Tujina

Irke na Evropsko sodišče zaradi splava

Bruselj, 09. 12. 2009 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tri Irke so zaradi prepovedi splava na Irskem vložile tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Svoje identitete niso razkrile, ker bi jim grozila kazen, saj so vse že imele splav.

Irke nezaželeno nosečnost opravljajo v tujini.
Irke nezaželeno nosečnost opravljajo v tujini. FOTO: iStockphoto

Tri Irke so vložile tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, saj so prepričane, da irska zakonodaja krši njihove pravice. Po njihovi oceni je sporen irski zakon, ki odreka pravico do splava, zaradi česar se mnoge Irke po pomoč ob nezaželeni nosečnosti zatekajo v tujino.

Irski zakon, ki ženskam prepoveduje splav, razen v primeru, če je resno ogroženo njihovo življenje, sega v daljno leto 1861, še vedno pa med prebivalci Irske buri duhove. Zakon med drugim predvideva dosmrtno ječo za ženske, ki se za splav odločijo kljub prepovedi. Prav zato odvetnica trojice, ki se je odločila za tožbo v Strasbourgu, njihove identitete ni želela razkriti, saj naj bi jim v nasprotnem primeru grozila kazen. Vse tri so namreč splav že opravljale v Veliki Britaniji.

Odvetnica Julie Kay je opozorila, da se za splav na Irskem vsako leto odloči okoli 6000 žensk, ki poseg opravijo v Veliki Britaniji. Prav to po njenem mnenju kaže na nesmotrnost irskega zakona, saj se ženske z neželeno nosečnostjo pogosto odpravljajo na izjemno drage posege v tujino, po povratku v domovino pa se nemalokrat srečujejo z zdravstvenimi zapleti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hendikep
10. 12. 2009 00.36
ne vera ne politika se nemorete vmeševati vodločitev ali negdo bo ali nebo hoto imeti otroka nihče nima pravice usiljevati nekomu svoja stališčain svoje prav vsako ve kaj je za njega najboljše splav vzgodnji nosečnosti ni umor tako teorijo zagovarjajo verski fanatiki in tisti ki nimajo kaj druzga početi razen da drugima pamet solijo.
k8rc
09. 12. 2009 19.26
eni si ga še na roko ne mečejo in hočejo prepovedati ostalim normalnim določene ČLOVEŠKE SVOBOŠČINE
BagrMacola
09. 12. 2009 18.48
Splav bi mogu biti dovoljen in legalen. Zato, da je stvar vsaj strokovno opravljena, ne pa da se dela to na črno, da jih pov umre, ne more imeti otrok in podobne posledice. Ampak v šoli bi se pa mogli bolj učiti o spolnosti, družini itd.. ker to je najbolj osnovna in ena najbolj pomembna stvar, se pa stvar da čist na nek stranski tir. Tako, da do nezaželjenih nosečnosti ne bi prihajalo. Noben mi ne bo govoru, da je normalno, da je npr. v Sloveniji približno enako splavov kot rojstev. Zarodek pa je živo bitje, nima bit kej druzga. In to je umor. Na sploh je v Evropi morala in kultura čisto na psu. Pa še nekaj, sam sem ateist. (ne čisto) Cerkev je po mojem mnenju res na nizkem njivoju, to pa tudi zato, ker smo ljudje taki. Vera je pa lepa stvar, kakorkoli. Če si pošten, delaš dobro, želiš dobro, se trudiš, se nimaš česa bati. Sam se dobro počutiš, drugi te imajo radi.. Bo že nekak poplačan, če ne bo je pa vseeno pa tudi nimaš kaj zgubit če si vredu. Treba se je trudit =)
m12
09. 12. 2009 18.44
megafido od kdaj pa je splav uboj/umor? kar se mene tiče, je pač možnost. saj nihče ženske ne sili, da gre nanj. tiste, ki imajo tak pogled, pač imajo otroka, ga dajo v posvojitev.... to bi lahko enačil samo s tako možnostjo, da niti posvojitve ne bi bile mogoče. nekaterim ženksam je pač lažje narediti splav, kot ap otroka dati v posvojitev. MOŽNOST MORA OBSTAJATI ti pa zlorabe(no, vsaj priznaš, da so in se še dogajajo) sprejemaš za normalne in niti ne pričakuješ opravičila. kaj šele odškodnine? ali pa je zate normalno, da posiljeno žensko zapreš v taborišče ala dachau in izkoriščaš do smrti? za svoje prepirčanje, vero, potrebe?
LOBANJA
09. 12. 2009 18.40
a je treba čist vsakmu nastavt ????????!!!!!! djte mal mislt ženske ne pa okol lavfat ko kokoške
khey@email.si
09. 12. 2009 18.31
to je stvar ženske, njene vesti in nobenega namišljenega boga, oblasti ali druge oblike družbene povezanosti
Kolodont
09. 12. 2009 18.30
