Tujina

Iraški podpredsednik obtožen terorizma

Bagdad, 19. 12. 2011 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iraške oblasti so izdale zaporni nalog za podpredsednika države Tarika al Hašemija zaradi obtožb terorizma. Do izdaje zapornega naloga prihaja dan po tem, ko so zadnji ameriški vojaki zapustili Irak.

Iraške oblasti so danes izdale zaporni nalog za podpredsednika države Tarika al Hašemija zaradi obtožb terorizma. Al Hašemi je najvišji predstavnik sunitov v iraški vladi in eden od vodij zavezništva Irakija. Do izdaje zapornega naloga prihaja le dan po tem, ko so še zadnji ameriški vojaki po devetih letih zapustili Irak. Izdajo zapornega naloga na podlagi protiterorističnega zakona za al Hašemija je potrdil notranji minister Adil Daham.

Tarik al Hašemi
Tarik al Hašemi FOTO: Reuters

Državna televizija je ob tem poročala, da je eden od al Hašemijevih telesnih stražarjev priznal načrtovanje in izvajanje terorističnih napadov, za kar naj bi dobil podporo pri podpredsedniku države. Oblasti naj bi v minulih dneh zaradi obtožb terorizma aretirale najmanj 13 Hašemijevih telesnih stražarjev.

Iraški premier Nuri al Maliki, sicer šiit, je al Hašemija in člane njegove varnostne službe v nedeljo obtožil sodelovanja v bombnem napadu pred parlamentom minuli mesec, katerega tarča naj bi bil on sam. Premier je ob tem odredil, da al Hašemi ne sme zapustiti države.

Al Hašemi in premier al Maliki naj bi bila stara tekmeca, izdaja zapornega naloga pa naj bi bila politično motivirana. Po odhodu zadnjega ameriškega vojaka iz Iraka je to prvo znamenje zaostrovanja politične napetosti v državi, komentirajo tuje tiskovne agencije.

Pritiskov je bil deležen tudi eden od namestnikov premierja Saleh al-Mutlak, prav tako sunit in član sekularnega zavezništva Irakija, čigar zamenjavo je v nedeljo zahteval premier Maliki.

Irakija je namreč v soboto prekinila sodelovanje v parlamentu v znak protesta proti vse večjemu nadzoru ključnih položajev, ki da so v rokah premiera, in nezmožnosti vlade po bolj pravični delitvi oblasti v državi.

Al-Mutlak je ob tem opozoril, da bi bil lahko naslednji korak ta, da Irakija umakne svojih sedem ministrov iz vladne koalicije.

Predsednik kurdske regije na severu Iraka Masud Barzani je zaradi najnovejšega političnega zaostrovanja danes pozval k nujnim pogovorom, da bi preprečili padec vlade. "Razmere gredo v smeri globoke krize," je opozoril Barzani.

Vlada premierja al Malikija je bila v parlamentu potrjena decembra lani. S tem se je končala devetmesečna politična kriza v državi, ki je trajala vse od parlamentarnih volitev 7. marca 2010. Na volitvah je sicer zmagala Irakija, vendar nobeni stranki ni uspelo dobiti večine, da bi lahko sama sestavila vlado, dolgotrajna strankarska prerekanja pa so preprečevala sestavo nove vlade.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
20. 12. 2011 17.03
+1
lahko na 24 ur poveste koliko plačancev ameriških (Baywater in ostalih) je še ostalo v Iraku, ki varujejo naftna polja?
European22
21. 12. 2011 15.45
Blackwaater misliš?!? To je isto kot bi vprašal koliko GVS varnostnikov je na hrvaškem! To je privatna firma ki skrbi za varovanje tako kot so GVS, protekt in še kakšna! Koga pa naj postavijo za varovanje, domačine, ki zbežijo ob prvem poku, med tem mora pa v 8 urnem delovniku molt 6 ur!
tekavcminka56
20. 12. 2011 09.59
+5
kaksne novice, na jok mi gre ljudeki, na jok!!! Kdaj nas bodo nehali tako grdo zavajat? Pravico bo potrebno vzet v svoje roke ludeki, druge nam ne preostane, žal, vse kar ni ameriško je že vnaprej obsojeno na terorizem, sami pa so največji, kakšnen nesmisel in spet bom zbrisan, pa nič konkretnega nisem napisal. Demokracija.
janez6b
20. 12. 2011 07.46
+1
To je najbrž zato ker je podpiral američane oz OKUPATORJE.
Martian
20. 12. 2011 11.54
-1
a morš ti čist vedno svoje neznanje kazat?Že samo dejstvo da je ta človek Sunit,se pravi isto kot Sadam...ti pove da je bil on vse kaj drugega kot podpornik Američanov.....
CrusaderKnight
20. 12. 2011 12.31
-5
Np to je zato ker ima Iran prste vmes! Tako kot pri vseh sranjih na BV-ju!
janez6bb
20. 12. 2011 14.02
+1
martian najbrž:) kaj ti to pomeni, sej bo:) priznam nimam pojma kdo je to:) nekateri priznamo da se motimo, drugi se rajši potuhnejo za nekaj časa, kao da nimajo časa:) pa spet so mi nick zbrisal, sam tok vsem povem, da ne bo kakšnega obrekovanja, prisiljen sem bil ponovno ustvaritini nov račun, pop tv sedaj spet briše že kar račune:)
major1
19. 12. 2011 23.32
+0
Takoj mu pristrižite peruti, jutri bo prepozno za mase iračanov.
anaheim812
19. 12. 2011 22.04
+3
pa glih on se je zavzemal za odhod Američanov iz Iraka. verjetno si zdaj želi, da se ne bi.
upornik_007
19. 12. 2011 22.27
+4
zdj se bodo zacel sele problemi v iraku vlada je sibka nasilje se bo stopnjevalo pricakuje se kaksna drzavljanska vojna medverski spopadi drzavni udari vse to je naredila amerika in njeni pudlji v drzavo so prinesli kaos in unicenje ze ko so bli americani tam je blo nemirno zdja bo se 1000000krat huje!
anaheim812
20. 12. 2011 15.29
+0
European22
21. 12. 2011 15.46
Res je pustimo se presenetiti! Če bo pa hujše pa dvomim, danes ni več 100000 kurdov da bi jih lahko vplinili tako kot pod sadamom!