Tujina

Iraški kleriki za nasilje obsojajo politike

Bagdad, 23. 12. 2011 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šiitski in sunitski duhovni voditelji so politike pozvali, naj umirijo napetosti v državi in se posvetijo pravim problemom. Opozorili so jih, da so zadnji bombni napadi v državi posledica razprtij med njimi.

<story_id_>

Posledice samomorilskega napada v Bagdadu
Posledice samomorilskega napada v Bagdadu FOTO: Reuters

Iraški šiitski duhovni voditelj ajatola Ali al Sistani je prek svojih predstavnikov politike opozorili, da je novo nasilje, ki je v pretežno šiitski četrti Bagdada terjalo najmanj 69 žrtev, posledica razprtij med njimi. Pri tem kleriki niso eksplicitno navedli konkretnega primera, najverjetneje pa gre za spor med premierjem in podpredsednikom države. Iraški premier Nuri al Maliki, sicer šiit, je namreč pred dnevi izdal ukaz za aretacijo podpredsednika države Tarika al Hašemija iz vrst sunitov, obtoženega terorizma. Slednji je obtožbe zavrnil

Al Sistanijev pomočnik Ahmed al Safi je dejal, da bi se morali sunitski politiki umakniti. "Kako naj se odzovemo, če se nekdo poslužuje terorizma? Kakšno kazen bi moral dobiti, če vemo, da je morilec," se je v svojem obredu spraševal al Safi. "Varnost ni udobje. Ljudje lahko živijo s pomanjkanjem elektrike ali storitev, ne pa brez krvi," je nadaljeval.

81-letni al Sistani ima med vsemi šiitskimi kleriki največji ugled. V javnosti se pojavlja zelo poredko, sredi letošnjega leta pa se je nehal sestajati z najvišjimi politiki. Svoja stališča pogosto ljudem poda prek svojih verskih predstavnikov.

V četrtek je Bagdad streslo kar 16 eksplozij, v katerih je umrlo 69 ljudi, skoraj 200 pa jih je bilo ranjenih. Napadi so vzbudili strah, da bi se lahko po državi, potem ko jo je zapustila ameriška vojska, znova razplamtelo sektaško nasilje. Al Safi je obsodil bombne napade, hkrati pa zatrdil, da si ljudje po odhodu tujih vojakov želijo novega življenja, a namesto tega se morajo soočati z masakrom. "Politiki, bodite usmiljeni do te države. Vlečete jo v krizo in za to ste odgovorni," je dejal.

Radikalni šiitski klerik Moktada al Sadr, čigar milice naj bi bile pred leti odgovorne za širjenje sektaškega nasilja, pa je spor med politiki označil kot konflikt mogočnih, ki bo privedel do zaostritev že tako krhke varnosti v državi.

Sunitski pridigar Abu Hanfa pa je v glavni sunitski mošeji v Bagdadu prav tako obtožil politike, ki se po njegovem mnenju ukvarjajo z manj pomembnimi vprašanji, glavna vprašanja pa ignorirajo. Šejk Ahmad al Taha pa je vernikom dejal, da bi morali politiki znova združiti Iračane in se odreči sovraštvu, ubijanju in izsiljevanju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
23. 12. 2011 21.01
+3
Jasno je, da se Iračani upirajo, ker še vedno delujejo skupine plačancev v službi korporacij.
European22
23. 12. 2011 21.53
+1
To je isto kot bi napisal da lopovi v sloveniji ropajo banke ker jih varuje GVS. Logika na vrhuncu! Kaj imajo veze plačancev ki prihajajo tudi iz Afgansiaana, Iraqa in podobnih držav, veze z bombnimi napadi ki so se dogajal že veliko prej ko je bila sploh ustanovljena kakšna firma za varovanje po svetu! Nazaj v šolo šmrkavec da ne bodo na koncu za tvojo neumnost tudi krivi američani!
Nimivseeno
23. 12. 2011 23.57
+0
Mislim, da se motiš. Plačanci prihajajo iz ZDA, viri, ki to potrjujejo so dostopni na spletu. Skozi zgodovino pa se lahko prepričaš, da ropajo agresorji, ZDA in vsi vemo, kaj Irak ima.
lolipoly
24. 12. 2011 00.20
-2
Mene samo zanima, kkaj Amerikaci ropajo iz teh drzav? Prej Amerikanci vse povrsti podpirajo z denarjem...Cim prej se bodo Amerikanci umaknili iz teh drzav , tem boljsa bo ekonomija v ZDA, Saj se ze pozna, z odhodom iz Iraka .Borza vsak dan raste!
European22
24. 12. 2011 10.37
-2
Nimivseno, narobe misliš, če je firma iz amerike, n pomeni da so tudi delavci iz amerike. Varnostniki so ponavadi izkušeni bivši borci, v Iraqu jih več kot 70% prihaja iz Iraqa in sosednjih držav, in so vsi že izkušeni v vojskovanju! Američani in evropejci sso zgolj instruktorji(osebno jih kr nekaj poznam).
Nimivseeno
23. 12. 2011 20.30
+0
Boughton Protection Services/BPS deluje v Saudi Arabia, Southern Iraq, Custer Battles, deluje v Iraq oil sector, DynCorp deluje v Iraq, Afghanistan,Somalia,Columbia, Triple Canopy, Inc. deluje v Južni America, Iraq, Saber Teams LLC. deluje po celem svetu ... itd
Nimivseeno
23. 12. 2011 20.38
-2
European22
24. 12. 2011 18.25
najbolj znano Blackwater si pa pozabil, namenoma?!?
Znalec
23. 12. 2011 20.28
+3
Tam so glavni kleriki, ne politiki. Ta novica je podobna tisti, ko je volk obtožil Rdečo kapico, da ga je pojedla....