Tujina

'Iran je večkrat uporabil tovrstne trike'

Teheran, 17. 05. 2010 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./Reuters
Komentarji
20

Pred novimi sankcijami, ki bi jih uvedli Združeni narodi, bo Iran v zameno za nizko obogateni uran prejel jedrsko gorivo. Ahmadinedžad upa, da bodo ZDA in druge velesile pristale na pogovor.

Iran, Turčija in Brazilija so podpisali sporazum o zamenjavi urana za jedrsko gorivo. Iran se je strinjal, da bo v zameno za 1.200 kilogramov nizko obogatenega urana prejel jedrsko gorivo. Dogovorjana izmenjava naj bi potekala prav v Turčiji. Turške oblasti so še sporočile, da če ne bo prišlo do izmenjave, kot je dogovorjeno, bodo takoj vrnili svojo pošiljko jedrskega goriva. Iran naj bi uporabil gorivo za medicinski in raziskovalni reaktor v Teheranu.

iran
iran FOTO: Reuters

Podpis sporazuma med državami je tudi potrdil predstavnik turškega zunanjega ministrstva. Sporazum so danes v Teheranu podpisali brazilski predsednik Lula da Silva, turški premier Tayyip Erdogan in iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Iran: Ni nobenih težav

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je povedal, da bodo o dogovoru še ta teden obvestili Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). IAEA pa bi morala nato po njegovih besedah o tem predlogu obvestiti ZDA, Francijo in Rusijo. Iranski predsednik je danes izrazil upanje, da bodo velesile po podpisu dogovora pristale na iskrene, spoštljive in pravične pogovore z Iranom. "Tristranska izkušnja v Teheranu je pokazala, da ni nobenih težav, če je sodelovanje utemeljeno na prijateljstvu in spoštovanju," je dejal Mahmud Ahmadinedžad.

ZDA so dogovor označile kot "pozitiven korak", a imajo resne pomisleke. Kljub temu pa dogovora ne zavračajo vnaprej.

Dogovor ni prepričal niti šesterice velesil, ki so se doslej neuspešno ukvarjale z iranskim jedrskim vprašanjem. Nemčijameni, da nič ne more nadomestiti dogovora med Iranom in Mednarodno agencijo za jedrsko energijo.

V Parizu so ocenili, da iransko-turški dogovor še ne razrešuje spora med Teheranom in Zahodom glede iranskega jedrskega programa.

Velika Britanija pa na potrditev podpisanega dogovora Irana s Turčijo in Brazilijo še čaka in zaenkrat ostaja pri stališču, da je proti Iranu treba uvesti nove sankcije.

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je po podpisu sporazuma izrazil prepričanje, da sedaj, ko sta Turčija in Brazilija dali zagotovila in ko bo nizkoobogateni uran ostal v Turčiji, ni "nobene potrebe" za uvedbo novega svežnja sankcij VS ZN proti Iranu.

Izrael je Iran, svojega glavnega sovražnika, obtožil, da je pri dogovoru s Turčijo in Brazilijo manipuliral. Kot je navedel neimenovani izraelski vir, so Iranci že v preteklosti izvedli "tovrstne trike", s katerimi so zmanjšali tveganje ostrejših sankcij mednarodne skupnosti, dogovorov pa nato niso uresničili.

Rusija tokrat zadržana

Neimenovani predstavnik State Departmenta je namreč pred dnevi dejal, da je obisk Lula da Silve v Iranu, ki je potekal v nedeljo in tudi danes, zadnja priložnost za islamsko republiko, da naposled le pokaže dobro voljo in se začne pogajati o jedrskem programu, še preden bo s strani Varnostnega sveta Združenih narodov deležna novih sankcij.

Rusija je bila medtem bolj na strani diplomatskega reševanja spora, vendar pa je v zadnjem času spremenila svoje stališče. Predstavniki ruskih oblasti so tako v zadnjih dneh že večkrat pokazali pripravljenost, da podprejo nove sankcije proti Iranu. Dmitrij Medvedjev se je prav tako strinjal, da so ti pogovori zadnja priložnost za Iran pred uvedbo sankcij.

Okrepitev sodelovanja

ZDA in Združene narode skrbi predvsem iransko razvijanje jedrskega orožja in oboroževanje.
ZDA in Združene narode skrbi predvsem iransko razvijanje jedrskega orožja in oboroževanje. FOTO: Reuters

Brazilski predsednik, ki ga v Iranu spremlja 300-članska delegacija, se je v nedeljo srečal tudi z iranskim vrhovnim voditeljem ajatolo al Hamenejem. Ta je izpostavil "hrup", ki ga zahodne države zganjajo zaradi obiska Lule v Iranu. "Prevladujoče sile z Ameriko na čelu niso zadovoljne s sodelovanjem neodvisnih držav," je menil.

Lula in Ahmadinedžad sta se sicer strinjala, da morata državi okrepiti gospodarske vezi. Lula je doslej nasprotoval uvedbi novih sankcij proti Iranu in se zavzemal za diplomatsko rešitev spora. Medtem pa nekatere druge stalne članice Varnostnega sveta, na čelu z ZDA, že snujejo nove ukrepe proti državi, za katero sumijo, da želi pod krinko miroljublnega jedrskega programa priti do jedrskega orožja.

Turčija in Brazilija, ki sta obe nestalni članici Varnostnega sveta Združenih narodov, sta se že večkrat ponudili, da sta pripravljeni pomagati doseči dogovor še pred sprejetjem novih sankcij zoper Iran.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
18. 05. 2010 22.10
Nobeno drzavo ne bodo napadli brezveze. Treba je pokazati ,da jedrsko oborozevanje ne prinese dobrega odnosa z mednarodno skupnostjo. 1.zamizali pri Indiji 2.zamizali pri Pakistanu 3.zamizali pri Izraelu 4.zamizali pri S.Koreji in sedaj je na vrsti Iran ,kdo bo naslednji? Recimo Libija tudi ni v najboljsih odnosih z ZDA pa vseeno ne dela jedrskega orozja ,zelo graja politiko ZDA. Celo Vietnam ,ki je imel 10 let vojne z ZDA pa nima jedrskih ambicij. Tudi Kuba ne ,ki je sankcionirana ze 50 let. Kako bi se odzvala Kitajska ,ce bi njene sosede v dobrih odnosih z ZDA razvijale program za jedrsko orozje ,se posebej Tajvan. Kako bi recimo Rusija odreagirala .ce bi jedrsko orozje posedovala recimo Ukrajina ali pa Poljska?
Abacus
18. 05. 2010 22.00
Sicer pa vojna na Korejskem polotoku je ze mimo ,vsaj kar se tice mednarodne pogodbe ZDA in SZ iz leta 1948 ,kjer sta obe podpisnici podpisali ,da obstajata dve drzavi na korejskem polotoku. Enako naj bi bilo z Vietnamom ,ampak to je ze druga tema.
Abacus
18. 05. 2010 21.59
+1
carpathian Ni moja naloga biti proamerikancek ,saj vedno realno in na osnovi dejstev obrazlozim ,recimo zate poznam tvoje stalisce skrajno levo! In od tega ne odstopas ,za razliko od mene ,ki sem na sredini. Ti vidis ,samo tisto kar so ti vbili v glavo z neko propagando ,jaz pogledam stvar z vec zornih kotov in kot vidis nisem nikjer opraviceval ameriske politike ,le primerjal sem jo z drugimi politikami raznih velesil. Zakaj americani ne napadejo Koreje sprasujes? Verjetno mislis S.Koreje. Sej dejansko ZDA nimajo nic proti S.Koreji ,problem je le domnevno jedrsko orozje ,do katere S.Koreja ni upravicena. Pa tako mislijo ne le ZDA ,temvec tudi VB ,Francija ,Rusija ter Kitajska. Le da je S.Koreja konstrukt Sovjetske Zveze s pomocjo maove Kitajske . Recimo ZDA so poskrbele ,da Japonska ,Juzna Koreja nimata jedrskega orozja ,so jima tudi pomagali po kolapsu gospodarstva po 2.SV in po Korejski vojni ,kaj pa sta SZ in Kitajska naredili za S.Korejo ,pa recimo za alingirane drzave Laos ,Kambodza ,Myanmar? Ce so ze podprli njihove rezime v boju proti vplivu ZDA ,jim naj se konkretno pomagajo!
