Tujina

Irci množično na referendum o istospolnih porokah

Dublin, 22. 05. 2015 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Irci na referendumu odločajo o legalizaciji porok istospolnih parov. Mnogi naj bi se prav zato, da bi dali svoj glas, vrnili v domovino iz sosednjih držav in tujine. Če bodo legalizacijo podprli, pa bo to prva država na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom.

Istospolnim porokam na Irskem nasprotujejo predvsem starejši in prebivalci podeželja ter katoliška cerkev.
Istospolnim porokam na Irskem nasprotujejo predvsem starejši in prebivalci podeželja ter katoliška cerkev. FOTO: Reuters

Okoli 3,2 milijona irskih volivcev danes na referendumu odloča o legalizaciji porok istospolnih parov. Javnomnenjske raziskave so spremembi, ki jo podpira konservativna vlada premierja Ende Kennyja, napovedovale uspeh. Irski mediji poročajo o številnih volivcih, ki so se prav zato, da bodo lahko uveljavili volilno pravico, danes vrnili v domovino.

Če bo večina Ircev legalizacijo podprla, bo ena najbolj katoliških držav postala prva na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. Prve rezultate glasovanja, ki mu bo v primeru uspeha sledila sprememba ustave, je pričakovati v soboto.

Ankete pred referendumom so legalizaciji istospolnih porok napovedovale uspeh, a naj nič ne bi bilo gotovo. Zagovornike spremembe je skrbelo predvsem, ali se bodo njihovi somišljeniki odpravili na volišča.

Spremembo ustave, ki bi dovolila istospolne poroke, podpirajo vse glavne politične stranke.
Spremembo ustave, ki bi dovolila istospolne poroke, podpirajo vse glavne politične stranke. FOTO: Thinkstock

Irski mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, danes poročajo o množici volivcev, ki se iz sosednje Velike Britanije ali celo od drugod iz tujine vračajo v domovino, da bodo lahko izkoristili volilno pravico.

Glasujejo lahko le državljani, ki so registrirani in živijo na Irskem. Na nekaterih otokih ter v bolnišnicah, hospicih in domovih za ostarele so glasovali že v četrtek, volišča bodo danes odprta do 23. ure po srednjeevropskem času.

Spremembo v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, splav pa je z izjemo, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit, podpirajo vse glavne politične stranke, tudi vladajoči konservativci, pa tudi več zvezdnikov iz sveta glasbe, filma in športa.

Proti so številni starejši in prebivalci podeželja ter katoliška cerkev, katere vpliv pa je v zadnjih letih po valu škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in spričo vedno večje sekularizacije družbe upadel.

Leta 2010 so na Irskem uzakonili civilno partnerstvo in tako priznali zvezo med homoseksualci, ki pa se v več vidikih razlikuje od zakonske skupnosti. Predvsem je slednja zaščitena z ustavo, civilno partnerstvo pa ne.

Istospolne poroke je legaliziralo že 17 držav na svetu

Pred Irsko se je o legalizaciji istospolnih porok na referendumu odločalo na Hrvaškem in v okviru družinskega zakonika v Sloveniji.

Tako na Hrvaškem kot v Sloveniji so na referendumu zmagali nasprotniki legalizacije. V Sloveniji je nato parlament marca letos sprejel zakonsko novelo, ki istospolno skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, sedaj pa ustavno sodišče odloča o dopustnosti referenduma o tej noveli.

Poleg Slovenije je sicer še 17 držav na svetu oziroma 12 evropskih legaliziralo ali pa so v procesu legalizacije istospolnih porok. Čez irsko mejo, na Severnem Irskem, so istospolne poroke prepovedane, čeprav so drugod v Veliki Britaniji dovoljene, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Irci danes odločajo o še enem referendumskem vprašanju, in sicer, ali naj se starost za kandidaturo za predsednika države zniža s sedanjih 35 na 21 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni