Tujina

Iraški skrajneži sprva zavzeli Tikrit in ga nato skupaj s Kirkukom izgubili

Bagadad, 12. 06. 2014 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
55

V Iraku so skrajni islamisti, združeni s podporniki prepovedane stranke Baas zavzeli rojstno mesto Sadama Huseina Tikrit, hkrati pa napovedali pohod na prestolnico. A kmalu za tem so Kurdi skrajneže pregnali iz mesta Kirkuk, vojska pa naj bi jih pregnala tudi iz Tikrita.

Pred dnevi so iraški skrajneži zavzeli Mosul. Po poročanju tujih medijev, naj bi mesto zavzelo le 800 upornikov, ki naj bi iz mesta pregnali okoli 30.000 vojakov.
Pred dnevi so iraški skrajneži zavzeli Mosul. Po poročanju tujih medijev, naj bi mesto zavzelo le 800 upornikov, ki naj bi iz mesta pregnali okoli 30.000 vojakov. FOTO: Reuters

Kurdski vojaki so na severu Iraka zavzeli mesto Kirkuk, ki je bilo v rokah islamskih skrajnežev. "Celoten Kirkuk je padel v roke pešmerge," je dejal kurdski predstavnik. Kurdska vojska je v Kirkuk vkorakala iz pokrajine Irbil, ki je v rokah kurdskih oblasti v Iraku. Islamski skrajneži iraških Kurdov ne napadajo, saj so znani po precej dobri vojski, se pa želijo prebiti do Bagdada.

Kirkuk je sicer jabolko spora med Kurdi in iraškimi Arabci. Pod vladavino Samada Huseina so bili v sklopu programu "arabizacije" Kurdi izseljeni iz Kirkuka, na to območje pa so poselili prebivalce južnih delov Iraka. Sedanje iraške oblasti tega ne želijo popraviti in z nafto bogato območje nadzirajo s pomočjo turkmenov. Kurdi pa se zavzemajo za popravo "arabizacije". Referendum o statusu province je sicer že večkrat zadržala politična kriza v državi.

Po nekaterih informacijah pa naj bi iraška vojska spet zavzela Tikrit. Pred tem smo namreč poročali, da so islamski skrajneži danes ponoči zasedli še Tikrit, sicer rojstno mesto nekdanjega dolgoletnega iraškega voditelja Sadama Huseina, s tem pa so se približali Bagdadu. Tako kot v Mosulu, so tudi v Tikritu izpustili na stotine zapornikov, zavzeli pa so tudi številne policijske postaje. Lokalni prebivalci pravijo, da ima organizacija Islamska država v Iraku (Isis, znan tudi kot Isil) že popoln nadzor nad mestom.

Po poročanju ameriške opazovalne skupine, naj bi Isil načrtoval tudi pohod na prestolnico, kjer naj bi, kot skrajneži napovedujejo sami, boji podivjali. "Boji še ne divjajo, vendar bodo v Bagdadu in Karbali," so sporočili.

Skrajneži naj bi bili že na obrobju Samare, ki je od Bagdada oddaljena okoli 110 kilometrov. Poskus, da bi zavzeli mesto Beidži, v katerem je največja naftna rafinerja v državi, pa so odbile vladne sile.

Z Isil sodelujejo sunitski skrajneži, ki pa niso del Isila. Med njimi so tudi vojaški poveljniki nekdanje stranke Baas, ki je od ameriške invazije na Irak prepovedana. "Te skupine združuje skupen cilj - znebiti se sektaške oblasti, končati skorumpirano vojsko in se pogajati o oblikovanju sunitske regije," je dejal Abu Karam, višji voditelj Baasa in nekdanji visoki vojaški poveljnik.

Pojasnil je, da sta skupini ofenzivo začelo načrtovati že pred dvema letoma. "Odločilna bitka bo na severu Bagdada. Ti skupini se ne bosta ustavili v Tikritu in bosta napredovali proti Bagdadu," je še pojasnil.

Nato ne bo posredoval v Iraku

Iraške oblasti so na pomoč že poklicale ameriško letalstvo. A generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je izjavil, da zavezništvo ne bo prevzelo nikakršne vloge v Iraku. "Naj poudarim, da ne vidim nikakršne vloge za Nato v Iraku, seveda pa pozorno spremljamo razmere in pozivamo vse vpletene strani, naj ustavijo nasilje," je dejal.

Hkrati je zahteval takojšnjo izpustitev turških državljanov, ki so jih ugrabili skrajneži. "Ugrabitelje pozivamo, naj takoj izpustijo talce," je pozval Rasmussen, ki je dodal, da nič ne opravičuje tega zločinskega dejanja. Skrajneži so namreč iz turškega konzulata v Mosulu ugrabili 49 turških državljanov.


Osvajalska pot iraških islamistov po ameriškem umiku

2011

22. decembra, štiri dni po umiku ameriških vojakov, Bagdad pretrese niz napadov, v katerih umre 60 ljudi. Odgovornost zanje prevzame s teroristično organizacijo Al Kaida povezana skupina Islamska država v Iraku (Isi) na čelu s skrivnostnim Abujem Bakrom al Bagdadijem, ki je nastala po začetku ameriške invazije leta 2003.

Isi ima še posebej velik vpliv v provincah Anbar, Ninive in Kirkuk, kjer so ameriške sile med letoma 2003 in 2006 zaradi islamističnih upornikov utrpele hude izgube, še posebej v Faludži v provinci Anbar.

2012

Sunitska manjšina, ki meni, da jo država diskriminira in je odrinjena s položajev oblasti, sproži množične proteste, ki se nadaljuje vse prihodnje leto 2013, še posebej v Anbarju.

2013

Nasilje v državi spričo besa sunitov in konflikta v Siriji doseže najvišjo raven v petih letih - po podatkih nevladne organizacije Iraq Body Count je v tem letu ubitih 9475 civilistov. Eksplozije bomb na tržnicah, v mošejah in celo pogrebih postanejo dnevna stalnica.

Varnostne sile se odzovejo s posredovanjem proti sunitskim protestnim taborom in obsežnimi operacijami proti islamskim skrajnežem.

V zavezništvu z nekaj sunitskimi plemeni se islamisti oblikujejo v skupino Islamska država v Iraku in Levantu (Isil), ki izhaja iz predhodnice ISI in deluje tudi v Siriji.

Isil naj bi sprva vključeval tudi Fronto al Nusra, a skupini kmalu začneta delovati ločeno, od začetka leta 2014 pa sta celo na nasprotnih bregovih. Isil med drugim ne priznava avtoritete vodje Al Kaide Ajmana al Zavahirija in zavrne njegov poziv, naj se bojujejo v Iraku in prepustijo Sirijo Fronti al Nusra.

Isil naj bi po nekaterih ocenah štel med 5000 in 6000 borcev v Iraku in med 6000 in 7000 v Siriji.

2014

Skupina v začetku januarja prevzame nadzor nad mestmo Faludža in delom Ramadija v Anbarju. Bagdad tokrat prvič od ameriške invazije leta 2003 izgubi nadzor nad katerim od večjih mest v državi. Pred spopadi z domov po podatkih ZN zbeži približno 500.000 ljudi.

5. maja uporniki napadejo Samaro, 110 kilometrov severno od Bagdada. Gre za mesto, ki je pridobilo simbolično vrednost po napadu na šiitsko svetišče leta 2006, ki je sprožil sektaško vojno med letoma 2006 in 2007. Po silovitih spopadih vojski ob pomoči pripadnikov nekaterih plemen uspe ponovno zavzeti mesto.

Mesec dni kasneje islamisti napadejo univerzo v Ramadiju in določene tarče v Mosulu, drugem največjem mestu v državi in prestolnici province Ninive.

Isil skupaj z drugimi džihadisti zasede Mosul in prevzame nadzor nad provinco Ninive. Z območja zbeži pol milijona ljudi. Skupina poleg tega zavzame tudi dele bližnjih provinc Kirkuk in Saladin ter napovejo pohod na Bagdad.

Oblasti se spričo izjemno hitrega napredka skrajnežev zdijo nemočne. Iraški premier Nuri al Maliki ponudi orožje civilistom, ki so se pripravljeni boriti proti islamistom, iraške oblasti pa na pomoč pokličejo tudi ameriško letalstvo - če bo Washington ukrepanje odobril, bo to pomenilo svojevrsten povratek ZDA v Irak.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dog21
13. 06. 2014 10.55
Ta članek ne more biti bolj daleč od resnice ! Teroristi čedalje napredujejo Iraški vojaki pa se umikajo oz. bežijo kot miši. Zakaj 24ur ne poroča to kar se dogaja ? Preprosto agenda je že dolgo znana. Določeni želijo ustvariti "teroristično državo " na bližnjem vzhodu in destabilizirali celotno regijo !
torkov
13. 06. 2014 10.20
+1
Najbolj smešno je pa to, da uporabljajo ameriško orožje, ki ga američani že eno leto pošiljajo v Sirijo. Čez mejo so želeli poslati svoje vojake, da se bojujejo s temi ljudmi in so jim poslali orožje. Na drugi strani meje pa bi se radi istočasno boriti proti ljudem, katerim dobavljajo orožje.
Brometheus
13. 06. 2014 10.06
Dobro so tole zrihtali američani...res "demokracija" je zakon! :P
pkorosec
13. 06. 2014 09.09
+1
dejstvo je, da kdorkoli ze ima od tega koristi, racun bodo pa SPET placali evropski drzavljani, ki bodo vse te "begunce" morali sprejet in spremenit naso lepo evropo v nov arabski geto, kjer bodo ti spet imeli "ksenofobicne" probleme z vsemi, ki niso "prave" vere.
alko82
13. 06. 2014 07.51
+1
Bolje bi bilo da bi iraku pomagala rusija, kitajska, indija kot pa Amerika. če bi iraški premier kitajcem ponudil nekaj naftnih polj, je v roku parih mesecev osvobojen cel irak in sirija.
klepecp
13. 06. 2014 08.57
+1
Osvobojena cela Sirija? Osvobojene od koga? Ljudstvo je volilo in spet podprlo Asada... mogoce bi bilo najbolje osvobodit ozemlje Sirije vseh Sircev? Krasna logika zahoda... ce drzava voli napacno jih moramo pac pobit in tam nastavit novo prebivalstvo...
ustup1d
12. 06. 2014 22.55
+2
TA ČLANEK NE VSEBUJE RESNICE. TERORISTI NISO IZGOBILI NOBENEGA MESTA, K VEČJEMU NAPREDUJEJO IN ZAVZEMAJO IRAK
klepecp
12. 06. 2014 20.34
+5
Gre se za ene in iste skrajneze, ki jih uri CIA za startanje sranja v Siriji. S to pomembno razliko, da se decki cudezno preimenujejo (v porocanju zahodnih medijev). Ce so geografsko severozahodno od sirsko/iraske meje se imenujejo "upornik/borci proti Asadu", ce pa delajo to kar pac delajo jugo vzhodno so pa znaceni "teroristi/placanci". Bolan svet....
Nefili
12. 06. 2014 21.04
+2
Se strinjam klepecp svet je res bolan,se pa čudim naivnežem,da še kar verjamejo ameriški propagandi,saj nihče ja ni tako neumen-ali pač?
klepecp
12. 06. 2014 21.55
+1
Nekako tako kot to, da zahodni mediji ne porocajo o propadu petrodolarja in blizajocemu kolapsu ameriskega gospodarstva. Noja na voljo so informacije, ce te zanima. Ce te pac ne zanima pa se ne cudit, ce te bo povozila evolucija...
Handschar
12. 06. 2014 20.09
+2
@nevski Zahod v Jordaniji uri borce F.S.A.
nevski
12. 06. 2014 20.28
+1
Veliko teh borcev FSA konča v vrstah IF, AN ali ISIS, tako kot njihovo orožje.
nevski
12. 06. 2014 20.00
+3
ISIS je v Tikritu paradiral z nekaj tisoč zajetimi iraškimi vojaki. V Mosulu so zajeli četo tankov T-55, baterijo havbic kal. 155 mm in ogromno ostalega orožja in opreme. Kot kaže, ISIS načrtuje tudi napad na Jordanijo, kar ne bo težko, saj Zahod v Jordaniji uri mnogo njihovih borcev za boj s sirsko vojsko v Siriji.
alenexxx
12. 06. 2014 19.50
+2
američani so počas začel delit državo
klepecp
12. 06. 2014 20.36
+1
Americani talajo sibice lokalnik piromanom po vsem svetu. Bojim se samo, da se ne bo kaka sibica se pred "predajo" vnela ze znotraj amerike same....
Handschar
12. 06. 2014 19.40
+5
Zanimiva poteza : ISIL je denar iz centralne banke razdelil prebivalcem mesta Mosul.
alenexxx
12. 06. 2014 19.52
+4
bozicki
12. 06. 2014 18.53
+4
Predrago Uredništvo. Po mojih informacijah, 15.00, se trenutno bijejo hude borbe za mesto SAMARA, ki je od Bagdada oddaljeno MANJ kot 100km. (BO TREBA V ŠOLO GEOGRAFIJE -*). Tikrit je pod POPOLNO ZASEDBO SIL ISIL - Islamska država Ikara in Levata. POIMENUJTE TE VAŠE SKRAJNEŽE - SO ZNANI. Je pa res problem, saj je ISIL OBOROŽIL ZAHOD IN ZDA!!!
bozicki
12. 06. 2014 18.53
+3
DOKLER ČLANEK NE BO POPRAVLJEN NE BRIŠI!!!! Je patetično...
Handschar
12. 06. 2014 18.35
+2
V provinci Saladin se je predalo 4500 Iraških vojakov.
bozicki
12. 06. 2014 18.22
+4
REZIME - objavili ste LAŽNE NOVICE!!!! ISIL pred SAMARO, ZDA so ZAVRNILE LETALSKE NAPADE NA ISIL - kar je razumljivo - to so njihovi "borci za svobodo" - pravičneje pa bi bilo KLAVCI OTROK, ŽENA in EKSTREMNI ELSTREMISTI!!!! 24UR-com jih je DO SEDAJ POVELIČEVAL!!
bozicki
12. 06. 2014 18.20
+2
Pa še en popravek Vašega članka - ZDA SO ZAVRNILE ZRAČNE NAPADE NA ISIL! - Normalno, da ne bodo tolkli svojih!!!! To je plan razkosanja IRAKA. Ukrajina je pase in ZDA so se z vsemi močmi sedaj obrnile na IRAK in posledično Sirijo.
Handschar
12. 06. 2014 16.28
+3
Potrjeno : Tikrit je pod nadzorom ISIL. 1400 Iraških vojakov se je predalo ISILu.
Handschar
12. 06. 2014 15.23
+4
Tikrit niso izgubili. Kirkuk so prepustili Kurdom (izogibajo se "Kurdistana"). Trenutno 80 km odaljeni od Bagdada.
herminator19xx
12. 06. 2014 13.01
+10
irak sedaj potrebuje novega sadama huseina, da bo pospravil nered za američani, ki so prišli vzeti nafto in so zato ponaredili poročila cie o orožju za množično uničevanje, to je vse dokumentirano
Ka pa mislis
12. 06. 2014 12.38
+0
To niso skrajnezi. Borijo se za svojo drzavo in tlacanstvu zahoda.
pika poka ježek
12. 06. 2014 12.41
+5
Mah, vojna med Šiiti in Suniti traja praktično že od ustanovitve Islama, pa to, HEH
joja11
12. 06. 2014 11.54
+6
jasno je da gre za teroristično organizacijo??????????? če se ne motim je EU i Amerika napadle irak zaradi izmišljenih dokazov, sedanja oblast pa je dala usmrtiti predsednika, predstavnike vlade in generale. to da so islamisti je normalno saj so muslimani, edino vera jih drži skupaj. teroristi ker branijo svoje....bedarija. če je eu in amerika obljubila demokracijo naj ta projekt tudi izvedejo