carpathian
18. 05. 2010 18.47
abacus, kot proamerikanček bi moral znati povedati...zakaj američani ne napadejo koreje, ki je veliko nevarnejša od irana?
Abacus
18. 05. 2010 15.08
"Vemo kako se je končala zgodba z Irakom...najpreju so ga podpirale in oboroževale,ko je ta šel v vojno z Iranom.....ko so Iračani pršli k pameti je minilo 8 let krvavih bojev kjer so Ameri kupičili bogatstvo,za zahvalo so ga pa kasneje napadli..." To je res,ni pa celotna slika ,saj je Irak pod Sadamom bil sprva zaveznik ZDA ,nato pa Sovjetske Zveze ,celo pri revoluciji v Iranu leta 1977 se pomagal KGB ,saj je iz sovjetske republike Azerbajdjan prislo v Iran veliko intelektualcev ,ki pa so sirili svoje ideje ,poleg tega pa najvec Azerov zivi v Iranu ,kar 20 milijonov ,sele nato v Azerbajdjanu kjer jih je 8 milijonov. Zato tako dojemanje Irana do teh intelektualcev ,saj so bili 'njihovi' ne. ZDA so podpirale Irak proti Iranu ,saj jim je ta usel izpod nadzora ,ker ni imel vec proameriske lutke. Bil se je boj za energetske rezerve na Bliznjem Vzhodu med ZDA in SZ. In ker je Sadam nato presel na stran SZ ,je po propadu SZ uvidel ,da nima vec zaveznika ,zato ni imel izbire kot da je vdrl v Kuwait ,da bi se pogodil z ZDA o nadaljnem sodelovanju ,to je bil odraz brezupa.
Abacus
18. 05. 2010 14.58
malipandit 18.05.2010, 07:36 0 abacus samo na lep nacin si ponovil lazi zahodnih medijev, nic od tega ni res /// Argumentiraj ,ne samo zanikati ,poleg tega se s tem strinja tudi Rusija ,ne le Zahod ,Kitajska pa bolj ne kot ja ,saj nujno potrebuje energetnte iz Irana za svoje gopsodarstvo. Zakaj recimo niso pod sankcijami JAR ,Brazilija ,Slovenija ,Libija ,Nigerija idr. ,vse imajo jedrsko energijo. Odgovor: Sodelovanje z IAEA ,pa nobeni ne manjka energentov. Naj Iran dokaze ,da misli miroljubno ,ne le govrjenje.
MERDE-AVE-MERDE
18. 05. 2010 09.56
Dukasan17.05.2010, 12:08 6 Amerika je največja grožnja svetovnemu miru !!! carpathian17.05.2010, 16:57 5 eni redkih ki židovskemu kapitalizmu odkrito kažejo sredinca. bravo iran! erikon17.05.2010, 20:31 2 ZDA,se že celo stoletje vpleta v Iransko notranje vprašanje,na vso silo hočejo biti bog in batina v Iranu ,da pridejo na vse načine do nafte.Pri tem ne prezajo pred ničemer,od prevarata z šahoh Rezo,atentati..... Vemo kako se je končala zgodba z Irakom...najpreju so ga podpirale in oboroževale,ko je ta šel v vojno z Iranom.....ko so Iračani pršli k pameti je minilo 8 let krvavih bojev kjer so Ameri kupičili bogatstvo,za zahvalo so ga pa kasneje napadli...
malipandit@email.si
18. 05. 2010 07.36
abacus samo na lep nacin si ponovil lazi zahodnih medijev, nic od tega ni res
skandinavec
17. 05. 2010 22.38
Trilateralna komisija hoče vojno z Iranom in če pogledamo zgodovino in vlogo te komisije na svetovno politiko bodo to tudi dobili. Vojna bo v neslednjih 2 letih. Tisti,ki je že slišal za trilateralno komisijo ve o čem govorim!!
damirg@email.si
17. 05. 2010 20.37
ne pozabit kaj so pred leti zda obljubljalje iranu v zameno za tak dogovor... vstop v wto in druge organizacije, veleposlaništva ipd... zakaj je danes drugače? ker je izrael ugotovil, da niso več najbolj napredna država v bližnjem vzhodu.
erikon
17. 05. 2010 20.31