Zakon o prepovedi splava je bil napisan leta 1861, ko je imela cerker še zelo velik vpliv, zato bi bilo smoterno, da se zakone prireja času primerno, ne pa da ponekod segajo v arhajične čase. Debata o tem ali je nosečnost plod "ljubezni" ali posilstva tu nima nobene vloge... biološko gledano sta zarodka enaka (če odmislimo DNK). Pravtako je nesmiselno nabijati definicije o tem, kaj je živo bitje in kaj ne... ja vsi vemo, da je zarodek skupek živih celic, ki se v obdobju devetih mesecev iz ene same celice razvijejo v organizem. Obstaja tudi veliko bolezni, dednih ali nedednih, ki se jih lahko ugotovi, ko otrok še ni rojen (Darwinov sindrom...) Takega otroka je zelo težko vzgajati in marsikateri starš takega otroka, bi izbral splav, če bi lahko... Mati (starša) ima edina pravico odločati o tem, ali bo imela otroka ali ne.
hecate
09. 12. 2009 18.22
ma jes podpiram splav če ženska noče met otroka...ne podpiram ga sam pri tistih ženskah k raj 10x zanosijo in delajo splav kot da bi poskrbele za kontracepcijo. to je kratkomalo neodgovorno. če pa se zgodi "nesreča" pa pač zanosi in noče met otroka bolš splav
nash.fido
09. 12. 2009 18.21
m12 NE opravičuj zdaj uboja otroka z zlorabami.
m12
09. 12. 2009 18.11
ja, na irskem in v španiji je razlog za prepoved splava cerkev in vera. malo polgejte, vse države, ki so kdajkoli prepovdale splav, so leto odločitev pogojevale in obrazložile s cerkvenimi "razlogi". če še ne veste, si oglejte film SESTRE MAGDALENKE. zelo dober film, ki kruto prikaže življenje na irskem. kako so nune imele "delavnice", v katerih so delale ženske, ki so bile posiljene, rodile otroke zaradi posilstev(ali zaradi trenutka nepazljivosti in nezmožnosti opraviti splav), otroci z neprimernim vedenjem. kaj so z njimi počeli župniki, poleg tega, da so jih imeli v novodobnem suženjstvu za delovno silo, medtem ko so sami "strankam" računali mastne denarce za oprano perilo. in da ne bo pomote, takšna pralnica je zaprla svoja vrata 1996......
coccolinetta@email.si
09. 12. 2009 17.54
pijanec22: To, kar praviš, ni res...Poglej si definicijo živega bitja v medicinske slovarje, če ne verjameš... Potemtakem zate celice NISO živa bitja??? In ta tvoja izjava o "prepuščanju naravi" je katastrofalna... Če bi tebe, ko si bil star par mesecev ali pa tudi 1 leto pustili nekje v divjini, NE BI PREŽIVEL IN ZATO PO TVOJI DEFINICIJI OČITNO NISI ŽIVO BITJE!
nintendo64@email.si
09. 12. 2009 17.52
@|metalc| ko pa boš na smrt bolan in te bo lahko rešilo samo zdravilo iz zarodnih celic, pa boš prvi vrsti da ga boš uporabil. Tudi takrat bo v tebi zavladal človeški egoizem, želja po preživetju.
pijanec22
09. 12. 2009 17.47
|metalc|: kako je lahko živo bitje nekaj, kar nima razvitih vseh osnovnih telesnih funkcij? Če zarodek prestaviš iz maternice in ga prepustiš naravi, bo takoj umrl. Zato se nikjer, razen v nekateirh mehiških zveznih državah, zarodek ne šteje kot živo bitje. Dejstvo pa je, da slovenski človek ni kaj napredoval. Še vedno bi rad odločal v imenu drugega človeka, kaj sme ta početi v svojem življenju in s svojim telesom.
IsIam
09. 12. 2009 17.44
Strpnost nam narekuje, naj se vsaka skupnost do splava opredeli sama. Podpiram pravico do splava za katero se zavzemajo Evropejke, sem pa najodločneje proti prakticiranju abortusa znotraj evropske islamske skupnosti.
Sonyboy
09. 12. 2009 17.42
js sem proti splavu, ampak LE in če je bila punca ženska posiljena, potem ne vidim zakaj ne bi naredila splav. ali če je punca zanosila pri 13 14 vsekakor je to premlada.
coccolinetta@email.si
09. 12. 2009 17.30
kotletix: Prvo preberi članek, nato komentiraj... Neverjetno, kako je enim vse tisto trn v peti, kar jim ne ustreza... Glede splava pa - težko je reči DA in težko je reči NE...Jaz zase vem, da ga nikoli ne bi mogla delati...Vsak pač po svoji vesti...Saj vsak potem tudi sam nosi posledice...Ki po moje (če imaš količkaj vesti) niso majhne...
Andrej Penko
09. 12. 2009 17.15
in kako vezo ima pa Cerkev tukaj ? Rak človeštva je egoizem in nič drugega. Zakaj pa bi ženske lahko morile nerojene, potem pa se smrtna kazen ali evtanazija prepoveduje? Dvojna merila....
kotletix
09. 12. 2009 16.55
Cerkev, rak človeštva.