Tujina

Iraška vojska začela operacijo za osvoboditev zahoda Mosula

Mosul, 19. 02. 2017 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iraška vojska je začela operacijo za zavzetje zahodnega dela Mosula, ki je v rokah džihadistične skupine Islamska država, je sporočil iraški premier Hajder al Abadi.

Iraška vojska je danes začela operacijo, s katero želi pred Islamsko državo osvoboditi civilno prebivalstvo.
Iraška vojska je danes začela operacijo, s katero želi pred Islamsko državo osvoboditi civilno prebivalstvo. FOTO: AP

Iraška vojska je danes začela operacijo za zavzetje zahodnega dela Mosula, ki je v rokah džihadistične skupine Islamska država, je sporočil iraški premier Hajder al Abadi.

Naša glavna naloga v tej novi fazi operacije za zavzejte Mosula je osvoboditi ljudi, so sporočili iz urada premierja Abadija. Iraška letala so pred tem na zahodni del Mosula odvrgla letaka s pozivi skrajnežem k predaji.

Iraške sile so operacijo za zavzetje Mosula, še zadnje utrdbe IS v Iraku, začele 17. oktobra lani. Po tednih silovitih spopadov je Abadi pred okoli mesecem dni sporočil, da so prevzeli nadzor v vzhodnem delu mesta, kjer so se zdaj utrdili. Zahodni del mesta bi zaradi svojih ozkih in zavitih ulic lahko predstavljal večji izziv, zaradi česar bi lahko bila ta faza ofenzive na Mosul ena najbolj krvavih.

Združni narodi v skrbeh zaradi civilnega prebivalstva 

Združeni narodi so že izrazili zaskrbljenost zaradi tamkajšnjih civilistov, ki bi jih po ocenah lahko bilo tudi do 650.000. Nevladna organizacija Save the Children je opozorila, da je v zahodnem Mosulu ujetih 350.000 otrok. Iraške sile in njihove zaveznike, med katerimi so tudi ZDA in Velika Britanija, so pozvali, naj storijo vse, da bodo med ofenzivo otroci in njihove družine zaščiteni.

Pozvali so jih tudi, naj se med prodiranjem izogibajo civilnih ciljev, kot so šole in bolnišnice. Opozorili so tudi na večjo smrtonosnost težkega orožja v ozkih uličicah.

Sirska vojska je ob podpori koalicijskih sil pod vodstvom ZDA danes že zasedla več vasi na poti proti letališču, ki leži južno od mesta. Skrajneži Islamske države so to drugo največje iraško mesto, prestolnico severne province Ninive, zavzeli leta 2014.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
19. 02. 2017 19.45
+3
Pri osvobajanju Alepa so dnevno prihajale novice o ranjenih in mrtvih civilistih. Učinkovitost Amerike s svojo koalicijo je absolutna. Nikjer nobenega mrtvega ali ranjenega. Tako da se poraja vprašanje če se tam sploh vede kakšna operacija. Predvsem po izkušnjah z bombardiranjem raznih porok in pogrebov.
nevski
19. 02. 2017 19.24
+3
Kaj še vedno niso osvobodili Mosula? Alepo je že nekaj časa osvobojen. Očitno je sirska vojska z rusko pomočjo bolj učinkovita kot iraška vojska z ameriško pomočjo.
Viggen
19. 02. 2017 19.11
+4
Ah. a tokrat gre pa za osvoboditev? Pri Alepu smo slišali, da gre za "obleganje", "pokol", "klavnico" ...
Pacek22
19. 02. 2017 18.01
+1
To bo operacija Counter strike real life iz igre