ZDA,se že celo stoletje vpleta v Iransko notranje vprašanje,na vso silo hočejo biti bog in batina v Iranu ,da pridejo na vse načine do nafte.Pri tem ne prezajo pred ničemer,od prevarata z šahoh Rezo,atentati..... Vemo kako se je končala zgodba z Irakom...najpreju so ga podpirale in oboroževale,ko je ta šel v vojno z Iranom.....ko so Iračani pršli k pameti je minilo 8 let krvavih bojev kjer so Ameri kupičili bogatstvo,za zahvalo so ga pa kasneje napadli...
Jamrock
17. 05. 2010 20.21
pingwin123 --------------- ti nimaš pojma! v največje "zlo" bi morda lahko spadale ravno tiste države katere so jedersko razvite (ZDA, Rusija....)! tako da bi tu bilo fajn premislit preden človek kaj reče...
carpathian
17. 05. 2010 16.57
+0
eni redkih ki židovskemu kapitalizmu odkrito kažejo sredinca. bravo iran!
Abacus
17. 05. 2010 16.37
Problem je ker Iran ne razjasni natanko svojih zelja in manipulira s svetovnimi pravili ,ki so si jih pa izmislili veliki clani ZN to so ZDA ,Kitajska ,Rusija ,VB in Francija. Mogoce ne najbolj pravicno ,je potrebna polariteta sveta zagotovljena in Iran jo s svojimi 'domnevnimi groznjami' le destabilizira! Jedrska energija je ze lepa stvar ima jo tudi Slovenija , Slovaska ,Nemcija ,Juzna Afrika ,Brazilija ,Nigerija itd. Ampak vse so jo pridobile s sodelovanjem z IAEA ravno zaradi tega ,da se prepreci novim uporabnicam jedrske energije ,da bi se okoristile z jedrskim orozjem. Problem sta Iran in Severna Koreja ,ki ne le da razvijata ali v primeru S.Koreje ze razvila to obliko orozja ampak celo grozita z njeno uporabo. Pred nekaj desetletji sta bili pod podrobnim drobnogledom Indija in Pakistan ,ki sta mimo odobritve IAEA izdelala vsak svoj program za jedrsko orozje ,ampak se oba odvracata in ne grozita vec z uporabo, potekajo tudi miroljubni pogovori ,bolj ali manj uspesno. Problem je pa se Izrael ,ki se ne izjasni ali ima ali ne jedrsko orozje(verjetno da) ,proizvaja ga ne saj ga dobi od 3. strani ,zaenkrat pa tudi se ni grozil z uporabo tega. Nekako razumem Iran ,glede frustracije z Izraelom ,ampak potem bi jo morale imeti tudi Saudska Arabija ,Egipt ,Jordanija ,Turcija ipd. To kar Iran dela ,ni pravilno ,ce se Iran odpove jedr. orozju ,potem pa ima moralno pravico ,da s pomocjo Kitajske in Rusije pritisnejo na Izrael in ga prisilijo v enako inspekcijo z IAEA ,tej trojici pa nebo mogla nasprotovati tudi ZDA ne ,saj je gospodarsko prevec odvisna od Kitajske in obratno. Verjetno ,bi se potem ko/ce Izraelu odvzeli pravico do posedovanja jedrskega orozja , zmenili da ZDA dejansko(ne le prikrito) bdijo nad varnostjo Izraela ,Kitajska pa nad Iranom. Veliko dialoga bi bilo potrebno ,a dvomim v tak rezultat ,je pa izvedljiv.
Izbrisani2
17. 05. 2010 15.28
Zahod je dekadenten in strahopeten, to Perzijci dobro vedo in ravno zato si vse dovolijo.
dolejo
17. 05. 2010 12.35
Tudi taki obstajajo, ki znajo brati in hkrati podpirajo Iran
MERDE-AVE-MERDE
17. 05. 2010 12.08
Amerika je največja grožnja svetovnemu miru !!!
krivulja
17. 05. 2010 11.29
+1
Zlo sveta je egoizem bogatih in močnih!!!! Ko boste nekateri to dojeli boste spoznali kdo želi svet pod svojo kontrolo. Ko boste dobili Em čip v svoje '''naivne možgane'' bo prepozno!!
malipandit@email.si
17. 05. 2010 10.11
zlo si ti ker nimas pameti da bi videl resnico, potem zaradi takih tisti ki so res zli uspevajo kot gobe po dezju
Desno
17. 05. 2010 09.55
-1
iran zlo sveta