halo! Zaplankanost nekaterih je pa res na zavidljivem nivoju, cccc... Z Lizbonsko pogodbo s(m)o se odkrito izrekli za fašizem. Se zavedamo tega? Za F-A-Š-I-Z-E-M !!! Aj, aj, aj, ovčice moje nevedne... Ajde, hitro tri Oče naš-e in tri Zdrave Marije, za pokoro... in razmislek...
Audy
03. 10. 2009 23.49
"Bo Blair predsednik Evropskega sveta?" On bo predsednik EU!! Slovenski parlament bo kmalu reduciran na raven mestne občine, vse ostalo bo diktiral Bruselj.
mirora
03. 10. 2009 22.27
CYRILE, odlična izjava.
jantal@mail386.com
03. 10. 2009 21.37
Groza a ne? Pa ne zaradi uspešnega referenduma. Mene je najbolj groza tega da bo sedaj tja šla Kukovičeva Bog nam pomagi kak folk pošiljamo v evropo.
p0mijek
03. 10. 2009 21.20
ka zdej to pomeni za slovensko blokado??
Cyrille
03. 10. 2009 20.01
Če človek bere te komentarje, si misli, da je za srečo dovolj že to, da si PROTI - čemur koli že ...
tron3
03. 10. 2009 19.30
Še en narod v EU, ki se je odloču, da bo podpiral evropsko administracijo v Bruslju he,he....
alterego
03. 10. 2009 19.29
hura, naša širša domovina se bo razširila še do Dubrovnika in Rejkjavika!!!
rewritable@email.si
03. 10. 2009 19.27
a bi že enkrat odrasli in nehali za brezveze sovražiti Hrvate. Že tako jim gre slabo, vi bi pa radi videli da bi jim bilo še slabše, pravi dobrotniki ste - ni kaj.
Foen
03. 10. 2009 19.25
nekam doug so štel tele glasove. so morl preveč glasovnic ponevert???
resmen
03. 10. 2009 19.24
@AnahiWorld- Pa kaj res misliš da so šteli glasove, vse je planirano...
jppj
03. 10. 2009 19.17
gleda kar so rekle nemčija in francija bi moglo biti žalostno da so irci rekli ja tak bi saj ti dve veliki blokirali hrvate če že mi ne:)
AnahiWorld
03. 10. 2009 19.08
Pa ne, no!!!! :-( Od zdej naprej sovražim Irce! Če bi zavrnili Lizbonsko pogodbo, HRVAŠKA NE BI IMELA možnosti za vstop v EU.
rhombur
03. 10. 2009 18.39
Za Soyuz Europskih Sotsialisticheskikh Respublik ni več ovir.
zuper
03. 10. 2009 18.23
roky1337
03. 10. 2009 18.15
lej pač je kr je ... lohk se še kej zlo dobrga iz tega izcimi... bomo vidl čez 10 let kaj in kako. če dobi eu dobrega voditelja lohk to pomen začetek novega "razsvetljenstva" ... na drugi strani pa lohk pride hitler 2 pol pa pač ne bo več tolk zabavno :D ... sam je pa lepa misel: en narod, en jezik, ena vlada, ki se zavzema za pravice vseh, vsi enaki, ...
Neron
03. 10. 2009 17.48
Lizbonska pogodba, naslednica ustavne pogodbe, ki sta jo na referendumih leta 2005 zavrnili Francija in Nizozemska, naj bi EU zagotovila učinkovitejše odločanje in večji vpliv na mednarodnem odru. Vse države članice, razen Irske, ki ji referendum zapoveduje ustava, so se po polomu z ustavno pogodbo odločile za ratifikacije v parlamentih. Vendar se je kljub temu spet zataknilo, saj so Irci lani junija na prvem referendumu pogodbo zavrnili. DEMOKRACIJA fašistične miselnosti. To je EU!
themagneto
03. 10. 2009 17.43
Srbenda 03.10.2009, 12:15 -3 skoda... Ne privoščiš, a?? E si mi ti pravi balkanac!:) Sej boš vidu, enkrat bo ta odločitev lahko pomagala vsem Srbendam po Balkanu, po vseh državah kjer živite! Ponavljam, lahko!